Zwaar frusterend duivenweekend!!

Het is zondagmorgen als ik mijn frustraties aan het papier toe vertrouw. Bij duivensport hoort verliezen en diegene die daar niet mee kan dealen kan nooit duivenmelker blijven. Maar als je verliest en je (ik) vermoed dat het een en ander niet klopt dan roept dat frustraties op. Afgelopen weekend werd mijn vermoeden weer eens gevoed omtrent het belang van op welke plaats en in welke auto onze duiven zitten .Dat is veel belangrijker is dan de meeste liefhebbers vermoeden.

In onze kring hebben we 2 ophaal routes .De grote auto daar zitten de duiven van Bodegraven/Reeuwijk/Gouda in en een kleine auto daar worden onze duiven wekelijks achterste voren ingeladen. Wij weten dus nooit wat daar mee gaat gebeuren .Maar we worden overgeladen dat is zeker.

Wat me al jaren frustreert is dat we hier in Krimpen a/d Lek bijna wekelijks weggespeeld worden door de groep Gouda/Reeuwijk. Dat is al jaren zo en dat is voor iedere hier wonende ambitieuze liefhebber behoorlijk frustrerend. Verleden jaar begon mij iets op te vallen. De grote auto wordt namelijk gebruikt voor het vervoer van alle dag fond vluchten in Gouwe en Ijssel. Tijdens de eerste 2 dag fond vluchten worden hier ook nog 2 laatste 2 vitesse vluchten vervlogen. Deze laatste 2 vitesse vluchten worden dus in een andere auto vervoerd. Wat mij nu al voor het 2e jaar mateloos stoort is dat onze club op deze vitesse vluchten wel al 2 keer op rij en 2 jaar lang vanuit het niets ineens absolute kop in de kring (en voor de gevestigde orde in Reeuwijk) blijkt te kunnen vliegen. Dit jaar vlogen we dag fond vlucht Gien en vitesse vlucht Peronne en buurman Arie vliegt gewoon de 6e prijs in de hele kring tegen 2946 duiven. Op Laon vitesse vliegt de combinatie Rodenburg hier gewoon de 5e prijs tegen 2242 d in de hele kring. Ik zelf pak 2 bij de eerste 10 op de andere (Fond) Laon in de grote auto. De week erop krijg je er dan hier gewoon weer een paar honderd voor je neus. (als we weer “normaal” geladen worden.)

Ik heb op dit moment( omdat ik alleen dagfond speel) 3 keer in de grote auto gezeten. En 3 keer absolute top gevlogen en ook op dus een vitesse afstand (Laon) vlogen mijn duiven weer absolute top tegen de gevestigde orde. Verleden week kwamen mijn duiven thuis van Chateauroux ( in de grote auto ) en ze zagen eruit of ze een midfond vluchtje hadden gevlogen. Bijna alles in “no time” thuis en ze hadden er niets van geleden. Afgelopen week zag ik de vorm stijgen en vol vertrouwen stonden we dit weekend op de duiven van Melun te wachten. Plots komen er van twee kanten 2 duiven aan en even later liepen er 2 duiven op de valklep en terwijl ze naar binnen doken zagen we “Sara” weer als een raket aankomen scheuren. Een halve minuut later was zij ook geconstateerd en hadden we 3 duiven thuis in een minuut. Het waren 3 duiven die alle drie al top tien van  hele lossingen hadden gevlogen.Dat zag er dus goed uit en 2 minuten later komt de trein op gang en valt de ene na de andere duif op de klep binnen 15 minuten hebben we de helft thuis en dat van 400 km met Noordoosten wind.

Super toch, zou je denken. Maar tussen deze thuiskomende duiven vallen de “616”en de “517” helemaal kapot op de klep. De “517” vloog verleden jaar 18 prijzen en heeft als enige duif in ons samenspel nu alweer 13 prijzen op haar naam staan. Verleden week nog kwam ze thuis van Chateauroux of ze niet weg was geweest. En nu was ze zo kapot dat zoon Jochem uitriep (toen ze op de klep lag) “Hier kan ik niet tegen ,dit wil ik niet zien” De “517” was net als de “616” helemaal uitgedroogd en op haar karakter “total loss” thuis gekomen. Dan ga je afslaan en blijken Wim en Patrick Rodenburg net een paar seconden voor ons te zitten en daar is niets mis mee. Maar dan horen we aan de bar zittende dat Cees Molenaar maar liefs een kwartier voor hun eerste duif zit. Dat kan ook nog ,Cees heeft geweldige snelle duiven en speelt top. Maar even later blijkt de groep Gouda/Reeuwijk (bijna 20 km verder) zelfs in tijd nog voor Cees Molenaar te zitten met meerdere duiven. En dan blijken we in groot verband echt helemaal weggespeeld te zijn.( zelfs door de B groep van Gouda). Hier klopt geen kl…… van dat is voor mij 100% zeker. De tijd dat ik in sprookjes geloofde is al heel lang voorbij Zwaar en zwaar frustrerend!!! Ik vermoed dat onze duiven ergens boven in de opengehouden bovenste rij zijn terechtgekomen en daar flink gekookt zijn.( figuurlijk bedoelt).En logisch als de auto’s uren in de Franse zon staan te branden.
Een duif met zoveel ervaring en verleden week nog kop vliegend van Chateauroux ( na 8,5 uur vliegen) kan anders nooit zo volledig kapot thuis komen. En mijn hele ploeg duiven die wekelijks prima vliegen lopen nu gewoon meer dan een half uur achter de feiten aan.( we zitten achter in de 800 provinciaal) .Volgende week zitten we weer in dezelfde grote auto naar Argenton en we zullen wel zien wat dat gaat brengen.

Zo ik heb de frustratie weer van me afgeschreven want die zat dit weekend heel hoog bij me. Een prachtige ploeg jonge duiven die we niet kunnen spelen omdat het weer te mooi is.

Heel fijn dat het bestuur op onze afdeling site in ieder geval met hun leden heeft gecommuniceerd en haar besluit heeft gemotiveerd. Met zo’n toegelicht besluit kan ik leven. Volgende week vliegen we hopelijk met de jonge duiven vanuit Duffel en de met oude duiven vanuit Argenton. We vlogen in de club dit weekend met 82 duiven vanuit Melun en de uitslag was 2-3-4-5-6-7-8-10-12-13-14-15-16-17-21. 30/15. Kring(rayon) uitslag is nog niet bekend.
Fijne zondag verder.
Martin.