Afgelopen week was ik bij mijn vrienden Cees en Pascal in Ammerstol op bezoek om voer te halen. Toen we even gezellig aan de koffie zaten werd de zware vlucht vanuit Vierzon afgelopen week nog eens doorgenomen. Al gauw komen de verhalen over wie er nog veel kwijt zijn en wie ze goed gepakt hadden. Die had er zoveel thuis en die moest er nog zoveel ,je kent die verhalen wel.

“Heb je Addy van de Wal op TT zien staan?” vroeg Cees tussen neus en lippen door. Addy van de Wal had de 1e prijs in Streefkerk op Vierzon gevlogen. Natuurlijk had ik dat gezien en bevestigde dat ook. “Weer ééntje uit die super duivin van Piet Ros” ging Cees verder.” Het is werkelijk ongelooflijk wat die duivin al gegeven heeft” “Volgens Piet heeft ze al toppers gegeven met 5 verschillende doffers” ging Cees verder. Nu had ik het al diverse keren met Pascal over Piet Ros gehad maar ik kende hem niet. De aanleiding was steeds dezelfde, knalvroege duiven, op NPO vluchten.

Enkele jaren terug(2018) op een eerlijke bloedhete zware Argenton speelde Piet de 1e NPO in oost (Dordrecht Reeuwijk, Gouda) en de 2e van het hele concours. Toen was mijn interesse gewekt en bleek dat zelfde duivinnetje aan een indrukwekkend reeks kopprijzen bezig. Ze vloog in 2018 de 2e van Peronne in de cc ZHO( Zuidholland oost) tegen 2045 duiven dan de 2e van Sezanne ZHO tegen 1010 d dan vliegt ze op een loodzware Melun (bijna 400km) de 1e in ZHO tegen 1043 d ,dan komt de dagfond en vliegt ze weer de 1e in ZHO op Chateauroux tegen 739 d en 14 dagen later weer de 1e in ZHO op Argenton tegen 566 duiven en tevens de 1e NPO tegen 2091 duiven.

Dat ze toen de naam “Wonderfee” kreeg was niet echt vreemd. Dat dit duifje ook nog eens hele goede genen heeft en dat ook door geeft bleek dat volgende jaar in 2019. Ze was ingekorfd op de misschien wel de grootste rampvlucht van de laatste jaren Vierzon 2019. En ook zij was weg, net als heel veel andere toppers, maar gelukkig meldde ze zich weer maandagavond. Piet was natuurlijk blij dat hij zijn duifje weer terug had.

Iedereen zou dit duifje gelijk op de kweek zetten maar Piet korfde haar weer gewoon in voor de volgende dagfondvlucht Issoudun (580 km) samen met 2 dochters en één zoon. Het werd een hele zware editie net boven de 1100 meter en Piet vloog 1-2-3-4 in zijn club, alle 4 in de 1e 14 in de kring en alle 4 in de 1e 100 NPO. De 1e was een dochter, dan “Wonderfee” herself, dan weer een dochter en dan de zoon. Als ze alle 4 thuis zijn staan de meeste tophokken in Zuid-Holland nog op het gros te wachten, of hebben zelfs nog amper een duif.

Dat dit geen toeval was bleek dit jaar weer. Een jaarling duivinnetje en dochter van “Wonderfee” vliegt na 3 nachten mand de 1e NPO op Salbris tegen 17.448 duiven gewoon bij Piet Ros op zijn hokje in de tuin. En nu dit weekend vliegt een andere dochter weer een 8e NPO tegen 11.257 d. Er zullen wel betere kweek /vliegduivinnen zijn dan “Wonderfee” maar ik ken die nog niet. Op de terugreis naar huis belde ik Pascal voor het telefoonnummer van Piet Ros. Een half uur later belde ik Pascal weer voor het adres van Piet Ros. Een dag later belde ik Pascal weer, nu om te zeggen dat “Wonderfee” onze collectie dagfond duiven komt versterken.

Het is een prachtige blauwe duivin met onbegrensde spieren, machtige vleugels, super keeltje en een prachtig intelligent oog die aan al mijn eisen voldoet. Ze is gekweekt door Jawin van Namen. De vader is zijn beste vliegdoffer de “10”( lijn “ijsmachine” Piet Ros ) en de moeder komt ook van Jawin via pipa elite centre en is van “Geerinckx” orgine .We zijn er heel blij mee en kijken er naar uit als haar jongen hier zo dadelijk onze duiven als team komen versterken. Piet bedankt dat ik de trots van je hok van je kon kopen en Dirk bedankt voor de mooie foto!