Weekend 23 -06-2017. Een aanslag op je veerkracht!!

Dit weekend geen prognose omdat we daar geen tijd voor hadden. We moeten het dus doen met de wedstrijddag zaterdag 24 -06-2017. We hadden 20 toppertjes ingekorfd op Bourges.10 doffers en 10 duivinnen. Alles in geweldige form en zo goed in conditie en zo mooi dat ik durf te zeggen” zo hadden we ze nog niet ingekorfd dit jaar.”. Onze jonge duiven waren ook top voorbereid op hun eerste echte wedstrijd vanuit Duffel .Beter op geleerd en voorbereid heb ik mijn hele leven nog nooit een ploeg jonge duiven ingekorfd dan deze ploeg. Maar de allergrootste vijand van een duivenliefhebber is en blijft het weer. In bepaalde weersomstandigheden kan er van een normaal concours geen sprake zijn. We moeten daarvoor beschermd worden door de lossingsverantwoordelijken en deze mensen hadden dit weekend vermoedelijk een blackout. Ik wist niet wat ik zag toen de jonge duiven werden gelost om 7.40 in Duffel. In Krimpen a/d Lek was het op dat moment heel even droog maar dat was maar heel even. Even later begon het te regenen en het bleef regenen dikke fladderige motregen afgewisseld door gewone regen. Absoluut geen geschikt weer om jonge duiven doorheen te sturen. Om even over half negen zien we in de stromende regen een koppel van dik honderd duiven vanuit het oosten naar het westen traag zoekend overvliegen en daar viel een duif uit en die bleek voor buurman Arie te zijn. Terwijl Arie bezig was zijn duif binnen te roepen liep ik onder mijn dakgoot vandaan om op het dak van mijn huis te kijken en daar zat ook al een duif in elkaar gedoken op het dak. Dat bleek achteraf een jonge duif van mij te zijn. De een na de ander druppelde daarna na huis. Als verzopen katten zaten ze soms minuten op het dak en op het hok. Het werd een groot fiasco en een waardeloze vertoning. Honderden duiven vlogen verdwaasd heen en weer van Oost naar West en van Noord naar Zuid.Verleden jaar heeft de lossingcommissie veel commentaar gekregen over hun truttige manier van lossen. We hadden verleden jaar veel late lossingen en de duiven kregen regelmatig een nachtje mand extra. Het lijkt wel of ze nu hun revanche wilde halen want het is werkelijk onbegrijpelijk dat duiven onder deze omstandigheden zijn gelost. Toen mijn zoon Jochem een uur later bij mij vandaan richting Krimpen a/d Ijssel reed vlogen er nog grote koppels jonge duiven in de polder heen en weer. Duiven die duidelijk de weg helemaal kwijt waren en als je die duiven dan tussen de hoogspanningskabels ziet vliegen wordt je heel boos en verdrietig. Ik moet nog 5 jonge duiven van de 62 en de laatste 2 kwamen gisteren middag met gebroken poten thuis. De uitslag was Duffel 199 duiven in concours 2-4-8-9-10-11-12-14-15-16-19-30-33-36-37-41-43-45-46-47-48-49-50   62/23. De beste uitslag in de club maakte buurman Arie die door gezondheidsproblemen zijn jonge duiven maar één keer heeft op geleerd. En ze in één keer allemaal tegelijk heeft losgegooid op een tiental kilometers van zijn hok.

De oude duiven werden gelost in Bourges en deze werden rond 15.00 verwacht. Ook voor deze duiven hielden we ons hart vast. Om 16 over 3 zien we een duifje hoog terugkomen vanuit het Noorden en een minuut later nog een. Ook deze duiven kwamen allemaal als verzopen katten thuis en waren helemaal verrot geregend. Als 2/3 van mijn duiven thuis zijn dan mis ik nog steeds de 3 bovenste van de lijst. Uiteindelijk waren ze op één na om 5 uur allemaal thuis .De laatste zat na het afslaan gewond op de klep. Ik vroeg me af hoe het toch kwam dat al mijn duiven uit het Noorden kwamen terugvliegen. Dat antwoord kreeg is een paar uur later toen ik bij Kees en Pascal op de duiven stond te wachten vanuit Pau. De buurman van Kees is Arco van Vliet en die was de hele middag bezig buiten bezig geweest in de regio Bodegraven/Reeuwijk. Arco had daar in die regio amper een spatje regen gevoeld. Een schril contrast met Krimpen aan de Lek waar we zaterdag middag amper een droog moment hebben mogen ervaren. Ook dat is duivensport en zo’n weekend doet een grote aanslag op je veerkracht. Gelukkig hebben we in 50 jaar duivensport wel wat eelt op onze duivenziel gekregen anders zou je het bijltje er bij neer gooien.

Uitslag Bourges 41 duiven 1–2-3-4-5-7-8-9-10 .   20/8.

Heel apart, Op Vierzon veertien dagen terug hadden we 10 doffers mee en maakte we een prima uitslag. 80% prijs en 1e in het rayon. Deze groep van 10 doffers vliegt er nu bijna onderdoor (2 staartprijzen) en geen enkele getekende wist op tijd thuis te komen Op zeker waren ze beter in conditie dan op Vierzon. Duivensport blijkt toch altijd weer een grote factor onberekenbaarheid te bevatten.

Martin/