We gaan beginnen “idoterie ten top”

“Idioterie ten top” is geen leuk begin van een opiniestuk, maar ik schrijf wat ik denk, en dat is soms tegen de mening van de goegemeente in. Ik ben ontzettend blij dat we weer met onze duiven kunnen gaan spelen. Maar ik kan helemaal niets met de idiote richtlijnen die onder de postduivensport werkgroep Covid 19 tot stand zijn gekomen. Ik begrijp heel goed dat deze mensen op hun beurt hun best hebben gedaan. Daar twijfel ik niet aan alleen wat ze bereikt hebben om te mogen inkorven staat heel ver weg van elke vorm van realisme. En is wat mij betreft zo ver overtrokken dat ik dit niet anders kan betittelen dan het schieten met een atoombom op een mug.En begrijp me niet verkeerd. Ik neem het corona virus heel serieus en daar doe ik dus echt niet luchtig over. Ik verkeer op mijn leeftijd zelfs in de gevaren zone en hoop dan ook dat ik geen besmetting met dit virus oploop. Maar om alle maatregelen die onze beleidsmedewerkers bedenken voor zoete koek te slikken gaat er bij mij niet in.

Ik loop niet als een kip zonder kop met de kudde mee en lees de meningen van wetenschappers die een heel andere mening hebben dan wat ons door onze overheid beleidsmedewerkers wekelijks door onze strot gedrukt wordt. Mijn gezond verstand zegt me dat er in Nederland een angstcultuur is gecreëerd die heel ver van de realiteit staat. En soms als middel erger toeslaat dan de kwaal. Als ik de artikelen lees van klinisch ethicus dr. Erwin Kompanje over” Psychisch leed door quarantaine en sociale isolatie” kan ik daar geen spelt tussen krijgen. Hij schrijft O/A  letterlijk het volgende:

“Het is al lang bekend dat quarantaine en afgedwongen isolatie altijd een negatieve ervaring is voor diegenen die het moeten ondergaan. Het verlies van vrijheid, autonomie, de gedwongen separatie van geliefden, het ontberen van lichamelijke aanraking, verveling en onzekerheid over de duur van de isolatie kunnen werkelijk een dramatisch effect hebben op de psychische gesteldheid van mensen.”

Dat komt dan precies overeen met wat een goede vriendin van me mee maakte deze week. Ze werkt in een zorginstelling hier in Lekkerkerk en daar woont al jaren dhr. L, een dikke tachtiger, lichamelijk niet 100% maar geestelijk nog pico bello in orde. Deze meneer L is al 30 jaar weduwnaar en heeft één lieve zorgzame dochter die hem regelmatig bezoekt. Ook hij werd 10 weken terug in een sociaal isolement geplaatst doordat zijn dochter hem niet meer mocht bezoeken. Ziek van eenzaamheid ging het steeds slechter met dhr. L en doordat hij niet meer at verergerde zijn toestand zodanig dat hij het predicaat “stervende” op gespeld kreeg. Zijn enige dochter kreeg de kans afgelopen week om (via allerlei protocollen) afscheid van hem te nemen. Toen zijn dochter de zorginstelling had verlaten bleek er een wonder te zijn gebeurd. Mijn vriendin hoorde van collega’s die op de gang van de hr. L werkte het volgende verhaal. De volgende morgen klonk er muziek uit de kamer van dhr. L en de verzorgende die de kamer binnen stapte wist niet wat ze zag. Dhr. L zat op de bank te luisteren naar Hollandse muziek en vertelde aan de verzorgende. Ik ga weer leven ,ik ga er weer voor. (Over psychisch leed door isolatie gesproken.) Ik vind het a sociaal zoals wij(de overheid met zijn maatregelen) omgaan met onze bejaarden. We plaatsen ze allemaal ongevraagd in isolatie (lees gevangenis).Terwijl er heel goed alternatieven zijn om gewoon contact te houden met deze groep ouderen zonder besmettingsgevaar. (Voor de geïnteresseerden) Op internet zijn artikelen te lezen en op you tube een interview te zien met dr. Kompanje.

Ook lees ik de blogs van Maurice de Hond die wetenschappelijk heel goed onderbouwd zijn. Van uit zijn vakterrein “sociale geografie” heeft hij het gedrag van het corona virus in kaart gebracht. Voor een ieder die geïnteresseerd is in zijn bevindingen, zoek dan op “you tube”, naar het meer dan interessante interview met Maurice de Hond/ Paul van Liempt. Hier hoor je een heel ander verhaal dan wat wekelijks op het nieuws krijgen voor geschoteld. Eén van zijn bevindingen is dat de oorsprong van de besmettingsbronnen altijd “super spreads events ” zijn. Plaatsen dus waar heel veel mensen op elkaar geplakt samen zijn en waar ook nog vaak slechte ventilatie aanwezig is.

Als ik dan zie hoe we op dit moment duiven moeten gaan inkorven zoals op het filmpje van Falco Ebben te zien is. Wetende dat er clubs zijn zo als hier in Hendrik Ido Ambacht waar ruim 1200 duiven moeten worden ingekorfd op deze manier, dan kan ik alleen maar met mijn hoofd schudden en denken “idioterie ten top”.

Ik moet in mijn auto wachten tot ik aan de beurt ben en dan mijn duiven en mijn klok afgeven aan de deur, en er mogen niet meer dan 3 mensen aanwezig zijn in de club, ook al is die club 1000 m2 groot. En vervolgens moet ik nog wat boodschappen doen bij Albert Hein. En dan loop ik vrolijk tussen 50 mensen door die daar vaak aanwezig zijn (voordat we de winkel in kunnen) op een oppervlakte van misschien hooguit 100 m2. Dat is toch niet te begrijpen en daarom vind ik de maatregelen die bedacht zijn om te kunnen inkorven “idioterie ten top”. Maar ja we zullen maar denken ” Het doel heiligt alle middelen” .Het is niet anders, op naar volgende week, als we hopelijk eindelijk gaan genieten van de eerste africhtingsvlucht in 2020.

Martin.