Met een mooie belevenis bedoel ik de aankomsten van onze duiven gisteren op de 2e dagfondvlucht vanuit het Franse Saulieu, voor ons ruim 513 km.
Het was hier (bij ons op de achterplaats) prachtig zomerweer toen we op onze duiven stonden te wachten. We wisten dat afd. 5 wat naar het oosten was uitgeweken om het slechte weer te kunnen ontwijken. Het enige waar ik altijd een beetje bang voor ben is het feit dat de wind onderweg gaat draaien. En dat zat er nu ook aan te komen.
We hadden al onze duiven ingekorfd, ook de laatjes die begin juni pas een chipring om kregen. Die gingen nu dus voor de 4e keer in de mand. Na vrijdag waren alle duiven ingekorfd en de hokken leeg. We hadden 57 duiven mee op Saulieu waaronder zeker een dikke 10 laatjes.
De duiven hebben nog steeds 100% mijn vertrouwen maar je wordt er langzaam wel moe van. Moe van het dagelijks maar weer je duiven op en top verzorgen en er op geen enkele manier iets (topprestaties) voor terug krijgen. Elke week kijk je uit naar de vluchten waar jouw duiven het verschil op kunnen maken.
De eerste dagfondvlucht werd afgelast. De 2e Issoudun was wat mij betreft ook een waardeloze vlucht, dik boven de 1800 mpm met veel wind. Geweldig als je een vroege duif pakt maar het zijn niet de dagfondvluchten waar ik van droom.
Dat was gisteren anders! Eindelijk gewoon goed weer en een mooie temperatuur. Op dit soort vluchten kun je duiven selecteren voor mijn spelletje: de dagfond!
We stonden al vroeg te wachten omdat je niet kunt kunt inschatten waar de wind ergens gaat draaien. Pascal had iets eerder vrij genomen van zijn werk en kwam rond 13.45 uur door de poort.”Je bent precies op tijd”, hoorde ik Jochem roepen “want ik verwacht ze elk moment”.
Gedrieën stonden we even later de warme zonnige lucht in te staren. Welke zou er voorop komen? Was de vraag waar we over stonden te filosoferen.
Dan opeens zien we knetter hoog en van verre een duif knijpen. Als een raket kwam ze uit de lucht vallen en met een korte draai, pats op de klep. Ongelooflijk wat een fantastisch landing, wat hebben wij van haar vallen genoten.
Het was een jaarling duivin en verleden jaar onze beste jonge duif. Even later hetzelfde scenario: weer zo’n prachtige landing. Dit keer een 2-jarige duivin en toen kwam de een na de ander uit de warme lucht duikelen. Het was telkens een waar genot om een duif zo thuis te krijgen.
Wat we snel door hadden was dat de inbreng van de Paul Couwenberg duiven (die nu voor het eerst echt getest zijn) als zeer goed kunnen classificeren. Bij onze eerste 6 duiven zaten er 5 die afstamden van zijn duiven. Wat goed is komt snel zullen we maar zeggen.
Onze 14e duif is helemaal een mooi verhaal en die maakt nog een snelheid van 1170 mpm. Wat goed is komt snel kunnen we zeker over dit laatje schrijven want als dit late doffertje hier is gearriveerd moeten er bij de meest gerenommeerde hokken nog heel wat duiven thuis komen. Dit laatje van oktober heeft de hele winter dagelijks los gevlogen. Is dit voorjaar 2 of 3 keer in de club op een africhting mee geweest. Kreeg begin juni een chipring om en een broedbak. En zat gisteren voor de 5e keer van zijn leven in een vluchtmand en vliegt gewoon een hele mooie stoere prijs. In heel Zuid-Holland tegen 6069 duiven vliegt hij de 638 prijs!
We hebben gisteren met volle teugen weer kunnen genieten van de duivensport in al zijn facetten. De aankomsten heb ik nog nooit ergens anders zo mooi gezien als hier. Wat een snee zit er op onze duiven ( als ze goed zijn en het een beetje duivenweer is) Ook buurman Arie had er van genoten.”Je duiven komen weer fluitend aan “ zei hij vanmorgen tegen me. En dan bedoelt hij dat ze zo hard vallen dat je ze vaak niet ziet maar alleen hoort vallen, wat een soort fluitend geluid voortbrengt.
Toch ben ik ook nog een paar duiven kwijt en tijdens het scheiden zag ik dat veel duiven met nevel te maken hebben gehad gedurende hun terugreis, dat was duidelijk aan hun vleugels te zien. Al met al voor mij toch een prachtige vlucht geweest met echt spectaculaire aankomsten. Ook goed om onze nieuwe talenten te testen en hopelijk krijgen we nog een paar van dit soort vluchten. In ons samenspel tegen 357 duiven vlogen onze duiven. 4-7-10-12-20-23-24-26-28-39 enz. 23/57.