We hebben dit weekend geen duiven mee omdat de hele boel gecanceld is. Het bestuur van afd. 5 vond het onverantwoord om dit weekend duivenvluchten te organiseren onder deze tropische condities. Veel duiven liefhebbers waren het niet eens met dit besluit waaronder ondergetekende. Afd. 10 en 11 besloten donderdag in te korven voor een vlucht van uit Duitsland en die werden Vrijdag s’morgens gezamenlijk gelost met snel oplopende temperaturen en een Zuidoostenwind. Eigenlijk de ideale mix voor een behoorlijk zware en dorstige dobber. Zeker voor de hokken die Oostelijk zijn gelegen was het niet voor de poes. Er brak blijkbaar gelijk paniek uit( terwijl de duiven aan het vallen waren) want er kwam direct een verbod ( NPO) op alle duivenvluchten voor dit weekend. Dit na aanleiding van het behoorlijk traag vallen van de duiven in vooral het Noord- Oosten van het land. Behoorlijk logisch eigenlijk als je met afd.11 gelijk lost na een nacht hobbelen met een Zuidoosten wind.
Zaterdag bleek het toch allemaal reuze mee te vallen en waren bijna alle duiven gewoon weer thuis. Toen ik op Compuclub de uitslagen eens goed nakeek bleek alle paniek erg overdreven. Bij veel clubs stond het een dik uur open en sommige liefhebbers hadden gewoon een topuitslag. Ik kreeg een aantal foto’s te zien van duiven die net waren terug gekeerd en die zagen er gewoon perfect uit. En waren in de hand ook perfect volgens de eigenaren. Dan Zaterdag ,er worden er duiven in België gelost en krijgen we te maken met nog hogere temperaturen en komen we bij de grens die ik ook niet ken en praten we over 35/37 graden. Dat is nieuw voor voor mij en voor iedereen eigenlijk die niet in de tropen duiven heeft gehouden.
Wat ik weet als ervaren duivenspeler met een goed geheugen is het volgende, ervaren duiven die vroeg worden gelost kunnen mits in goede conditie en van goede kwaliteit zeer goed de hele dag vliegen met oosten of Noordoosten wind en hoge temperaturen en dan praat ik over 30/32 graden. Een pre is dan wel zo vroeg mogelijk los zodat de duif de eerste uren er al goed de gang in heeft. Ik bekijk nu de melding lijst van Perpignan, en wat zien we deze duiven zijn vroeg gelost en het is een prachtige vlucht aan het worden, duiven vallen de hele dag gewoon door ondanks de tropische temperaturen van gisteren en vandaag.
Waar ligt de grens ?” Worden alle dagfond liefhebbers nu allemaal naar de ZLU toegeduwd? Als ik naar mezelf kijk dan heb ik mijn hele duivenbestand op gebouwd met duiven die iets extra’s kunnen met duivenweer op de dagfond. Mijn basis duiven hebben allemaal op dagfondvluchten met duivenweer (NO wind en boven de 30 graden) een 1e NPO gevlogen of gekweekt. Ik houd in Krimpen ad Lek duiven omdat ik hoop op één of twee van deze vluchten per jaar. Alle Vitesse duiven zijn in deze regio volstrekt kansloos. Dit jaar hebben we nog geen mooie strakke vlucht gehad en ondertussen maar hopen op dit weer, dan komt dit weer eindelijk en hupsakee een totaalverbod op alle vluchten.
Waar ligt de grens ? Ik zag net Ben de Keizer als 3e op de meld lijst staan en heb Ben snel even telefonisch gefeliciteerd, terwijl ik hem rond 3 uur aan de lijn had viel zijn 3e duif. Gewoon een zware fondvlucht waar je als liefhebber van droomt dus. Maar ook als dagfond liefhebber droom je van dit soort vluchten. Toen Bonte Mirjam de 1e NPO vloog van Bourges was het ook dit weer en stond het concours een uur en drie kwartier open. Toen Young Powerboy de 1e NPO Argenton vloog stond het concours ook bijna 2 uur open en zo kan ik nog wel even door gaan. De dagfond vind ik te vergelijken met de bergetappes in de Tour en des te zwaarder des te mooier. Als we de Bergetappes gaan verbieden zal de Tour ook zijn glans verliezen.
Waar ligt de grens? Iedereen die hier duiven heeft zien thuis komen van de dagfond heeft nog nooit een duif door zijn poten zien zakken, hoe zwaar de vlucht ook is geweest. Gaan we nu een grens bepalen in graden of gaan we het vervoer verbeteren en alleen vroeg lossen en de middaglossingen verbieden? Want wachten met lossen tot op het heetst van de dag is ook niet in het belang van de duif zou ik zo zeggen. Blijven we gewoon Barcelona vliegen en mogen we onder de zelfde weercondities met oude duiven geen 250 km meer vliegen zoals dit weekend.? Gaan we vluchten voor Nederlandse duiven in Thailand, Zuid-Afrika en Portugal ook verbieden want daar wordt het nog heel wat heter dan dat het nu hier is. En het dier duif kan er toch ook niets aan doen als het door zijn baas naar een ONE LOFT race in de tropen wordt gestuurd.
Waar ligt de grens ? Als ik ervaar dat een duif over zijn fysieke grens moet ligt daar voor mij de grens. Ik heb dit 25 jaar terug ook bewezen met Barcelona. Daar (rond de 1200 km) ligt wat mij betreft de grens wat betreft de te vervliegen afstand. Als er dan iets fout gaat onderweg is deze afstand voor het gros van de duiven te ver. Na 3 keer zeer succesvol te zijn geweest op Barcelona heb ik toen toch besloten geen Barcelona meer te vliegen. Als ik zou ervaren dat mijn duiven met 34/37 graden problemen krijgen om thuis te geraken zou dat zeker mijn grens zijn. Het dier duif gaat bij mij ver boven mijn eigen belang om kost wat kost prestaties neer te zetten. Dus ik ken mijn eigen grens wel degelijk dat heb ik ook wel bewezen. Maar of anderen dat ook kunnen is natuurlijk een vraag die ik niet kan beantwoorden.
Waar ligt de grens? Ik wens de heren bestuurders veel wijsheid toe de komende periode.
Martin.