Tijdens deze warme dagen zijn er verhitte discussies over het jonge duivenspel. Een bepaalde groep liefhebbers smeken om maatregelen. Ik las al de navolgende uitspraken “De NPO moet ingrijpen en alle jonge duivenvluchten moeten worden stop gelegd”.” We moeten later beginnen met de jonge duiven” ” Ik korf mijn jonge duiven alleen nog in op de na lijn”. Er worden allemaal meningen gelanceerd door liefhebbers die andere liefhebbers hun wil op willen leggen. Ik lees hoe Falco Ebben aan één stuk door met allerlei argumentatie probeert zijn jonge duiven spel te behouden.Hij vertelt precies met hoeveel jonge duiven hij begonnen is en hoeveel hij er nu op dit moment kwijt is. Hij nodigt iedereen uit om de aankomsten van zijn jonge duiven (live) te bekijken.Ongelooflijk dat het zover heeft moeten komen. Heeft Falco dan zulke superduiven dat zijn jonge duiven geen enkel probleem hebben met dit weer? Of zit de nuance heel ergens anders? Ik ben ervan overtuigd dat we het daar moeten zoeken. Falco heeft geen duiven die beter tegen de warmte kunnen maar Falco heeft iets waar de gemiddelde liefhebber tekort aan heeft. Het sleutelwoord is “AANDACHT” Hij besteed veel meer tijd aan zijn jonge duiven en daar ligt het grote verschil.
Ik heb het niet over stomme lossingen en verliezen want dat heeft niets met dit probleem te maken. Alleen als je stom lost en je lost onervaren jonge duiven dan is de impact vele malen groter. We houden vandaag de dag allemaal veel en veel te veel duiven. Waarom dat is? Daar heb ik genoeg over geschreven. Maar ik zal het nog een keertje kort duiden” We hebben het gevoel dat we met 20 jonge duiven kansloos zijn tegen de mannen die wekelijks meer dan 100 jonge duiven inkorven” Heel begrijpelijk en heel menselijk, ik heb de tijd nog meegemaakt dat we gewoon 20 jonge duiven kweekten. Alles ging toen week voor week de mand in ging met als toetje Orleans en dat we met 20 jonge duiven(die ondertussen ver in de rui waren) eindigden. En dat allemaal vaak zonder ze maar één keer op te leren. Pathogene (ziekmakende) coli bestond toen nog niet en als je ze ornithose vrij wist te houden kon je top presteren. Die tijd is jammer genoeg definitief voorbij want het spookt al jaren onder de jonge duiven. Ze kunnen vaak knap ziek worden en dan heb je een probleem. Vaak lijken ze opgeknapt en vliegen weer vrolijk een uur maar helaas ze zijn nog niet helemaal gezond.
De tijdsdruk die we ons zelf opleggen zorgt voor de grootste problemen. Als we eerder enten, opleren, en zorgen dat we de coli de baas zijn dan zouden we met veel minder verliezen lijden. Maar meestal gaan we enkele weken voor de jonge duivenvluchten hard aan de gang en dan loopt het mis. We overladen de jonge duiven met stress en geloof me als het dan een beetje moeilijk gaat ben je zo door je jonge duiven heen. Ik ga het nog één keer schrijven een gezonde jonge duif die goed geleerd is heeft totaal geen probleem met temperaturen boven de 30 graden en oosten wind. Meestal is het met de lossing in de morgen nog lang geen 30 graden en dan vliegt elke goede postduif gewoon lachend naar huis. Vluchten af lassen en uitstellen is het paard achter de wagen spannen. Je laat dan de mooiste en eerlijkste vluchten liggen. En ook de selectie laten we liggen en die moeten we echt niet onderschatten. Kijk maar eens hoeveel oude(jaarling) duiven de familie Verkerk ieder jaar verspeelt. Dat is puur omdat deze duiven op de na lijn worden gespeeld en dus te weinig selectie hebben ondergaan.
En dan is er nog een punt wat heel erg onderschat wordt en dat is de kwaliteit van de duiven. Het kan toch niet zo zijn dat sommige liefhebbers elk jaar aan het eind van het seizoen gewoon een karrevracht jonge duiven over hebben en anderen jaarlijks al hun jonge duiven al kwijt zijn voor de mooie vluchten beginnen. Mijn advies is ga eerst bij jezelf te raden voordat je anderen hun spelletje probeert te laten ontnemen. Ik begrijp heel goed hoe je jezelf voelt als je enorme verliezen lijd maar als anderen dat probleem niet hebben kijk dan eerst waarin je jezelf kan verbeteren. En denk daar vooral niet te licht over !! Al dit negatieve geschrijf komt als een boemerang op jezelf terug. Iedereen is vrij om duiven wel of niet te korven en als je de boel niet vertrouwt houdt ze dan gewoon thuis zonder anderen daar mee te belasten.Hier gaan alle jonge duiven week voor week de mand in en zonder noemenswaardige verliezen en als er af en toe eentje weg blijf dan hoort dat bij de duivensport(selectiesport).
Martin.