Tweede Pontoise

Afgelopen donderdag ingekorft voor de vlucht uit Pontoise, hebben 71 duiven in de mand zitten. Gisteren zijn de duiven niet gelost i.v.m. het weer en uitgesteld tot morgen. Cees belde gisteren in de middag dat het een wijze beslissing was geweest om niet te lossen want hij was onderweg naar La Roche in België en had de hele reis zware bewolking met dreigingen in de lucht gehad.
De vorige editie vanuit Pontoise op 05 mei was een pittige, hopen dat het deze keer iets minder zwaar wordt voor de duiven. Op 05 mei hadden we 84 duiven mee en waren om 08.30uur gelost met een NO-wind op de gehele vlucht lijn, de temperatuur was ook hoog voor de tijd van het jaar op deze dag. Met deze condities wisten we dat ze het niet cadeau kregen op deze vlucht maar rond 13.30uur zouden er wel duiven zijn dachten we. Want rond de 75 km/uur moest kunnen op deze afstand, voor ons is Pontoise 370km. Zelf was ik niet aanwezig bij het hok, want waren heerlijk een weekje op vakantie in Vogelwaarde (Zeeland). Via de telefoon vernomen van Cees dat de duiven op zich lieten wachten tot 14.33uur en met een gat van twintig minuten pas de tweede duif arriveerde was wel duidelijk dat het een lange zit zou worden die dag. In de avond moesten er nog 14 duiven thuiskomen, wat toch een flink aantal is!!!. Het verlies is bij vier duiven gebleven, maar de laatste duif hebben we nog gekregen een dinsdag na dat weekend. Deze duif had duidelijk buiten overleefd aan de kleur van zijn ogen te zien en het gewicht wat was afgenomen. Bij enkele duiven die niet op zaterdag thuis waren gekomen bleek later dat ze toch iets hadden opgelopen van deze vlucht, verwondingen en zelfs op één pen na de staart eruit bij een duif. Waarschijnlijk gekomen door de kopwind en de duiven dan heel laag gaan vliegen. Vorige week hadden we besloten om niet in te korven, op het programma stond de vlucht vanuit Fontenay. Voor de zaterdag gaven ze een ZO-wind op wat altijd lastig is voor duiven en ze hadden het zwaar gehad afgelopen zaterdag, dus een weekje rust was prima. Zo konden we wel mooi bij Martin gaan kijken die middag. Rond 13.00uur waren we aanwezig en hebben genoten van de aankomsten vanaf 13.40uur met de eerste t/m derde getekende voorop!!!. Duiven hadden wel alles moeten geven en kregen het ook deze vlucht niet cadeau. Voor ons een bevestiging dat we een wijze beslissing hadden genomen om niet mee te doen deze vlucht. Duiven moeten zeker aan de kilometers komen en dat komen ze makkelijk dit jaar, maar je hoeft ze niet bewust kapot te spelen voor dat de echte vluchten voor ons gaan beginnen.

Hengstdijk
Twee weken geleden dus een weekje op vakantie geweest naar Vogelwaarde en enorm genoten wat mede te danken was aan het mooie weer die week. Maar op de zaterdag begon het toch een beetje te kriebelen en had al gezien dat afdeling Zeeland had gelost om 08.00uur in Fontenay en dat is rond de 360km voor de omgeving waar we zaten die week. In Vogelwaarde had ik al een paar keer duiven zien vliegen die week, maar 3.5km verderop ligt het plaatsje Hengstdijk en daar woont de fondspeler Jac van den Bosch die met veel duiven speelt en was benieuwd of hij ook duiven mee had op Fontenay. Ben op de fiets gestapt en naar de receptie gereden van het recreatiepark waar Jac van den Bosch woont met zijn vrouw Lida. Na een telefoontje heel hartelijk ontvangen bij hun thuis en na een rondleiding over de accommodatie gingen we zitten om de duiven op te wachten vanuit Fontenay. Het formulier met snelheden werd erbij gepakt en elke keer gecorrigeerd naarmate de tijd verstreek. Toen rond 14.30uur viel de eerste duif op het hok, maar hele koppels tegelijk vielen er niet dus werd het al snel duidelijk dat het een zware vlucht was voor de duiven.
Rond 16.00uur weer richting mijn vakantie adres gegaan, maar toen hadden Jac en Lida nog niet de helft van hun duiven thuis. Het was dus niet alleen bij ons in de afdeling dat de duiven stroef af kwamen, maar waarschijnlijk door het hele land.

Aanzicht van de hokken in Hengstdijk

Jongen duiven
Afgelopen vrijdag de jongen duiven de verplichte enting gegeven tegen paramixo. We hebben de combinatie enting gegeven van Salmonella/pmv, dit doen we al een aantal jaar en bevalt heel goed. Voor het eerst de duiven allemaal weer in de hand gehad en zijn zeer tevreden over het kweek resultaat van dit jaar. Hierna nog de pokken enting en ze zijn klaar voor het vliegseizoen. De jongen vliegen goed, maar echt wegtrekken doen ze nog niet echt vandaar het voer iets lichter gemaakt zodat ze deze week hopelijk wegtrekken. Zodra ze dit goed gaan doen wordt het tijd om langzaam aan te gaan africhten.

Het weer ziet er fantastisch uit vandaag met een wind vanuit het oosten wordt het een prachtige dag.

Iedereen succes met de duiven.

Pascal