Sportief gezien, een minder weekend.

Onze doffers vlogen gisteren een vlucht vanuit Niergnies, voor mij een afstand van 217 km. Er stonden in onze club maar liefst 1081 duiven in concours. We hebben in onze club relatief veel grote fondspelers, dus veel liefhebbers zijn geen echte kanshebbers voor de overwinning of voor een top uitslag. Deze mannen zetten hun duiven in concours maar vindt je normaal gesproken niet vroeg op de lijst. Niettemin een formidabel aantal duiven.

We hadden er echt goede hoop op omdat onze duiven (zoals meestal) formidabel trainden. De doffers 2x daags ruim een uur en de duivinnen 1x daags ook ruim één uur. En na één uur trainen roep ik ze binnen maar soms gaan enkele jaarling doffers nog één half uurtje door. De duiven zijn dus gewoon supergezond en lopen allemaal in hun zondagse pak. Prachtig met veel poeder en vetvlekken op hun pennen en werkelijk super mest. Maar net als vorige week stonden ze er eigenlijk iets te goed op. Zo korfde ik ze meestal in voor Chateauroux.

Dat heeft alles te maken met mijn nieuwe voer. Ik heb sinds enkele maanden een nieuw soort voer waar ik razend enthousiast over ben. Ik heb er ook een goede gebruiksaanwijzing bij gekregen maar wil toch zelf het één en ander uitproberen. En dat kun je alleen testen op de vluchten.

De doffers zagen er dus super uit en het vertrouwen was groot. De duiven werden zaterdagmorgen tot onze verbazing gelost om 9.30 uur. Het vorige bericht zo rond kwart over zeven was nu niet bepaald hoopgevend en dan toch even later alles los. Ik was bang dat de duiven harder zouden vliegen dan het slechte weer zou vertrekken. En dat zal ook wel eens gebeurd kunnen zijn.

We verwachtten dat onze duiven er een uur of twee over zouden vliegen. Pascal en Jochem waren ruim op tijd en gedrieën tuurden we de lucht af. Toen we plotseling enkele duiven zagen ronddraaien bij Wim Rodenburg en even later nog meer duiven bij hem in de buurt. Dan komt er een duif voor buurman Arie en even later nog enkelen duiven: ook voor Arie. Het duurt tergend lang voordat de eerste duif zich bij ons meldt en dan is die doffer nog zo schrikkerig dat hij niet naar binnen gaat. Ook dat duurt heel lang. Ik denk dat we nog nooit zo’n slechte uitslag hebben gemaakt. In de club wel 24 in de prijzen maar in de kring hebben we ook nooit zo laat gezeten.

We gaan in ieder geval het voeren op één hok weduwnaars finetunen en volgende week komen ook de vrouwtjes in de competitie. Als je experimenteert kan het kwartje ook de verkeerde kant opvallen en ik denk dat dit is gebeurd. Ik denk dat, maar weet dit niet zeker omdat onze hele club die verleden week geweldig presteerde in onze kring met 40 duiven in de eerste 100 prijzen, nu geen enkele rol van betekenis speelde met 3 prijsjes in de eerste 100 ( 46-53-97). Ik kan me niet herinneren dat ik van heel Krimpen aan de Lek zo’n pak slaag heb gekregen zoals dit weekend. Maar dat is duivensport, soms kun je de logica niet volgen. En zeker niet als je wekelijks in verschillende auto’s wordt gestopt.

Afgelopen woensdag zaten onze duivinnen voor het eerst in de mand en werden gelost in Duffel.

De duivinnen zijn al diverse keren dit jaar op dezelfde afstand opgeleerd. Binnen 20 minuten 31 duivinnen thuis en precies de oudste en bewezen beste duivin niet. Die is dus niet meer gekomen ook en dat is heel jammer als je zo’n topduif op zo’n kort leer vluchtje verspeelt. Maar ja, als je een duif inkorft weet je dat je hem kunt verspelen. Woensdag gaan ze naar Lennik en dan zaterdag voor het eerst de hele vliegploeg mee naar Niergnies. We kijken er nu al naar uit!!