Prachtige vlucht belevenis vanuit Vierzon.

Dit weekend hebben onze duiven Vierzon gevlogen omdat de dagfondvlucht Chateauroux die op het programma stond werd ingekort. Ik begrijp heel goed dat je met deze temperaturen geen jonge duiven vluchten moet organiseren, en zeker niet als jonge duiven nog in hun opleerfase zitten. Maar dat je dagfondvluchten rond de 50 km gaat inkorten terwijl de vluchten van 900 en 1200 km gewoon doorgaan is volgens mij behoorlijk vreemd, als je daar het label “hitte protocol” aanhangt.

Als we ervan uitgaan dat wij als duivenliefhebber weten wat we doen als we duiven voor Barcelona of Cahors gaan inkorven, mag ik er toch ook vanuit gaan dat we weten wat we doen als we duiven voor Chateauroux gaan inkorven.

Maar blijkbaar is dit niet zo en wordt er toch echt met andere maten gemeten. Maar het is zoals het is en onze duiven werden gelost in Vierzon met prachtig weer en een gevaarlijke wind. Zuidoosten wind is voor veel programma duiven een levensgevaarlijke wind. Dat bleek in de ochtend wel weer waar door de oude duiven vanuit Quievrain werd gevlogen. Dat werd ook geen gemakkelijke opgave, waar er ook nogal wat duiven achter waren met klok afslaan zo rond 17.00 uur.

We verwachtten de duiven vanuit Vierzon rond een uur of twee. Pascal was op vakantie en Nico is nog niet helemaal in goede doen dus kwam alleen Jochem rond een uur of één de duiven opwachten. We hadden het hele hok ingekorfd en dat waren er 41.

Oude duiven tussen de jonge duiven inkorven vind ik persoonlijk een vorm van competitie vervalsing en is volgens mijn weten door de NPO verboden maar daar hebben ze in Zuid-Holland lak aan. Het gevolg is natuurlijk dat de vlieglijn van de jonge duiven de eerste paar vluchten voor de rest van hun leven wordt bepaald. En die vlieglijn is daar waar de massa heen vliegt. Iedereen kan de rest zelf invullen.

Nogmaals mijn inziens een hele grote competitie vervalsing als de jonge duiven begeleid door honderden oude duiven de eerste leer vluchten naar huis worden gebracht. En dat gebeurt hier dus in Zuid-Holland.

Er was weinig actie te zien in de azuurblauwe lucht en de temperatuur was rond één uur extreem gestegen. Jochem en ondergetekende kropen rond half twee onder het schaduwdoek vandaan en vonden een plekje aan de waterkant, waar we in de schaduw van de bomen toch nog redelijk de duiven konden zien aankomen.

Rond twee uur riep Jochem “Ja daar komt er één en nog één” En even later zag ik twee duiven richting de klep vallen en allebei vielen ze er in één streep op.

Eentje ging er direct weer vandoor maar onze beste oude (2 jarige) duivin”Margot” bleef zitten en wipte snel door de drangers naar binnen. De spanning was gebroken en er werd even een foto gemaakt van de gegevens op de constateur om die door te kunnen geven.”Komt er weer één hoorde ik Jochem opgewonden roepen. En ja hoor daar zag ik nog net een prachtig blauwbont jaarling duivinnetje op de valplank vallen.”Nog één” riep Jochem en weer was ik net op tijd om dit keer een jaarling doffer te kunnen zien landen. Drie duiven in amper twee minuten is met dit weer en deze afstand heel bijzonder. Na melding bleken het 3 mooie vroege duiven te zijn en gingen we verwachtingsvol verder wachten.

Zowel de eerste als de tweede duif waren dochters van Young Powerboy (Stoop van Huizen) die hier al aardig zijn stempel heeft gedrukt op onze hele kolonie! Deze superduif die al vader is van de 1e NPO Gien afd. 5. tegen 12.689 duiven (loei zware vlucht) laat hier steeds meer zien ook een top kweker te zijn. Deze duiven kunnen dit soort klusjes aan zonder een krimp te geven. We moeten dan toch nog 12 minuten wachten op nummer 4 maar dan komen ze prachtig achter elkaar uit de blauwe lucht vallen en maken we een super mooie uitslag waar we tevreden mee kunnen zijn. In afd. 5 rayon oost stonden 1932 duiven in concours en daar vliegen we 22 prijzen en we beginnen met 12-17-20-86-92-102-111 enz. We missen op dit moment nog 2 jaarling duiven, Een 2-jarige duivin kwam vanmorgen helemaal onder de olie thuis en had zeker 1000 km gevlogen!! Op naar de 1e jonge duiven vlucht volgende week, we kijken er weer naar uit.

Fijne zondag.