Prachtig duivenweekend !!

We hebben vandaag van een prachtige vlucht kunnen genieten. Gisteren heb ik ontzettend veel telefoontjes en berichtjes gehad met vragen van dezelfde strekking.

“Wat zou jij doen dit weekend, duiven spelen of een week thuis houden”. Iedereen kreeg van mij een kort en duidelijk antwoord. Allemaal met de strekking zoals het antwoord dat ik gaf aan een Zuid-Hollandse kampioen die mijn advies op face book vroeg. “Vliegen onder deze omstandigheden met koud weer is voor een duif geen enkel probleem. Mits ze gezond zijn en enige ervaring hebben. Het is ongelooflijk dom gezwam dat duiven hierdoor uit vorm zouden worden gespeeld of zgn. dikke koppen zouden krijgen. Gewoon inkorven en morgen hebben we een prachtige vlucht.!!”

En ik durfde dat te zeggen omdat ik weet dat duiven van kou geen hinder hebben en als het zonnetje er dan bij komt zijn ze juist in hun element. Als ik dan al die ergerlijke ongefundeerde praat op facebook lees dan denk ik. Als jullie hiermee door gaan om enkele doemdenkers na te papegaaien dan duurt het niet lang meer of we vliegen alleen nog als de temperatuur tussen de 20 en 23 graden is, er geen buitje meer aan de lucht is met een matige Zuid-/Westen wind. Duiven hebben geen probleem met vliegen ook al is het net boven het vriespunt en ook niet als het 34 graden is (mits op tijd gelost). Wat zien we vandaag? De hokken waar de duiven gezond zijn spelen allemaal een heel hoog prijs percentage en hebben in een scheet en een zucht hun duiven allemaal thuis.

Toen vanmorgen het zonnetje begon te schijnen werd het werkelijk prachtig duivenweer. Nadat we gelezen hadden dat onze duiven om half elf zouden worden gelost wist ik zeker dat het genieten zou gaan worden. De duiven hadden deze week weer super getraind en we hebben weinig anders gevoerd dan verleden week. Alleen iets soberder en wat minder vetrijk omdat ze verleden week duidelijk te goed in hun doen waren en daardoor niet genoeg bij de les waren voor zo’n kort vluchtje. Als je dan ergens woont waar de duiven over je hok vliegen is dat geen probleem. Maar als ze te goed zijn in Krimpen a/d Lek dan komen ze allemaal terug vanaf Gouda.

Onze duiven werden om één uur verwacht en een minuutje voor één zagen we een groepje van 5 duiven aankomen precies uit de vlieglijn waarvan er drie duidelijk met hun vleugels lieten zien dat ze hier moesten zijn. Na een rondje kwamen ze gedrieën richting klep. Twee vielen direct op de klep en eentje op het dak er net naast. Bij die eerste twee zat ook mijn eerst getekende. Dit is een zoon van “Brutus” en deze duif heeft nog nooit in zijn leven gemist. Als jong 10 keer mee en 10 keer prijs. Daarna was het genieten en de één na de ander kwam uit de goede richting recht uit de lucht op de antenne. Binnen 7 minuten had ik er 20 van de 32 op de teller staan. En in 20 minuten hadden we ze op één na allemaal thuis. Die arriveerde om half twee en toen kon het hok dicht. Ik denk dat er weinig vluchten zo mooi verlopen in de zomer onder hogere temperaturen dan deze zgn. veel te koude vlucht. Ik durf te stellen dat mijn duiven er helemaal niets van hebben geleden en ze net zo mooi thuis kwamen als dat ik ze had ingekorfd. In de club schrok ik wel van de uitslag. Quiévrain 166 duiven 32 mee 1-2-3-4-5-6-7-9-10-11-12-13-15-16-17-18-19-20-22-23 dat waren er 20 bij de eerste 23 en 25 prijzen. Stedelijk Krimpen a/d Ijssel tegen 1212 duiven vlogen ze 16-17-20-27-32-40-50-63-64-65-69-70-91-94-108-112-123-185-186-188 32/22.

De jonge weduwnaars hebben deze week de slechte vlucht van verleden week dubbel en dwars goedgemaakt, op naar volgende week.

Fijne zondag

Martin.