Martin van Zon

Racing Pigeons     

Martin & Jochem van Zon

Comb. Hoed - Wijngaarden

Start duivensport Martin van Zon

Ik ben een leven lang duivenliefhebber. Duiven zijn altijd al in mijn leven geweest, vanaf mijn eerste herinneringen. Mijn vader had al duiven en zijn vader ook. Een broer van mijn vader was bevriend geraakt met een Belgische vluchteling, die voor de 2e wereldoorlog in Utrecht verzeild was geraakt. Samen speelde ze met duiven en deden dat echt geweldig. Ze verdiende daar hun zakgeld mee en deden dat met 2 duiven! Deze Belg zijn voornaam was Johan, kwam uit een familie van duivenspelers en selecteurs en zag veel meer aan een duif dan een gemiddelde duivenliefhebber.

Hij leerde mijn oom precies wat er allemaal aan de buitenkant van een duif te zien is. In de oorlog moesten ze hun duiven opruimen en ik heb mijn oom vaak horen vertellen hoe moeilijk en pijnlijk het voor hem was om zijn beste duif de “Vale” te moeten doden. Begin jaren 50 ging mijn oom samenspelen met mijn vader bij ons thuis in IJsselstein. Hij leerde ondertussen mijn vader alles over duiven wat hij geleerd had van zijn Belgische vriend. Mijn vader kreeg daardoor interesse in het beoordelen van duiven en vond dat eigenlijk steeds leuker. Duiven keuren werd uiteindelijk zijn grote hobby en hij deed dat ook al snel behoorlijk goed. Hij werd steeds bekender en kwam op steeds betere hokken.

Ik ging al gauw vaak met hem mee en leerde zo ook postduiven te beoordelen. Hoe goed hij was in het keuren op “vliegwaarden“ zal ik met een voorbeeld staven. Begin jaren 70 was er een heftige discussie gaande in het Postduiven Orgaan. De discussie ging tussen een groep duivenkeurders, die op vliegwaarde keurde (groep Hellingwerf). En enkele liefhebbers die beweerden dat er niets aan een duif te zien zou zijn en dat dit op vliegwaarden keuren allemaal hocus pocus was. Duivenogen waren voor een duif om te kunnen kijken en daar was voor een duivenkeurder verder niets aan te zien! (Sival Zetten).

Uitdaging

Een reporter genaamd Henk Peters uit Wierden schreef toen voor het Nederlands Postduiven Orgaan. Henk daagde iedereen uit die dacht iets van duiven te kennen om naar de Oostelijke kampioenendag te komen. Henk Peters wilde een einde maken, aan deze discussie door een ultieme test. Henk zou dan een aantal goede en minder goede duiven ter keuring aanbieden, waardoor de “kenners” zichzelf konden bewijzen. Mijn vader las deze uitdaging in het postduivenorgaan en gaf zich direct op voor deze ultieme test.

Ik heb hem zelf naar het centraal station in Utrecht gebracht, waar hij op zaterdagmorgen vroeg met de trein richting Almelo vertrok. Toen hij daar aankwam bleek dat er verder niemand in Nederland de uitdaging had aangenomen. Hij was alleen en hij werd grondig uitgetest, allerlei duiven door elkaar kreeg hij aangeboden goede/mindere goede/slechte en enkele hele goede duiven. Na afloop stond iedereen versteld. Hij haalde niet alleen de beste duif eruit, maar bijna de hele top tien.

Eén duif had hij zelf buiten de competitie gezet, omdat één van de schrijvers zijn mond voorbij had gepraat. De rest van de top tien had hij allemaal goed. De duif die mijn vader toen als beste classificeerde was een duif van Arend Doorten uit Dwingeloo die niet alleen een 1e nat. Bergerac had gevlogen, maar ook nog eens de beste asduif van WHZB was geworden.

Mijn vader is 3 dagen weggebleven en heeft bij veel toppers in het oosten van het land duiven gekeurd en geselecteerd. Duiven keuren is mij dus niet vreemd en met de paplepel ingegeven.

Ammerstol

In 1969 trouwde ik en verhuisde ik naar Ammerstol. Ik kon op dat adres zelf geen duiven houden, maar had toch een paar duiven in de schuur. Ik begon daar al snel een combinatie met Han ten Hennepe en we vlogen meteen in kampioenenstijl. Na enkele zeer succesvolle jaren verhuisde ik en zette een hokje van 3 meter in de tuin, samen met een hokje/rennetje van 120cm hoog voor de jonge duiven.

Ik vloog op deze mini accommodatie jaren in kampioenenstijl op de programma vluchten. Begin jaren tachtig begon ik op dit kleine hokje met fond duiven en werd al snel 2e kampioen van Zuid-Holland op de grote fond. Ik werd 2e achter het miljoenenhok van Bulakul. 

 Combinatie met Ron de Jong.

Ik kreeg niet veel later een nieuwe buurman die ook in duiven was geïnteresseerd. Zijn naam was Ron de Jong.

Het klikte tussen ons en niet veel later begonnen we samen een combinatie. Onder de naam van Zon – de Jong hebben we een aantal geweldige mooie en succesvolle jaren beleefd. Het winnen van een auto op nationaal Bergerac was een van onze hoogtepunten. We zijn ook na mijn verhuizing naar Gouda en later naar Berkenwoude altijd vrienden gebleven. Zijn veel te vroege dood heb ik ervaren als een van mijn dieptepunten in mijn leven.

Verhuizingen

Eind jaren 80 verhuisde ik dus naar Gouda, het over wennen van mijn duiven van Ammerstol naar Gouda was binnen enkele dagen (ook dank zij Ron) geregeld. Ik speelde gewoon in kampioenstijl door met dezelfde duiven die top hadden gevlogen in Ammerstol. Ik speelde daar ook weer super op Barcelona (3 jaar op rij de 1e in het inkorf centrum ) en één van de beste uitslagen van Nederland 5 mee, 100% vroeg in de prijzen. In 1993/94 verhuisde ik naar Berkenwoude, daar begon ik opnieuw met programmaduiven. Ik bouwde toen een stam duiven op waar ik nu nog steeds over beschik en ook mee speel. Ik speelde daar jaren in kampioenstijl, met veel top noteringen op alle afstanden.

In 2014 ben ik verhuisd naar Krimpen a/d Lek en speelde direct weer goed met de jonge duiven. We staan nu ( 2016) weer goed gesteld en gaan vol vertrouwen de toekomst tegemoet. Heb mijn hele leven goed gespeeld en denk dat dit te danken is aan de kwaliteit van de door mijn aangeschafte basis- kweekduiven gecombineerd met een zware selectie die het hele jaar doorgaat!!.

De hand kan niet zonder de mand en de mand kan niet zonder de hand

Martin van Zon

Begin van de comb. Hoed – Wijngaarden- van Zon

De combinatie Hoed – Wijngaarden is in 2007 ontstaan. Cees den Hoed had tot deze tijd een verdienstelijke vliegcarrière achter de rug. Maar door de hoeveelheid tijd die de duivensport in beslag neemt was de zin in de duivensport een beetje verdwenen. Cees stond op het punt zijn duivenkolonie te halveren of om er zelfs mee te stoppen. Pascal van Wijngaarden had in zijn jeugdjaren duiven gehad en op de programmavluchten gespeeld. Door studie en later drukke werkzaamheden was Pascal gestopt met de duiven. Toen het leven van Pascal in wat rustiger vaarwater terecht kwam begon de duivensport weer te kriebelen. Door de wederzijdse interesse in postduiven werd er in de voetbalkantine door Cees en Pascal regelmatig over duiven gesproken. Door deze gesprekken en aangemoedigd door Eveline (de vrouw van Pascal) ontstond het idee om te gaan samenwerken. En niet veel later werd de combinatie Hoed – Wijngaarden geboren.

Bij Cees verblijven alle vliegduiven en bij Pascal verblijven al de kwekers. Het eerste jaar als combinatie wierp gelijk zijn vruchten af. Tijdens het inspelen vlogen onze duiven op een loei zware dagfond vlucht (Vierzon) zelfs al 1,2,3 en 4 in onze club (De Gevleugelde Bode te Streefkerk). Deze uitslag gaf ons goede hoop voor de volgende overnachtvlucht Bergerac.

Bergerac
Bergerac werd inderdaad voor ons een geweldige vlucht. Onze eerste duif won op deze zware vlucht de 2de nationaal van sector 1 & 2 (22.000 duiven) en uiteraard op teletekst.
Vandaar dat deze doffer de naam “Teletekst Doffer” heeft gekregen. Het jaar erna presteerde de “Teletekst Doffer” het om weer op teletekst te vliegen. Ditmaal won hij de 6e nationaal vanuit Bordeaux. Met deze prestaties op zak verhuisde de “Teletekst Doffer” naar ons kweekhok.

35 jaar vriendschap

Cees den Hoed en Martin van Zon zijn al 35 jaar vrienden. Er zijn in de loop der jaren al aardig wat (top)duiven richting Cees gegaan. Cees heeft met deze duiven altijd goed gepresteerd op de marathonvluchten.
De samenwerking tussen Martin en de combinatie werd de laatste jaren steeds intenser. Martin verzorgde al jaren de selectie en kweekadviezen voor de combinatie. In 2019 werd het besluit genomen om alles samen te gaan doen. Het plezier in de marathonvluchten werd steeds minder en na het meerdere keren meemaken van de aankomsten van Martin zijn duiven op de dagfond vluchten hebben Cees en Pascal de knoop doorgehakt en zijn gestopt met de marathonvluchten.

Dat jaar is het kweekhok bij Pascal gevuld met duiven van Martin voor de dagfond vluchten en vanaf 2020 begonnen met een ploeg jongen duiven. Wat gelijk weer meer plezier gaf in de sport, geweldige aankomsten en met deze vluchten ook meedoen voor de eerste prijs!!!!.

2021

Gaan we met deze jaarlingen het gehele programma spelen met als hoofd doel de dagfond vluchten. Zie voor de resultaten en bevindingen de blog van ons op deze site.

Martin, Jochem, Pascal en Cees.

Over onze vriendschap heb ik al genoeg uitgeweid. Kees heeft jarenlang zijn spelvreugde op de grote fond gevonden. En toen Pascal met Cees samen ging spelen bleef de grote fond hun spelletje. De laatste jaren werd deze discipline voor hun echter steeds onbevrediger. Goede duiven werden op halve en hele rampvluchten verspeeld en nog meer factoren zorgde voor een duivensport beleving die niet meer echt bevredigend was te noemen.

Daarbij speelde een grote rol dat als Cees en Pascal de mogelijkheid hadden om bij ons de dagfond te komen letten, ze een heel andere duivensport ervoeren. Gewoon niet meer dagen op je duiven wachten (wat op de marathon vluchten bijna normaal is) maar op bijna een halfuurtje nauwkeurig de duiven te kunnen zien arriveren van vluchten tussen de 550/650 km vluchten vonden Cees en Pascal ook geweldig.

Nadat Cees en Pascal aangaven deze richting ook op te willen werd het roer omgegooid. De marathon duiven verdwenen en hun kweekhok werd bevolkt met onze kwekers en de mannen zijn enkele jaren terug aan het kweken geslagen. Na weer een aantal flinke tegenslagen staan ze op dit moment goed gesteld en dit jaar worden de eerste resultaten verwacht.

Voor ons beiden een win/win situatie,wij kunnen zelf iets meer kwekers (achter de hand) houden en Cees en Pascal kunnen uit een bewezen bron vol met dagfond potentie kweken.

Een mooie samenwerking dus, gebaseerd op vriendschap!!