Open brief aan de voorzitter NPO.

Nadat ik mijn manifest omtrent het behoud van een eerlijke duivensport heb geplaatst is er ondertussen alweer een week voorbij gegaan. Het manifest heeft heel wat teweeg gebracht en het mooiste wat me is overkomen (en het is eigenlijk een geschenk uit de hemel) is de uitslag die de familie Verkerk neerzette afgelopen weekend vanuit Peronne. De eerste 33 winnen van de hele lossing afd. 5 van 13.649 duiven is namelijk precies de bevestiging van datgene waar ik in mijn manifest over schreef. En tevens een voorproefje wat ons nog te wachten staat. Het bewijst weer eens over duidelijk dat er tegen groepen stayerende duiven absoluut niet valt te vliegen. Ook niet door Willem de Bruyn die mijn inziens de beste duiven van Nederland / België onder de pannen heeft zitten. Hij heeft met zijn jonge duiven in 2017 heel Zuid-Holland vliegles gegeven en ook hij wordt tegen zo’n massa duiven gewoon als een krabber weggezet. Met al zijn top duiven mee, 149 stuks,kan hij slechts 4 duiven in de club bij de eerste 75 draaien.Van de 11 deelnemers kan alleen Coby van de Hoek 2 prijzen en N de Wit één prijs winnen. Duiven die geleerd worden te stayeren zijn onverslaanbaar. Heb afgelopen week heel veel positieve en ondersteunende reacties gekregen. Waarvan ik er binnenkort een paar publiceer (uiteraard met toestemming van de betrokkenen). Waar ik mij aan erger is het commentaar van enkele liefhebbers uit andere delen van Nederland. Die op hun (veilige) locatie behoorlijk goed vliegen en denken daarom iets voor te stellen. Nogmaals als Willem de Bruyn (als buurman) zo afgedroogd wordt met 149 top duiven mee. Haal dan het idee maar uit je hoofd dat je waar je ook woont en wat je ook ooit gepresteerd hebt dat je hier iets tegen in kunt brengen. En het gezever dat wij dan maar betere duiven moeten aanschaffen is een ook zo’n lachertje. De doelgroep waar ik tegen ageer bezit namelijk al de beste duiven die voor geld te koop zijn. Daar heb ik overigens absoluut geen bezwaar tegen al kopen ze alle toppers van de wereld. Alleen als zij met deze geweldige superieure duiven met naam tegen ons willen spelen dan hoort dat op een enigszins eerlijke manier te gaan en geen 400 tegen 20.

 

Open brief aan de voorzitter NPO.

Beste voorzitter,

Ik begrijp dat het heel moeilijk is om alle liefhebbers waarvan U de voorzitter bent tegemoet te komen. Maar bijna alle Nederlandse postduivenliefhebbers vragen U om iets te doen aan de spelregels. Het zonder enig limiet mogen inkorven van wedstrijdduiven voor een wedvlucht zorgt voor een situatie die overduidelijk onhoudbaar aan het worden is. Ik heb voor U een hele simpele vraag. Wat als er vandaag of morgen iemand ten tonele verschijnt die 1000 wedstrijd duiven gaat inkorven en daardoor wekelijks een heel samenspel of afdeling weg speelt, wordt er dan uiteindelijk wel ingegrepen? Wat heeft het voor zin de meest ambitieuze plannen te lanceren als de spelregels van onze sport zo krom zijn dat iedereen met een beetje gezond verstand( vooral ook buiten de duivensport) praat over een meer dan absurde situatie. Wij modale liefhebbers voelen ons in de steek gelaten. Wat maakt het nu zo moeilijk om te komen tot eerlijke spelregels. Moeten we dit via een rechter afdwingen? ,een nieuwe duivenbond oprichten? Wat wilt U dat we doen? Wat wij willen is eigenlijk heel weinig en ik zal onze wens uit de doeken doen. Wij willen een duivenbond waar een modale liefhebber gewoon kans maakt op enig resultaat dat in verhouding staat tot de kosten die we maken wat betreft geld en tijd. Als er niets gebeurd zullen er binnenkort alleen nog programma spelers zijn die allemaal miljonair zijn en ook allemaal beschikken over 50 meter hok ,één of meerdere top melkers als hok verzorger en over meer dan 1000 duiven.

Beste voorzitter U bent de voorkant van uw huis aan het opschilderen terwijl het dak zo erg lekt dat het hele huis aan alle kanten aan het wegrotten is. En U blijft maar door schilderen en door schilderen en raakt ondertussen uw hele huis kwijt. Als liefhebbers die hun hele leven duiven hebben alle plezier in de duivensport wordt ontnomen wat hebben nieuwkomers dan nog te zoeken in een sport waar op dit moment alleen het recht van de allersterkste geld. Stel dat U een amateur bokser bent en iedere keer weer dat U in de ring stapt staat daar Mike Tyson op U te wachten. Na de eerste klap ligt U dan Knock-out op de vloer en bent U in het bezit van een zware hersenschudding. Na enkele weken herstel durft U weer de ring in te gaan en ja hoor daar staat Mike weer vrolijk springend op U te wachten. Even later ligt U weer knock-out op de vloer dit keer met een schedelbasis fractuur en 6 gebroken ribben. Hoe lang denkt U dat U dit volhoudt en hoe gek moet een mens zijn om dan toch weer de ring in te stappen. Zo voelen de meeste liefhebbers zich hier in de regio dan ook. Alle mooie momenten van de duivensport worden ons ontnomen enkel en alleen omdat hier in de regio het recht van de sterkste (hoeveelheid duiven) bepaalt wie er gaat winnen. De uitslag staat hier in de regio bijna wekelijks al van tevoren vast. Ik zie het zo dadelijk al voor me in 2018 , Verkerk die 250 duiven mee geeft op de dag fond en die dan ook nog eens te samen naar huis toe vliegen met de 150 duiven van zijn buurman Willem. Dat zijn dus 400 top duiven met dezelfde bestemming. Dat betekent met een niet al te zware vlucht allemaal groepjes duiven van 10 tot 20 stuks die daar tegelijk aankomen en alle andere individuele duiven geen schijn van kans geven op een enigszins bevredigend resultaat. Wat hebben mensen die met 10-20 duifjes( of minder) spelen nog te zoeken in dit soort totaal belachelijke en werkelijk idiote duivensport. Al het mooie wat de duivensport ons te bieden heeft wordt ons ontnomen door het gebrek aan de meest basale spelregels.

Voorzitter doe hier alstublieft iets aan voor dat iedereen in deze regio( en de rest van Nederland volgt snel of ondervindt dit al ) met nog een beetje ambitie is gestopt of is gevlucht naar de grote fond.

Vriendelijke groet Martin van Zon.