Onze Havenith duiven.(Een mooi verhaal)

We hebben de laatste weken veel meer tijd aan facebook besteed dan normaal. Logisch is dat wel, want er is op dit moment weinig actie te beleven in onze mooie sport. We hebben afgelopen week weer wat over facebook bijgeleerd.We kunnen nu een fotootje/filmpje plaatsen en ook mijn eigen blog (op facebook) publiceren. Allemaal dingen die ik afgelopen week van Jochem en Pascal heb geleerd.Want ondanks dat ik best aardig met een computer om kan gaan ,kom ik heel veel kennis te kort. Normaal kijk ik dagen niet op facebook maar nu dagelijks en daar zien we vaak leuke discussies ontstaan. Steven van Breemen gooit regelmatig een balletje op en brengt graag een discussie op gang waar iedereen vaak wat van op kan steken.Verleden week plaatste Steven de volgende vraag als discussiepunt op facebook. “Waar zouden jullie duiven aanschaffen voor de dagfond” ? En dan maar één hok benoemen. Daar kwamen heel veel reacties op en sommige voorgestelde namen ken ik, maar ook veel namen die werden genoemd niet.Toen ik de reacties las moest ik natuurlijk direct denken “waar zou ik zelf duiven aan schaffen” als ik door omstandigheden zonder duiven zou komen te zitten.

Dit hele verhaal is natuurlijk sterk afhankelijk van het feit wat we willen of kunnen betalen. Ik zag namen voorbijkomen van liefhebbers waar je 4000 euro moet betalen voor een jonge duif van de kwekers. En namen van liefhebbers die elk jaar met 90 % jaarlingen spelen (in de hoop dat daar weer een talentje tussen zit).En dientengevolge elk jaar 300 jonge duiven moeten kweken voor eigen gebruik. Ik persoonlijk zou het op dit moment niet weten waar ik nieuwe duiven aan zou schaffen.Maar wat ik wel weet is het criterium dat ik zou hanteren als ik nieuwe duiven aan zou schaffen”.

“Aan de vruchten kent men de boom”.Dit spreekwoord zou voor mij een leidraad zijn als ik opnieuw met dagfond duiven zou moeten starten. Het is van origine een spreekwoord wat afgeleid is van een stukje Bijbeltekst. Een stukje Bijbeltekst waarin Jezus waarschuwt voor valse profeten en hoe je die kunt herkennen.Je kunt deze wijze uitspraak echter ook in de duivensport toepassen. “Als iemand pretendeert dat hij goede duiven heeft en verkoopt (Een goede boom is) dan zullen er ook veel liefhebbers met zijn duiven(vruchten) geslaagd zijn.Ik zou dus kijken of deze liefhebber veel referenties heeft van liefhebbers die onder dezelfde omstandigheden duiven houden zo als ik dat doe.

Ik durf te stellen dat ik al jaren lang (als één van de weinige) beschik over een eigen ras(soort) dagfond duiven. Ik heb in de 80 jaren van de vorige eeuw een fundament gelegd van een stam dagfond duiven die nu nog steeds met de beste mee kunnen. Omdat ik in verhouding met anderen maar heel weinig duiven verkoop blijken mijn vruchten toch regelmatig te laten zien van welke boom ze afstammen.

Ik zal in het kort vertellen hoe ik aan deze goede vruchtboom gekomen ben. Eind jaren 70 kwam Willem Nederstigt in Bergambacht wonen. Willem ontpopte zich direct als een groot kampioen die met een handje vol duiven geweldig uit kon halen. Ik speelde in die periode zelf uitsluitend grote fond maar zag ondertussen heel goed dat Willem over bijzondere goede duiven beschikte. Nadat ik op zijn uitnodiging in was gegaan en zijn duiven een keertje gezien had bleek mijn vermoeden bevestigd te worden. Eén koppel was ik echter helemaal gek van. Het koppel bestond uit een ongeringde kras doffer met verschrikkelijke goede super staal (appelbloesem) ogen en een donkerkras witpen duivinnetje met ook super staal ogen (vuile dubbeltjes kleur met een zilverenrand om haar pupil) een kweekkoppel met beiden staalogen dus maar wel één met grote variatie.

Uit dit koppel kwamen heel veel topduiven die kop vlogen op alle afstanden, duiven die ook echt vooruit konden vliegen als het een beetje zwaar (echt) duivenweer was. Willem noemde dit koppel zijn Havenith koppel. Er kwamen uit dit koppel ook veel vette blauwe duiven. Ik ben alle namen die Willem toen opnoemde vergeten maar ik weet zeker dat er 5 verschillende liefhebbers een 1e van een hele lossing hadden gevlogen met kinderen uit dat Havenith koppel. Niet veel later won Willem zelf ook de 1e Chateauroux van heel Zuid-Holland met de 01, een kraswitpen uit dat koppel en met de “537” een vette blauwe broer de 1e van Etampes in afd. west  Maar het mooiste bewijs dat dit één van de beste kweekkoppels was die er ooit zijn geweest vond een jaar later plaats.

Tijdens de prijsuitreiking van cc Zuid-Holland werd er aan Willem gevraagd om een bonnetje beschikbaar te stellen. Willem dacht ik doe eens gek en hij stelde 2 jonge duiven van de 3e ronde beschikbaar van zijn super Havenith koppel. Met de bijgeleverde info over wat kinderen uit dit koppel al hadden gepresteerd was dit het spektakel van de verkoop en er werd flink geboden die avond. Uiteindelijk was het de comb Loos uit Roelofarendsveen( tuinders volgens Willem)die de langste adem hadden. Toen de jongen speen klaar waren kwam er op een zaterdag (volgens afspraak) een meneer Loos naar Bergambacht om zijn jonge Havenith duifjes op te halen. Willem heeft mij dit verhaal diverse keren verteld en ik schiet nog steeds in de lach als ik die kop van Willem voor me zie als hij dit verhaal vertelde.

Er lagen 2 prachtige jonge duiven in het nest maar de ene was iets kleiner dan de andere. Dat gebeurt vaak als je maar één nestschotel in je broedbak hebt staan en er liggen 2 jonge duiven en 2 eieren in de schotel. Willem kwam trots met zijn 2 Havenith jonge op de broedschotel aanlopen en toonde ze aan meneer Loos. Deze inspecteerde de 2 jonge enigszins bedenkelijk en pakte de grootste van de 2 uit de schotel. “Deze wil ik wel hebben maar die achterblijver hoef ik niet” sprak hij terwijl hij het grootse jong in zijn mand zette. En hoe Willem ook probeerde om Loos te overtuigen dat dit duifje net zo goed was als zijn grotere nestmaatje, niets hielp. De heer Loos hoefde geen achterblijvers en hij mocht toen van Willem een andere duif uitzoeken. Loos nam een flinke grijze(ooievaar) doffer mee en liet de “achterblijver” in Bergambacht. Willem met een enigszins vervelend gevoel achterlatend.

Maar het leven gaat door en een dag later stond John Duyser voor de deur. John was de paard rijinstructeur van onze koninklijke familie geweest en was niet alleen goed met paarden maar ook met duiven. Toen hij met pensioen ging en in Soest ging wonen heeft hij dat wel laten zien ook. De oudere liefhebbers in de regio Soest en Baarn praten nog steeds met veel respect over hem. John was ook zeer succesvol met de Nederstigt duiven en kwam die Zondag een bonnetje bij Willem verzilveren. John had echter nog niets uit het Havenith koppel en was dus de koning te rijk dat hij een Havenith pieper mee kreeg voor zijn bonnetje. John had geen idee dat zijn duifje eigenlijk de geweigerde “achterblijver” was.

We zijn dan een paar maanden verder en de laatste vlucht met de jonge duiven zit er net op. Het was een zware vlucht geworden die zaterdag, warm weer met brandnevel en de jonge duiven waren dat weekend in heel Nederland tot op het bot toe getest. Willem komt net terug van het klok afslaan en de telefoon gaat. Hij krijgt John Duyser aan de telefoon. “Zet er maar weer een overwinning bij” waren de  eerste woorden die John tegen Willem sprak. “Hoe zo” vroeg Willem, want hij begreep echt niet wat John bedoelde. “Ik speel vanmiddag met dat “Havenith duifje dat ik op dat bonnetje van jou gekregen heb, de 1e prijs hier in de hele regio tegen een paar duizend duiven”.” Dus je kunt weer een totaal overwinning op het conto van jouw Havenith koppel zetten” vertelde John enthousiast verder. Willem feliciteerde John maar in gedachten was hij al op zoek naar het telefoonnummer van de combinatie Loos.

Het zat hem nog steeds dwars wat er was gebeurd en wilde zo snel mogelijk zijn gelijk halen. Willem draaide snel het nummer en de telefoon ging over. “Met Loos” hoorde Willem aan de andere kant van de lijn. “Ja met Willem Nederstigt uit Bergambacht” Ik heb wat leuks te melden sprak Willem verder. ” Weet je nog dat jij die “achterblijver” niet wilde hebben toen je hier die 2 jonge duiven kwam halen.” ” Nou die “achterblijver”  wint vandaag wel mooi de 1e van een paar duizend duiven in afdeling M ” ratelde Willem opgewonden verder. Het woord achterblijver werd steeds door Willem op een irritante langzame en benadrukkende manier uitgesproken.

Stilte aan de andere kant van de lijn, Willem dacht die Loos is zo geschrokken die moet even bijkomen.” Hallo heb je gehoord wat ik net zei” ging Willem verder, wachtend op hoe Loos zou reageren. Loos wachtte nog even en vroeg toen aan Willem wat hij daar nu eigenlijk mee wilde zeggen. “Nou” ging Willem verder “dat je het goed mis hebt gehad om die achterblijver van het Havenith koppel te laten zitten “Oh” sprak Loos, “is dat zo”? Als ik jou was zou ik morgen maar eens op de uitslag lijst van de “Kuststrook” kijken want ik win vandaag met de “Havenith” die ik uitgekozen heb ook de 1e tegen meer dan 10.000 duiven.Ik zie nog die kop van Willem als hij dit verhaal tegen mij vertelde.

Maar één ding was voor mij zeker toen ik dit verhaal door Willem hoorde vertellen. Dit moeten de beste duiven van de hele wereld zijn, dit zijn super vruchten van een superboom!! Ik nam me toen voor als ik ooit met programma duiven zou beginnen dan zou ik met deze duiven beginnen. Dat heb ik niet veel later ook gedaan en deze duiven hebben nu al 35 jaar mijn vertrouwen nooit beschaamd. En ze zijn nog steeds mijn solide basis waar ik altijd op kan vertrouwen. Om hier alle toppers die ik gefokt heb met dit “Havenith” bloed op te noemen zou niet leuk meer zijn. En meer op een reclame stunt lijken dan op een mooi verhaal toch wil ik een paar namen noemen van duiven die ik gekweekt heb uit deze Havenith duiven, zoals “Silverboy” die ik verkocht heb aan Vredeveld / Leemhuis en zijn broer die ook een eerste NPO gaf bij hun. Hayabusa king die maar liefst 6 maal de 1e priis in grootverband won en Kaja 1e NPO Tours en Dorethe 1e NPO Ruffec, Mirjam 1e NPO Peronne (Stok de Haan) en haar kleindochter Bonte Mirjam 1e NPO Bourges stammen allemaal van deze Havenith duiven af en nog veel, echt veel meer NPO winnaars voeren allemaal dit bloed.We sluiten af maar we kunnen bijna een boek over deze duiven schrijven. Op mijn face book pagina heb ik verleden week een foto geplaatst van een blauwe doffer die ik heb uitgeleend aan Martin Borsje. Een prachtige foto door Martin genomen van een prototype Havenith duif, de klasse en de natuurlijke gezondheid straalt er van af. Misschien leuk om deze foto eens te bekijken.

Fijne Zondag,

Martin