Nieuwe seizoen 2021

Gisteren is dan toch -zonder noemenswaardige vertraging- het nieuwe duivensport seizoen 2021 van start gegaan. Het is voor mij weer even wennen om weer voor een wekelijkse blog te mogen gaan zorgen. Maar we keken er echt wel weer naar uit. En hier zijn we dan weer, na een halfjaar uit de “ether” te zijn geweest. Veel mensen hebben me gevraagd waarom ik in het stille seizoen niet gewoon doorschrijf op mijn blog. Ik doe dat niet omdat ik niet in een negatieve flow wil blijven, die ik duidelijk ervaar als ik over duivensport schrijf hier in de regio. Iedereen die mijn blogs leest weet precies wat ik daar mee bedoel. Het constant moeten duiden op hoe een klein groepje hier heel de duivensport naar hun hand zet is dodelijk voor je gezondheid en sloopt je langzaam maar zeker. Ik laat dit grote probleem(om dat ik het niet kan veranderen) na het seizoen dus los en houd me dan alleen maar met positieve duivensport bezig. En nu gaan we de strijd weer aan net zolang tot we hier ook een eerlijke duivensport mogen ervaren.

Maar het begin is er, er zijn stappen gemaakt naar een eerlijkere duivensport. Mijn grootste wensen waren (om ze nog eens duidelijk aan te geven).Alle duiven in één klap los (automatisch los systeem) zodat niet steeds dezelfde groep wekelijks met meer dan een halve minuut voorsprong op de rest van start gaat. En duiven van één samenspel bij elkaar in de vracht auto plaatsen en rouleren en niet (omdat het zogenaamd vervoer technisch wat betere uitkom)t één groep met dezelfde bestemming van 2 samenspelen bij elkaar zetten en andere duiven die dan niet meer in de auto kunnen overal maar bij stoppen. Weet je hoe het voor ons (hier in Krimpen ad Lek) voelt als we op Duffel (wat iets oostelijker ligt en daarom in de vlieglijn van Gouda/Reeuwijk ligt) soms 2 minuten voordat onze eigen duiven vallen de duiven van de regio Gouda over zien komen?. En dat op een afstand van 90 km, zwaar frustrerend allemaal. Het bestuur van mijn nieuwe club in Lekkerkerk is er mee aan de gang gegaan en er zijn resultaten geboekt. Zaterdag een filmpje gezien van de automatische lossing van de duivenauto van de kring Gouda, de auto waar wij nu ook in vervoerd worden. In een klap alles los, prachtig om te zien en nog veel mooier was de uitslag. Terwijl er eigenlijk van een normaal concours op 50-70 km geen sprake kan zijn omdat de langste afstand dat altijd wint was het nu voor het eerst in 20 jaar wel sprake van hogere snelheid op de kortste afstanden. Natuurlijk was de stevige Noordelijk wind daar ook debet aan maar toch het geeft een goed gevoel dat er gelijk een hele andere uitslag dan gewoonlijk op die afstand te zien is.

We vlogen gisteren dus Meer en hadden onze duiven niet speciaal voorbereid, de helft stond amper één week op weduwschap. Afgelopen woensdag hebben we onze duiven door vriend Kees weg laten brengen en ook naar Meer. Dat werd een pittige start want ze moesten er flink aan trekken en de temperatuur vloog ook ineens omhoog. Twee doffers kwamen tegelijk aanvliegen en een paar minuten voor de rest uit. Eén van hen was een zoon van ons “Lucky koppel” de “205” deze doffer won verleden jaar ook al de 1e in de kring op Niergnies en een 5e in de kring op Pont Max .Toen Jochem gisteren morgen ruim voor de aankomst van de duiven op zijn bromfiets arriveerde vertelde hij dat er onderweg een knap windje stond. “Ik verwacht de “205” weer als eerste Pa want het is  bijna hetzelfde weer als woensdag, recht voor zijn raap en stampen maar” was het volgende wat hij tegen me zei.

Nadat we over de schutting aan buurman Arie hadden gevraagd hoe laat hij de duiven verwachtte pakte Jochem onze figurita’s uit het hok en betrokken we onze post met ieder een figurita in de hand. Het was prachtig zonnig weer en onze verwachtingen waren hoog. Geen duif te zien in het hele luchtruim, alleen zon ,de blauwe hemel en wat wolkjes en een heerlijke kopwind. De ultieme droom van iedere duivenliefhebber. Daar werd ik plotseling uit wakker toen we 2 duiven zij aan zij aan zagen komen vliegen laag over de tuinen precies uit de goede richting. Eén van de twee liet zien dat hij hier moest zijn en dook recht in het gat en verspeelde niets. Ik dacht dat het een blauwe duivin was maar toen hij in zijn bak vloog bleek het de “205” te zijn zoals Jochem al had voorvoeld. Dan hoor ik Jochem roepen en zie ik de één na de ander uit de lucht vallen, prachtig om te zien. Geen enkel koppeltje maar allemaal een paar meter uit en achter elkaar. Wat is duiven sport toch mooi als je dat mag ervaren. We vliegen met 32 koppels totaal weduwschap en hebben enkele duiven nog los op het hok dus hadden we 71 duiven ingekorfd en we constateerde op een gegeven moment 13 duiven binnen één minuut die allemaal in de 1e 25 prijzen vlogen in de club. Het was een prachtige vlucht en het resultaat mocht er ook zijn in onze club waren 344 duiven ingekorfd van voornamelijk programma spelers. De uitslag was 1-3-4-8-11-12-13-14-15-16-17-18-19-21-22-24-25-26-28- enz 37/71.Ook in de kring begonnen we met de 10e prijs tegen 2933 duiven en vlogen we er 34 in de prijzen. Een prima start van het nieuwe seizoen zullen we maar zeggen.

Ik wens een ieder een geweldig mooi Paasfeest toe.

Groet Martin.