NIERGNIES, een mooi, maar toch pittig vluchtje!!

Gisteren 7-5-22 vlogen onze duiven Niergnies (217 km), een vlucht waar al een paar uur vliegwerk aan te pas zou koen. Onze duiven waren, zo als gewoonlijk, weer in prima conditie en trainde zeer goed. We hadden dus volledig vertrouwen in onze duiven, zeker nu de afstand wat groter zou gaan worden en in combinatie met een noorden windje. Normaal korven Jochem en ondergetekende samen onze vliegduiven in maar deze keer was Jochem een weekje met zijn gezin op vakantie. Dus stond ik er deze keer alleen voor. En dat viel met de sporen van de pittige griep nog vers in het bloed niet echt mee. Kwestie van duidelijk toch nog in mindere conditie verkeren!Tijdens het inkorven hoorden we dat de weersverwachting voor zaterdag niet echt optimaal zou zijn en dat drukte de stemming vrijdagavond enigszins. Maar toen we zaterdagmorgen heel vroeg met Donna gingen fietsen was het weer zodanig goed dat we weer hoop kregen op een mooie vlucht. Er bleken nog wat buitjes hier een daar rond te hangen dus onze duiven werden pas om 11.30 gelost met een westenwind en iets verderop richting Nederland een noordwesten wind. Jochem zat nog lekker op zijn vakantie adres ,Jan en Nico hadden andere bezigheden, dus was ik dit keer alleen met Lida.

We verwachtten de duiven zo rond 14.15, dus toen dit tijdstip naderde nam de spanning toe. Door de westen wind vermoedden we dat de duiven ietsje meer oostelijker zouden komen dan normaal. Lida was ondertussen op de keuken trap geklommen om voor haar zelf nog wat meer zicht te kunnen creëren. Dan hoor ik plotseling een duif vallen, pal uit het oosten en achter me op het hok. Behoorlijk ver van de invlieg klep dus haastte ik me snel naar de duif toe om hem geconstateerd te krijgen. Hij liep toch behoorlijk snel richting valklep maar verliest toch zeker 15 seconden en die blijken later een heel groot verschil te maken.

Het was één van onze beste doffers “Golden boy” een zoon van Young Powerboy x Juweel. Dan moeten we even wachten en zien we prachtig uit de lucht een jaarling doffer recht op de klep vallen en dan wordt het genieten, de één na de ander komt prachtig uit de lucht duiken en in 20 minuten hebben we bijna alles thuis, 55 van de 61 en die vliegen allemaal prijs.

Maar onze 1e getekende is dan nog steeds nergens te bekennen en dat gaf een behoorlijk vervelend gevoel. De “539” mist bijna nooit en was dit keer echt in topconditie,aan alles was te zien dat hij super was. Dus als zo’n duif niet bij de eerste duiven zit ,ben je alleen maar met je gedachten gefocust op de “539”.Als je dan zo’n uitslag maakt en op 3 na al je duiven zijn thuis en hij is er nog niet dan begin je ongerust te worden.

Dan zien we uiteindelijk een “raket” hoog uit de lucht duiken en recht op de valklep vallen en staat hij gelukkig weer voor onze neus. Onze “539” met bijna al het wit van zijn neusdoppen verdwenen .Die had dus een bak regen gehad,ongelooflijk. We hebben er direct een foto van genomen en waren heel blij dat hij weer thuis was.

“Golden boy”vloog verleden jaar rond deze tijd van Quievrain de 1e in de club en de 3e van 2688 duiven. Nu wint hij weer de 3e van Niergnies tegen 2481 duiven. Een knappe vitesse duif zou je haast zeggen. Alleen tussen verleden jaar en nu heeft deze jongen in 2021 maar liefst 16 vluchten afgewerkt waaronder 6 dag fond vluchten en als toetje Brive!! Dat zijn dus de multifunctionele duiven die ik zoek en die ik probeer te kweken. Dus na bijna 20 dag fond vluchten op zijn conto is hij nog steeds in staat om als 4 jarige de beste vitesse duiven partij te geven op 200 km. Petje af voor zulke duiven!!!We maken uiteindelijk een prima uitslag met een abnormaal hoog prijspercentage 61/55.
“Golden boy” wint in “Gouwe en Ijssel” de 9e tegen 4536 duiven en in het rayon de 3e tegen 2481 duiven. Volgende week de 1e midfond vlucht en aanstaande donderdag de mand in,we kijken er naar uit!!
Martin.