Dit weekend vlogen onze duiven de nationale vlucht dagfond Issoudun. We zullen beginnen met wat me op dit moment het meest bezig houd en dat is toch echt de super prestatie van Jac. Broos uit Bergen op Zoom op nationaal Issoudun. Voor mijzelf voelt het als misschien wel de beste referentie die iemand ooit kan krijgen.

We zullen eerst eens uitleggen wie er achter deze naam schuil gaan. Dat is de al wat oudere Sjaak Broos(80) en de wat jongere Ad van Hooijdonk(69).Twee vrienden die op het adres van Sjaak de duivensport beoefenen. Het is al heel wat jaartjes terug dat ze samen op bezoek kwamen in Berkenwoude met een mandje duiven om te laten keuren. Ze hadden prima(rode) duiven bij zich, maar mijn inziens net niet goed genoeg voor de dagfond. En dat was nou net de discipline waar ze op wilden gaan uitblinken.

Ik heb hun toen enkele van mijn dagfond toppers laten zien en het kwaliteitsverschil met hun eigen duiven. Na een gezellige morgen duiven melken vertrokken de mannen weer naar Bergen op Zoom. Er was een leuke klik ontstaan en we bleven in contact. Het was voornamelijk Ad die mij regelmatig belde en aan het eind van dat jaar verhuisde er enkele (6) eieren van mijn best vliegers naar Bergen op Zoom. De rode duiven verdwenen en er kwamen steeds meer blauwe van Zon duiven. Aangezien de “jongens” met maar heel weinig duiven speelden werd de lat heel hoog gelegd. Sjaak en Ad vliegen echt met maar 12 weduwnaars en een 30 jongen. De resultaten kwamen snel maar ook de teleurstellingen bleven soms niet uit. Met heel weinig duiven spelen is vandaag de dag niet simpel.

Toen ik verhuisde naar Krimpen a/d Lek, kreeg ik het eerste jaar hier, van Ad het verzoek om nog eens 6 eieren en dat werd ingewilligd. Uit één specifiek koppel( bak 20) kwamen 2 blauwe doffers en één van die doffers bleek echt een superkweker te zijn. Gekoppeld op een duivin die uit de ( Berkenwoude) eitjes was gekomen was het helemaal raak. Bijna alle vliegduiven zijn kinderen of kleinkinderen van dit koppel. Nu begonnen ook de jonge duiven eerste prijzen te pakken en hard te vliegen.

En verleden jaar op de loeizware sectorvlucht vanuit Argenton speelde een zoon uit dit koppel al een 1e NPO. De mannen zijn ondanks dat ze wel eens schampend moesten horen “Waar zijn die van Zon duiven nou” altijd in mijn duiven blijven geloven. Ad en ik hebben al jaren wekelijks contact en het gaat de laatste jaren steeds beter. Dit seizoen korfde ze over 4 vluchten 48 duiven in op de dagfond en speelde ze 33 prijzen. Met als absolute topuitslag (bijna niet te verbeteren) de uitslag op Issoudun. Ze hebben 11 weduwnaars ingekorfd en vliegen 11 prijzen. Er staan nationaal 34.092 duiven in concours de mannen beginnen met 27-48-53-334-619-621-623-638-1411-1678-2870.( niet alles is ingezonden) Dat zijn ze alle elf en dan moeten er nog heel wat kampioenen  beginnen of hebben amper een duif. Elf mee en drie supervroege en alle 11 één op honderd in de prijzen. Ik zou zeggen nadoen!!

Een leuk verhaaltje hoorde ik zo pas nog van Ad van Hooijdonk, de gekende Steenbergse duivenkampioen Koos van Koppen was enkele dagen terug op bezoek bij Sjaak Broos (dit was enkele dagen voor deze super uitslag) Sjaak zei tegen Koos “Als ik jong was en weer met duiven zou beginnen dan wist ik zeker waar ik mijn duiven zou gaan halen” “Waar dan?” vroeg Koos (misschien wel tegen beter weten in) “Alleen maar bij Martin van Zon en nergens anders” sprak Sjaak heel overtuigend tegen Koos. En dan enkele dagen later deze uitslag.!!! Bedankt voor het vertrouwen mannen, ik ben trots op jullie en nog veel blijer met jullie als met mijn eigen uitslag dit weekend.

Fijne zondag en mijn eigen verhaal over dit weekend komt later,