Hoe idioot is onze duivensport eigenlijk aan het worden.

Een ieder die mij een beetje kent weet dat ik duivenmelkers die professioneel met massa’s duiven spelen een ramp vind voor de duivensport. Ik heb daar al heel wat over geschreven zowel in het ” Spoor der Kampioenen” als hier op mijn blog. Ik zal mijn stelling hier nogmaals deponeren.

Ik heb niets tegen professionele duivenmelkers maar vind dat ongelimiteerd duiven inkorven (voor een wedvlucht) verboden moet worden. Dit inkorf gedrag veroorzaakt namelijk grote frustraties, omdat iedereen met normaal verstand inziet dat alle voorwaarden voor een eerlijk spel helemaal zijn verdwenen. Als een professionele duivenkweker 300 vroege jonge duiven kweekt en die verschrikkelijk goed op leert en selecteert en met 200 overgebleven jonge duiven aan de vluchten gaat beginnen, dan creëert deze liefhebber zoveel voordelen ten opzichte van alle modale liefhebbers, dat het voor de rest eigenlijk zinloos wordt om nog in te korven.

Werkelijk ongelooflijk wat ik dit weekend weer zag gebeuren in pv de Snelvlucht in Bodegraven. Willem de Bruyn is daar een professionele duivenspeler die dit weekend startte op de eerste jonge duivenvlucht met bijna 200 jonge duiven. Deze duiven zijn uiteraard van superkwaliteit en top getraind en gemanaged. Tegen dit geweld is alleen iets in te brengen als die koppel van de Bruyn van af de lossing naar zijn huis toe bijna recht over je hok komt maar als ook maar iets buiten die lijn woont heb je een groot probleem.

Hoe extreem dit probleem is was dit weekend weer eens goed te zien. Gert de Houdijker (van de duivendrinknippels) is lid van de Snelvlucht in Bodegraven. Gert woont in Hekendorp wat ietsje oostelijk ligt van Reeuwijk. Gert is dan ook een splijt lid en vliegt in groot verband in de kring “Zuidholland Oost”. Ik heb al jaren in de gaten dat dit leidt tot de meest bizarre situaties en had al een paar voorbeelden opgezocht voor publicatie. Maar na dit weekend hoef ik niets meer te publiceren dan alleen datgene wat ik afgelopen zaterdag weer zag.

De trein van de Bruyn denderde vanuit Duffel (ruim 100 km) door Zuid Holland en in 4 minuten zet hij 100 duiven op de teller. Hij begint in “Gouwe en IJssel” met de eerste 6 tegen 4914 duiven en vliegt 132 prijzen van de 194 gezette duiven. Geweldig toch hoor ik al enkele lezers denken. Maar er zijn nog meer liefhebbers in zijn club en of die het zo geweldig vinden kunnen we ons afvragen. Ik zie dat de helft er onderdoor vliegt en een andere grote inkorver vliegt 104/19.

Maar laten we bij mijn voorbeeld Gert den Houdijker blijven. Gert heeft 63 duiven mee op Duffel en vliegt in Bodegraven tegen 523 duiven mee 62-66-110-111 dat zijn 4 middenmoot prijsjes, dus een behoorlijk slechte uitslag. Maar Gert is lid in Zuid-Holland Oost en daar komt hij op de lijst te staan in groot verband en wat zien we dan, Gert vliegt tegen 3648 duiven een werelduitslag en begint met 1-2-6-7 en heeft er daar maar liefst 51 van de 63 in de prijzen. Is dit waanzin ten top of ben ik nu gek geworden. In de club draait Gert als een natte krant en in groot verband vliegt hij op dezelfde vlucht een wereld uitslag. Ik begrijp dat Gert dit prima vindt want hij vliegt heel Zuid-Holland Oost plat maar hoe ziek is de duivensport eigenlijk aan het worden. De andere liefhebbers in die Bodegraafse club hebben geen Zuid-Holland Oost en moeten het wekelijks doen met een paar middenmoot prijsjes.(als ze geluk hebben).

Ik heb Gert gebeld en gevraagd wat hij zou doen als hij het elke week alleen met zijn club uitslag zou moeten doen net als de rest van de pv De Snelvlucht. Gert vertelde mij dat hij dan bijna zeker zou stoppen want ook Gert heeft alles over voor zijn duiven en is heel intensief met zijn duiven bezig. En ook Gert heeft prima duiven anders kun je niet zo geweldig spelen in de kring Zuid-Holland oost. Maar alle inspanningen ten spijt, als je tegen zulke profs moet vliegen met zoveel duiven dan is iedereen kansloos die ook maar iets buiten die vlucht lijn woont, dat heeft Gert dit weekend weer eens mogen ervaren.

En wat stellen al die prestigieuze competities nu eigenlijk nog voor, zoals TBOTB en WHZB als je dit soort idioterie leest. Stel dat die duif van Gert die nu de 1e vliegt in Zuid Holland oost dat nog drie keer zou doen, dan zou zo’n duif de beste van Nederland kunnen worden terwijl die duif in zijn club tegen een paar honderd duiven niet één keer bij de eerste 50 heeft gevlogen.

Zou het niet eens tijd worden dat er serieus aan dit probleem gewerkt gaat worden. Want als we dit geen halt toe roepen dan blijft er in de toekomst geen liefhebber (met verstand) meer over. Of hij gaat ook met 300 duiven spelen en dat is toch niet wat we willen. Want laten we eerlijk zijn de duivensport is veel te duur en te arbeidsintensief om alleen maar ter opluistering van één of twee profs mee te willen doen. Iedereen wil het gevoel hebben dat hij er ook toe doet en dat gevoel is voor 98 % van de liefhebbers al helemaal verdwenen.

Martin.