De eerste jonge duivenvlucht dit jaar zit er weer op. Het werd weer een grote deceptie zoals ik al voorspelde. Niet het weer, niet de duiven, niet het in gebreke blijven van mezelf, maar de tactiek van de “machthebbers” van afd. 5 werkte weer als vanouds. Alhoewel er deze winter door de NPO duidelijke regels opgelegd zijn betreffende het spelen met oude duiven tussen de jonge duiven (gewoon niet toegestaan) hebben deze “machthebbers” er gewoon sch…… aan en korfde afd. 5 dus gewoon weer oude duiven tussen de jonge duiven in. Dit verhaal begon jaren terug toen de vlieglijn verlegd moest worden richting Gouda/Bodegraven zo rond 2007. Toen bedachten “ze” het plan om de jonge duiven maar gelijk de goede kant op te sturen door middel van vitesse 2 vluchten met oude duiven te gaan organiseren. Wat er dan gebeurt is heel voorspelbaar, alles zit door elkaar, de meeste jonge duiven houden de oude duiven op die korte vluchtjes niet bij maar die jonge duiven die ze wel bijhouden zijn wel diegene die de uitslag neerzetten.

Ik voorspelde vrijdagavond laat, al appende aan een nieuw lid van onze club en ex bestuurder precies het scenario wat er zaterdag zou gaan gebeuren. Anderhalf tot soms zelf twee minuten voordat onze duiven hier in de regio arriveren zie je de koppels van Gouda en Bodegraven al overkomen. Dat zijn de duiven die als eerste gelost worden en die gelijk weg zijn en een mix zijn van oude en jonge duiven. Normaal zien wij die hier nooit maar Duffel(90 km) ligt oostelijk dus dan komen veel duiven van Gouda/Bodegraven wel hier over.

Michel Terlouw plaatste zaterdag een foto op facebook met de manden die klaar stonden in zijn Goudse club. Dat waren ruim 1600 jonge en ruim 300 oude duiven. Voeg daar nog maar een klusje van Bodegraven bij en de vluchtlijn is weer bepaald. Alle vroege prijzen van Duffel in de kring “Gouwe en IJssel” vindt je dan ook precies daar waar deze deze duiven thuishoren. Een enkele duif van leden in rayon A die langs de IJssel wonen uitgezonderd. Frustrerend tot op het bot is het om hier in de regio duiven te houden!!!Je weet wekelijks dat je al met 10-0 achterstand begint.

Nu met de jonge duiven begint het gelazer en met de oude duiven is het weer precies hetzelfde. We hadden afgesproken een pilot te doen met de omgebouwde vrachtauto die automatisch kan lossen. Waar is die auto nu? Die hebben de slimmeriken naar Chateauroux gestuurd waar die zinloos en heerlijk uit de buurt stond om hier nu getest te worden.

Allemaal tegelijk los in Duffel had waarschijnlijk weer dezelfde uitslag gegeven als met de oude duiven dit voorjaar en dat hebben ze nu mooi voorkomen. Ik roep het al jaren afd. 5 is in handen van een groepje vrienden die hier compleet de dienst uitmaken. Maar je kunt roepen wat je wilt, een bepaalde groep profiteert met hun mee en die vinden het prima en de rest blijf gefrustreerd achter. Hopelijk leest iemand op (NPO) bestuurlijk niveau met rechtvaardigheid gevoel mijn blog want ik kom geen steek vooruit en de frustratie wordt alleen maar groter zeker na deze week weer. Eindelijk blij dat de NPO maatregelen heeft genomen en we van die ( oude duiven) concours vervalsers af zijn. Nee hoor Afd. 5 trekt zijn eigen plan en heeft lak aan NPO regels.

Zaterdagmorgen stonden we vroeg op en hadden we er zin in. Prachtig duivenweer en daar smachtten we echt naar. Eindelijk geen 3 nachten mand in het verschiet maar lekker vroeg los. Dachten we, want Chateauroux werd uitgesteld naar Zondag en de jonge duiven moesten ook nog wachten tot kwart voor tien. Ik hoor iedereen al roepen dat is te laat en dat is het eigenlijk ook maar de lossingverantwoordelijke hebben met van alles en nog wat rekening te houden voordat ze kunnen lossen.(Andere afdelingen).

Onze jonge duivenploeg staat er prima op en we hebben ze goed voorbereid. We dachten rond 11 uur de duiven te krijgen en tuurde met Jochem en Nico de strak blauwe lucht af. Er vlogen wat koppeltjes zoekende duiven van oost naar west en weer terug. Dan enkele minuten voor 11 zien we keihard jagende duiven richting Gouda vliegen, precies zoals ik voorspeld had. Even later komt er een duif heel alleen en precies uit de vluchtlijn aan gespen of hij door de duivel achterna gezeten werd. Gelukkig landde ze behoorlijk snel en dook vlot naar binnen. Daar kwam nummer twee in zicht en die wilde in één keer op de plank landen maar was heel schrikkerig en vloog zonder geconstateerd te zijn weer op. Heel jammer want dat had de uitslag wat mooier gemaakt, als zij wel goed was geland. De duiven kwamen verder prachtig en in 20 minuten hadden we er een dikke 50 van de 77.Toen we afgeslagen hadden moesten we er nog 6 en in de avond kwamen er nog 2 en nu moeten we er nog 3. Die zitten wel heel ver weg anders waren ze zondag wel gekomen. De uitslag was club 505 duiven 3-11-12-24-26-27-28-29-35-40-44-46-51 enz 28/77 Rayon 1999 d 12-36-37-88-92-94-99-101-124-136-137-149-155-158 enz 34/77.

Martin