Doping controle,Bordeaux en Pontoise.

Enkele weken terug hebben we hier thuis een dopingcontrole van de NPO mogen ervaren. Ik moet zeggen dat het deze keer een positieve ervaring was. Ik zeg dat omdat ik een eerdere doping controle als zeer negatief heb ervaren.

Mijn duiven en de duiven van Marcel Sangers werden toen als enige uit de manden gehaald tijdens het nationale concours vanuit Le Mans (2005).Als je dan net achter Cees Bosua (die 1 en 2 vloog) in Zuid-Holland met de 3e prijs begint en de 7e van het hele concours vliegt dan vraag je jezelf toch af wat er gebeurd was als mijn duiven niet door plakkerige handjes uit de manden waren gehaald op de lossing plaats.

Deze keer kwamen er twee keurige heren op bezoek met een goed en duidelijk verhaal en deze manier van dopingcontrole is op geen enkele manier nadelig voor de liefhebber en ook niet voor de duiven.
Vandaag trouwens bericht ontvangen dat de heren geen verboden/oneigenlijke substanties(voor duiven verboden) hebben aangetroffen op mijn hok.

Op Bordeaux hadden we 13 oude doffers en 2 duivinnen ingekorfd. We zien onze toekomst toch steeds meer richting de ochtend lossingen gaan. Niet omdat we de dagfond niet meer aantrekkelijk vinden maar om de door mij al vaak uitgelegde reden en we inzien dat het hier toch niet gaat veranderen. We blijven zeker de dagfond vliegen maar dan met een kleine uitgelezen ploeg en creëren dan tevens een ploegje voor de ochtend lossingen. Onze oude duiven zijn duiven die geen problemen hebben met 6 dagfondvluchten op een jaar maar bijna 900 km is toch weer heel andere koek. En ook al is het wind mee dan nog gaan de kilometers tellen.

Toen Sara (onze wonder duivin) hier enkele jaren terug liet zien wat zij in huis had ben ik samen met mijn Belgische vriend Carlos op bezoek geweest bij Dirk vd Driessche in Hersele. Dit omdat Carlos (op advies van Paul Haelterman) daar een aantal jonge duiven had gekocht waaronder de vader van Sara.

Ik was toen zwaar onder de indruk van 3 wat oudere doffers. “Robinjo” zijn broer”Schone Rivaldo” en een andere broer, die zijn ringpoot er af had gevlogen tijdens een vlucht en Captain Hook werd genoemd. Toen Dirk vertelde dat hij al zijn duiven in de winter totaal ging verkopen hebben wij “Robinjo en zijn broer de “Schone Rivaldo” op de verkoping in Geraardsbergen gekocht en de ringloze heb ik later van Dirk gekregen.

De doffers bleven bij Carlos en werden alle drie in een ruime box geplaatst. Ik bracht enkele duivinnen bij Carlos om op deze doffers te koppelen. De eerste jongen die Carlos voor mij kweekte uit “Robinjo” waren 2 doffers en 2 duivinnen.

De doffers werden geringd met “293” en “300” en die lieten direct al zien dat ze iets in huis hadden. Verleden jaar als 2 jarige waren ze echt in hun element op de vooral wat zwaardere dagfondvluchten. Op de zware Brive 2021 (785 km) liet de “293” zijn klasse al zien en arriveerde na 13 uur stampen om even over negen in de avond. Hij speelde toen de 36e tegen 2484 Zuid-Hollandse duiven (1013 mpm). Nu had ik hem ingekorfd op Bordeaux als 1e getekende en kwam hij prachtig op tijd weer als eerste uit het zwoele luchtruim vallen en speelt nu de 32e tegen 2968 Zuid-Hollandse duiven, dit keer op zijn hielen gezeten door een 2 jarige doffer die nog geen minuut later arriveerde.

Nog geen kwartier later arriveerde zijn broer de “300”samen met zijn halfzusje ,een jaarling duivinnetje uit “Robinjo”.Vooral dat jaarling duivinnetje maakte diepe indruk op ons ,als of ze een rondje had getraind ,net zo mooi als ze was ingekorfd kwam ze weer thuis en fladderde na het drinken even later als een kolibrie door het hok. We hadden 3 duiven mee uit “Robinjo” en deze 3 hebben we alle 3 thuis op prijs 93 tegen 2968 duiven. Dan zijn er zat toppers die nog moeten beginnen. We speelde 8 prijzen van de 15 en hadden er 11 terug bij afslaan om 22 .00 en 13/15 op dezelfde dag thuis. Nu nog 1 duif achter en ja dat kan ook gebeuren. Onze Bordeaux primeur kunnen we als zeer geslaagd ervaren.

Dan vlogen we ook nog Pontoise en dat werd onze slechtste vlucht dit jaar. En ook dit was gewoon eenvoudig te verklaren ,donderdag avond waren alle oude doffers ingekorfd voor Bordeaux dus hebben we onze duivinnen zo uit hun hok gepakt, op één duivin na, met haar doffer wordt niet meer gevlogen dus zij mocht (als enige duif) wel 20 minuten kroelen en dat was dan ook onze 1e duif vandaag. Alle duiven kwamen terug uit het noorden en we beginnen met prijs 67 en 14/24 in het rayon tegen 993 duiven. De doffers waren gelukkig wel allemaal weer thuis van Bordeaux om hun duivin te verwelkomen. Het is niet anders maar als je wekelijks 20/30 minuten toont en dan ineens niet dan is de motivatie gewoon een stuk minder. Ik heb dat in mijn rijke duivensport verleden meerdere keren mogen ervaren. Je kunt nu eenmaal (ook in de duivensport) geen 2 heren dienen.

Fijne zondag.