Wat is de droom van iedere duivenliefhebber ? Daar kunnen we snel een antwoord op geven. De droom van iedere duivenliefhebber is een 1e nationaal/NPO vliegen. Het maakt wat dat betreft echt geen verschil of je nu miljonair, metselaar of een fabrieksarbeider bent.Iedereen die met postduiven besmet is droomt van het ultieme en dat is het moment dat je boven aan de lijst staat van het hele peloton. Sommigen hebben dit al meerdere malen meegemaakt maar de meeste nog nooit. Als je goed bij kas zit en het professioneel aanpakt en regelmatig met een vracht duiven speelt heb je meer kans dan iemand die met 6 duifjes aan een vlucht meedoet. Toch blijven ook die kleinere liefhebbers die we eigenlijk hobbyisten moeten noemen ook dromen van het ultieme moment. Die droom zorgt er voor dat ook de hobbyisten niet opgeven,ook al zien ze het soms helemaal niet meer zitten met onze sport.
Het zal zo rond het jaar 2005 geweest zijn toen ik twee duivenliefhebbers op bezoek kreeg uit het Brabantse Bergen op Zoom. Een wat oudere liefhebber die zich voorstelde als Sjaak Broos en een wat jongere liefhebber die zich voorstelde als Ad van Hooijdonk. Ze hadden een mandje duiven bij zich en wilde met me filosoferen over hun meegebrachte duiven. Veel duivenliefhebbers die dit nu lezen zullen zichzelf hierin ook herkennen. Ze hadden wat rode duiven bij zich en ik gaf mijn mening over deze duiven. De dagfond was hun doel en ik vond dat deze rode duiven niet echt voldeden aan mijn eisen die ik stel aan dagfond duiven. Het werd een leuke dag en er was ook een echte klik tussen ons. Nadat ik hun meenam naar het kweekhok en wat van mijn kwekers liet zien begrepen ze maar al tegoed dat hun snelle rode duiven iets te kort kwamen voor het zware werk. Kortom ze waren diep onder de indruk van mijn duiven en in 2006 gingen er ik dacht 6 eieren naar Bergen op Zoom.
De resultaten bleven niet uit en langzaam maar zeker werden hun duiven steeds sterker.Ad speelt zelf niet met duiven speelt en is de helpende hand is van de nu 78 jarige Jack (die nog al wat problemen heeft met zijn gezondheid).Als Jack in het ziekenhuis ligt weet Jack dat Ad alles in de puntjes verzorgt. Ad heeft thuis wel wat kwekers zitten en kweekt de jonge duiven voor Jack. Zo samen genieten ze van de duivensport met volle teugen. Ze kweken normaal maar een 20 jonge duiven en vliegen met gemiddeld 10 oude weduwnaars. Wekelijks heb ik tijdens het vliegseizoen contact met Ad en dan hoor ik vaak op de achtergrond de stem van Jack mee brommen.
Ze worden dus regelmatig van goede adviezen voorzien en dat speelt al jaren. Jack is nog een melker van de oude stempel en voert zijn weduwnaars nog met de lepel. En dat kun je aan hem overlaten want zijn weduwnaars doen het geweldig.Het eerste jaar hier in Krimpen ad Lek was ik niet van plan om van mijn jaarling weduwnaars te kweken. Ad vroeg me om een paar eieren van die doffers waar niet van gekweekt zou worden. Er gingen van 4 koppels eieren mee naar Bergen op Zoom, waaronder 2 eieren van mijn grijze kweker “Silver Prince”, een zoon van ” Cheyenne”, volle zus “Silverboy”(Vredeveld).”Silver Prince” zat toen in bak 20 .Ad en ik hebben het altijd over bak 20 als we het over deze duiven hebben. Ad kweekte 2 prachtige blauwe doffers uit deze eieren en koppelde één van deze jonge doffers op een oude duivin die ze hadden gekweekt uit de eieren die ze in Berkenwoude van me hadden gekregen. Uit deze koppeling kweekte ze een aantal geweldige duiven waaronder de 17-1356156 een mooie blauwe krachtpatser. Als jaarling vloog hij al een paar eerste prijzen en liet zien wat hij in huis had. Verleden jaar liet hij ook al zien dat hij kweekwaarde bezat er werden 4 jonge duiven uit gekweekt. Eén jong vloog zich op een hoop en werd niet gespeeld maar de andere drie wonnen alle drie een éérste prijs.
Afgelopen jaar ging deze toen 2 jarige doffer samen met 5 andere strijders van Jac. en Ad naar Argenton. De duiven gingen om 9 uur los en ze moesten die dag een kleine 600 km stampen.Om 17.11 viel deze geweldenaar bij Jac. in Bergen op Zoom op de klep. Net zo mooi als hij ingekorfd werd, klapte hij naar zijn duivin, niets aan te zien volgens Ad, die mij direct belde. Na de melding bleek hun doffer echt knalvroeg te zitten en al gauw bleek dat het voor de rest van de duiven een zware dobber zou gaan worden. Een uur later viel nummer 2 op de klep en die duif vloog nog de 270e prijs NPO ,ze vliegen 5 van de 6 in de prijzen en het concours stond maar liefs 2 uur open. Tegen de avond werd het duidelijk de mannen hadden het geflikt en ze wonnen de 1e NPO/Nat sector 1 (Zeeland/Brabant 2000) Argenton tegen maar liefst 4240 duiven. Een droom die uitkwam en wat hoort er bij een 1e NPO? Natuurlijk een reportage in een duivenblad, waarin je jouw held kan voorstellen en ook je eigen rol kan toelichten. Gewoon erkenning, daar hebben we allemaal behoefte aan. Wie zegt dat het niet zo is liegt.Er kwam geen erkenning ,geen reportage, gewoon niets. Hadden ze misschien te weinig duiven mee? Hebben ze geen spannende namen? Afgelopen week kwam er dan toch nog een reportage in “Het Spoor der Kampioenen ,nou ja reportage is wel een heel groot woord. In de rubriek ” liefhebbers en hobbyisten aan het woord” worden Jac.en Ad voorgesteld aan de lezers. Jac.had een uitgebreid verhaal verteld aan de reporter over zijn geweldige doffer die alle Zeeuwse en Noord-Brabantse toppers in een heroïsche battle op Argenton versloeg. Stomverbaasd waren ze dan ook toen ze de reportage lazen. Na een hoop oppervlakkig en niet ter zake doende gebrabbel eindigde de reportage met de volgende 5 zinnen. Dit waren dus de enige 5 zinnen die over hun overwinning op Argenton 2019 ging. Houdt je goed vast.
“Dan even terug naar Argenton van vorig seizoen. Om 17.11 viel toen de 17-1356156 als een raket op de klep. Goed voor de 1e NPO in de afdeling. Ad van Hooijdonk kweekte de machtige blauwe uit twee Martin van Zon duiven. Dat deed hij prima dus”.
Als een duif zoiets had gepresteerd bij één van de gekende profhokken dan hadden er 4 pagina’s mee vol gestaan plus een verhaal op Pipa.Maar een hobbyist die met 6 duifjes mee zijn ultieme droom waarmaakt, die krijgt 5 zinnen aandacht. Heel triest om onze hobbyisten zo te behandelen!
Martin.
.