Cees Stoop en Rinus van Huizen.

Afgelopen week was er in het “Spoor der Kampioenen” een reportage te lezen over de combinatie Stoop van Huizen uit den Bommel. Deze reportage werd gemaakt naar aanleiding van de prestatie van hun jaarling doffer de nl 17-1248097.Deze duif presteerde het namelijk om (als 2e getekende) op een prachtige en echte vlucht vanuit Gien met voorsprong de 1e prijs NPO te winnen .En dat tegen maar liefst 12.689 Zuid-Hollandse duiven. Aangezien ik afgelopen najaar de vader van deze doffer heb gekocht en deze bloedlijn al enkele jaren goed in de gaten heb gehouden begon ik vol enthousiasme deze reportage te lezen.
Ik weet dat het niet simpel is om alle gegevens keurig op papier te krijgen en een foutje altijd op de loer ligt maar tijdens het lezen van deze reportage bekroop mij langzaam maar zeker toch een vervelend gevoel. Het blijkt dat Wim Vos nogal moeite heeft om de namen Mario Doornenbal en Mees Doornekamp uit elkaar te houden. In 2012 maakte Wim namelijk een reportage over mijn kweek duivin “Bonte Mirjam” bij jeugdlid John Stok uit Dordrecht. Dit naar aanleiding van haar overwinning op de loodzware N.P.O Bourges tegen 13.536 d. De 3e prijs van dit hele concours(1e van 6537 d) werd toen gewonnen door Jan en Chris van de Made met hun crackduif “Super Mario”.Deze crack is door Jan en Chris in 2010 als pieper aangekocht bij Mario Doornenbal uit Didam. De grootvader van deze N.P.O Gien overwinnaar bij Stoop van Huizen(12-144) is een volle broer van deze “Super Mario”. Ook toen maakte Wim dezelfde fout en vermeldde dat “Super Mario” afkomstig zou zijn van Mees Doornekamp. Nu in deze reportage komt de vader van de “097” uit een duif van Mees Doornenbal. Een kruising dus van de namen Mees Doornekamp en Mario Doornenbal .De moeder van de “097” is volgens Wim een duif van Wim van Aerts uit Oud-Beijerland. Dat moet Wim van Es uit Oud-Beijerland zijn (ere wie ere toekomt).Voor diegene die geïnteresseerd in de afstamming van deze super “097” kan ik de volgende juiste informatie vermelden.

De vader van de “097”is dus de 13-894 een in mijn ogen een ongelooflijke superduif. Deze doffer werd 2 jaar op rij de beste as duif van de kring Zuid-Hollandse-Eilanden (12clubs). Maar zijn specialiteit was de dag fond, daarop vloog hij in 2016 in afd. 5 (rayon midden) van de 4 vluchten die in dat jaar zijn gevlogen een 1e N.P.O Argenton 2071 d, een 3e NPO Bourges 3657 d en een 4e NPO Ruffec 1275 d. Zijn zoon vliegt nu 7 minuten los in het samenspel op Gien maar dat heeft hij niet van een vreemde want zijn vader vloog van Chateauroux (2015) en van Argenton (2016) ook al eens een kwartier los in het samenspel ZHE. De 2e duif van Stoop van Huizen ( hun 1e getekende) is ook een knal vroege teletekstduif (5e NPO rayon midden) en die komt weer uit een volle zus van deze ”894” en zijn vader (13-870) is weer een zoon van dezelfde Wim van Es kweek duivin( de moeder van de “097”). Een ongelooflijk sterk presterende familie dus. Significant detail: de “Gien winnaar”en zijn broer de “096” (die ook niet onverdienstelijk presteert) zijn de eerste kinderen van de 13-894 die op het vlieghok als oude duif getest worden.

Maar we blijven even bij de afstamming van de “ 097” (de Gien winnaar). Vader is dus de 13-”894” en die komt uit 12-1313144 een volle broer van “Super Mario” van J vd Made en zn. Deze “144” stond toen gekoppeld aan de 11-1704136 ook een rechtstreekse van de Made en zn duif. De moeder komt dus van Wim van Es en deze duivin is gekweekt uit een Jan Hooymans doffer. De beide grootvaders van deze Hooymans doffer zijn broers en niet de minste broers. Het zijn namelijk de beroemde “Harry” en zijn broer “Cees”. “Cees”stond toen gekoppeld op de dochter van zijn broer “Harry”.Zware inteelt op het Hooymans stamkoppel “Jonge Bliksem”en “Dirkje”dus. Deze “Hooymans doffer stond gekoppeld op een”gebr Scheele” duivin.(dochter Witpen Dirk x blauw Marijke).En hieruit komt dus de moeder van de 1e NPO Gien de “097”.Naar aanloop van deze overwinning liet dit jonge talent al zien van wanten te weten. Hij miste de eerste paar vluchtjes maar toen had hij blijkbaar door hoe het weduwschap werkt en vloog de laatste weken achter elkaar de volgende kop prijzen.

13e van 2022 d
17e van 1564 d
2e   van 2834 d
1e van 12.689 duiven.
We zullen maar hopen dat dit jonge super talent nog de kans gaat krijgen om meer van zijn kunnen te laten zien.

Martin.