“Bevoorrechte duiven”

 

Op dit moment wordt er heel wat af vergaderd en er wordt ook vergaderd om de duivensport wat eerlijker te krijgen.
Omdat de duivensport heel sterk evolueert hebben kleine details soms grote gevolgen. Ik heb al jaren heel sterk het gevoel dat er het een en ander niet klopt in de kring waarin ik vlieg. Wij wonen geografisch gezien in het oostelijk gedeelte van de kring “Gouwe en Ijssel”. Soms als de losplaats wat oostelijker ligt dan komen er hier duiven over richting Gouda/Reeuwijk. Duffel is zo’n oostelijke losplaats en als de hele meute daar gelost wordt dan zie je precies hoe het komt dat je nooit kan winnen. Iedere wakkere duivenliefhebber in Krimpen a/d Lek kan beamen dat we 1-2 minuten voordat onze duiven arriveren koppeltjes duiven over zien gaan. Dat zijn de duiven van Gouda/Reeuwijk dat kunnen we dan ook later op de lijst zien. Nu kunnen ze me een hoop wijs maken maar niet dat onze duiven er op 90 km gewoon 2 minuten afgevlogen worden. Dat bestaat gewoon niet en ik heb al jaren het vermoeden dat dit alles te maken heeft met waar en in welke auto de duiven geladen worden. Deze gedachten heb ik dus al jaren maar hoe bewijs ik zoiets.

Afgelopen week hoorde ik van vriend Pascal dat er op een bestuur overleg kritische vragen waren gesteld van dezelfde strekking. De vraagsteller bleek Jan uit Woerden te zijn. Jan sprak zijn verontwaardiging uit over de privileges die vereniging 1714 ( pv de Snel vlucht Bodegraven) er op na blijkt te houden wat betreft de plaats in de auto. Nou ken ik Jan al heel wat jaartjes en ik kan Jan classificeren als het type “ruwe bolster blanke pit”. Jan zegt waar het op staat en Jan zegt zeker hoe hij ergens over denkt. Aangezien ik zelf ook zo in elkaar steek heb ik altijd wel een klik met Jan. Afgelopen weekend heb ik Jan gebeld en hem om uitleg gevraagd betreffende de kritische vragen die hij had gesteld tijdens het bestuur overleg.

Jan vertelde mij het volgende. De postduiven club in Woerden(kring Zuid-Holland Oost) wordt wekelijks als eerste opgehaald door de duivenauto van de kring Gouwe en Ijssel. Het viel Jan op dat er altijd één bepaalde plaats(gedeelte) in de auto gereserveerd was. Wat Jan ook probeerde het was onbespreekbaar om op die plek hun duiven te laden. Met “hand en tand” verzette de chauffeur zich om hier enige veranderingen in aan te brengen. Deze (heilige) plek was gereserveerd voor club 1714 Bodegraven. Deze club heeft dus gewoon een eigen plaats verworven in de beste auto van de kring “Gouwe en Ijssel”.Ik vroeg Jan of hij ook wist of dit te maken had met het lossen van de duiven. “Dat is nu precies waar het allemaal om gaat” vertelde Jan mij met opgewonden en enigszins geëmotioneerde stem. En het ergste is dat we dit jaren terug al hebben behandeld op bestuurlijk niveau. Er is toen afgesproken dat er wekelijks gerouleerd zou gaan worden. Maar dit geldt kennelijk niet voor club 1714.(Bodegraven).
Deze duiven gaan gewoon wekelijks als eerste los en aan de andere kant van de auto gaan de duiven van Gouda als eerste los. ” Ik zou in staat zijn om met heel de duivensport te stoppen” ging Jan duidelijk geëmotioneerd verder.

De duiven worden in Zuid-Holland deur voor deur gelost dat betekend dat er minimaal een halve minuut tussen de eerste en laatste duif zit gedurende het vrij laten van de duiven uit de auto. Dat betekend dat de duiven uit Gouda/ Bodegraven altijd als eerste weg zijn en wij in onze regio (Krimpen/Lekkerkerk) maar moeten afwachten waar we dit keer weer bijgestopt zijn. Meestal zal het zo zijn dat onze duiven met een beetje geluk de “bevoorrechte duiven” net nog in de verte kunnen zien vliegen,maar echt nooit  kunnen in halen. Als onze duiven tenminste niet gekookt zijn (bovenste rij) of op de grond geklapt zijn (onderste rij). Daar hebben de duiven van 1714 dus ook nooit last van.

Ik vind dat bestuurders die wat aan een eerlijker duivensport willen doen dit onderwerp zeker als een belangrijk punt van aandacht moeten behandelen. Wekelijks achterste voren opgehaald worden en overal bijgestopt worden werkt demotiverend. Je bent dan inderdaad in staat om er mee te stoppen. Ik weet dat ik kansloos ben op alle Vitesse en ook op de meeste midfond vluchten in kringverband. En dat heeft niets te maken met kwaliteit maar met “bevoorrechte duiven” en de plek waar jouw duiven gestopt zijn.
Het zou dus heel eerlijk zijn als de duiven van club 1714 volgend jaar eens een heel jaar achterste voren opgehaald zouden worden. En diengevolgen wekelijks overal bijgestopt zouden worden. En dat alle verenigingen die tot nu toe wekelijks bijgestopt worden eens een jaar gewoon gelijk goed in de auto terecht zouden komen. Maar daar heb je bestuurders voor nodig die “netwerk” vrij zijn en dat zal niet meevallen om die in het Zuid-Hollandse nog te vinden.

Als ik hoor dat er serieuze aandacht is besteed door de commissie “Eerlijk spel” aan het voorstel( ingediend door Cees Epping) dat gaat over inkorf beperking.( Een voorstel om max. 99 oude duiven en 149 jonge duiven als boven grens te gaan hanteren).Een werkelijk ongelooflijk voorstel waaruit ik alleen kan concluderen dat Cees zijn grote vriend Willem de Bruyn weer een groot plezier probeert te doen. Willem kan dan lekker zo door gaan met massa inkorven en zijn enige grote concurrent de familie Verkerk wordt dan simpelweg een kopje kleiner gemaakt. Dat zou Willem wel heel goed uitkomen. Zeker als het conform het voorstel ook nog een 3 jaar zou worden vastgelegd.( ook weer zo’n vreemde onbegrijpelijke duivensportbeleidsactie). Ik ben bang dat het spreekwoord “Macht corrumpeert” ( en dat geldt zeker voor hen die op macht uit zijn) heel toepasselijk is op de duivensport hier in onze regio. Ik verwacht dat onze duiven gewoon volgend jaar weer overal bij gestopt zullen worden en inkorfbeperking nog even geparkeerd zal worden.Er wordt wel weer iets gevonden om dit heikele en gevoelige onderwerp niet te hoeven uitvoeren. Met als gevolg weer wekelijks teleurstellende uitslagen voor al diegene die niet bij de “bevoorrechte” duiven/liefhebbers behoren.

Martin van Zon.