Het toverwoord anticiperen op de weersverwachting wordt in de duivensport steeds populairder. Afgelopen weekend kregen de Zuid-Hollandse duivenliefhebbers daar voor het eerst mee te maken. Ik probeer altijd echt overal het positieve in te zien ook al is dit soms moeilijk. Maar met deze Zuid-Hollandse vorm van anticiperen kan ik helemaal niets. Ik heb geleerd (door ervaring wijzer geworden) om mijn duiven voor alleen slechte weersverwachtingen niet meer thuis te houden. We hebben een prima lossingscommissie die ik mijn duiven toevertrouw, waardoor ik met een gerust hart mijn duiven inkorf, ook al zijn de weerverwachtingen ronduit slecht. Afgelopen zaterdag heeft dit vertrouwen een behoorlijke knauw op gelopen. De duiven werden hier in Zuid-Holland een dag eerder  gelost op vrijdag en dat zonder ook maar enige waarschuwing vooraf dat dit misschien kon gaan gebeuren.

Ik schrijf deze blog zo laat om dat ik zowel zaterdag als zondag op stap ben geweest om mensen te bezoeken die problemen hadden met hun duiven. Ik maak die afspraken niet voor niets in het weekend. Gedurende de week kan ik niets afspreken omdat ik daar (door de verzorging van mijn duiven) simpel weg geen tijd voor heb. Ik spreek dus alleen af op vrijdag (als mijn duiven ingekorfd zijn) of zaterdag (zondag houd ik vrij tenzij er echt een noodgeval is dan is de Sabbat er voor de mensen).

Gelukkig had ik vrijdag geen afspraak gemaakt want anders waren de rapen echt gaar geweest. Wat de lossingcommissie vrijdag heeft geflikt kan gewoon niet. Dit heeft niets meer met anticiperen te maken maar met impulsief gedrag (een lossingcommissie onwaardig). Je kunt allerlei mooie en uiterst goed gemotiveerde reden ter berde brengen om de duiven te lossen op een ander tijdstip dan gepland maar dit KAN ECHT NIET!!! Stel ik had een afspraak met mijn vriend Carlos in België gemaakt (wat zo maar had gekund) hij woont aan de Franse grens bijna 3 uur rijden vanaf Krimpen aan de Lek. Zie je het doemscenario al voor je ?Je komt thuis en je hele tuin vol met duiven die daar al uren zitten te wachten.

We hebben nu hier in mijn omgeving al de meest rare situaties gezien. Een melker liep gezellig met zijn vrouw op het strand de hond uit te laten. Een andere liefhebber deed even een middagtukje op de bank en zag toen hij wakker werd allemaal duiven in de tuin heen en weer vliegen. Misschien waren er wel liefhebbers die tegen de avond pas thuis kwamen om hun duiven te verzorgen. Er wordt blind vertrouwd op de app groep maar dat blijkt ook niet te werken als je niet weet (dat er een appje kan komen) dat je duiven één dag eerder dan gepland gelost kunnen gaan worden .

Hopelijk is dit een goede les voor iedereen en loopt dit met een sisser af ,ik maak in ieder geval geen afspraken meer op vrijdag want ik wil dit eerder beschreven doemscenario( dat mijn hele tuin vol zit met duiven en ik zelf nergens te bekennen ben) niet echt meemaken. De vlucht zelf is gelukkig nog redelijk verlopen al stonden we hier een groot deel van de tijd dat de duiven thuis kwamen in de stromende regen. Gevolg is wel dat we extra moeten poetsen om de laatkomers die echt verrot geregend waren (en met grijze koppen in het hok zitten )weer goed voor de kar te krijgen op de eerste dagfondvlucht aankomend weekend. Gelukkig wel alles thuis de laatste arriveerde net voor het afslaan rond half 7.De uitslag telde nergens voor maar alle winnaars toch gefeliciteerd want de slechte weersomstandigheden tijdens de vlucht gelden voor alle duiven. Knap dat je dan als duif toch in staat bent om vroeg te vliegen maar sowieso knap om zonder kleerscheuren als duif thuis te komen.

Martin.