Aangepast weekend

Allereerst wil ik de afdeling een compliment geven omdat ze het programma hebben gewijzigd na het slechte verloop afgelopen weekend. Een dag later inkorven en een andere losplaats is een prima oplossing.

Heel de week ging over het verloop van vorig weekend en de zware verliezen die zijn geleden, met bij veel liefhebbers ook bewezen goede duiven. Las deze week op de afdelingssite Friesland ’96 de condities van afgelopen zaterdag en wat me heel erg opviel was de luchtvochtigheid 30%.

Met een oostenwind weten we dat de luchtvochtigheid daalt omdat de lucht van land komt, maar dat die zover daalt komt volgens mij niet veel voor, met de daarbij komende hoge temperatuur geeft dat veel problemen. zoals:

*Droge ogen

*Een droge keel

*Een droge neus

*Meer last van luchtwegaandoeningen

*Droge slijmvliezen

Als je een tabel bekijkt met gemiddelde luchtvochtigheid over een jaar genomen, zie je dat het afgelopen zaterdag extreem laag was. Wel kan het in het voorjaar voorkomen dat de luchtvochtigheid flink daalt. Op zulke zeer droge dagen is de lucht diepblauw van kleur, loopt de temperatuur overdag snel op om ‘s avonds weer sterk te dalen.

Dit kan mede denk ik de oorzaak zijn van het slecht verlopen van de vluchten afgelopen weekend over heel het land. De duiven kregen hierdoor snel dorst en konden onderweg slecht aan water komen. Ook omdat het de afgelopen weken zeer droog is geweest. Zondagmorgen kregen we een duivin terug met wat later bleek geïrriteerde onderste luchtwegen, wat ze kunnen oplopen met droge lucht en zware inspanning. Deze duivin drie dagen een orni tablet opgestoken en de problemen waren weer opgelost. Ook het verhaal wat ik in mijn vorige blog schreef over de opgevangen duif in de supermarkt, alleen wat drinken en de duif is weer teruggekomen op eigen hok. Hieruit kun je wel opmaken dat de duiven met uitdrogingsverschijnselen te maken hebben gehad.

 

Op ons hok vielen de verliezen gelukkig erg mee. Missen er nu nog 4 van de 75. Woensdag nog een duif terug met een verwonding op zijn rug, waarschijnlijk gepakt door een roofvogel.

Vanavond gaan we de duiven inkorven voor de vlucht vanuit Roye voor ons 286km, we geven vermoedelijk rond de 65 duiven mee. De duiven die zondagmorgen na 10.00uur zijn gekomen laten we thuis.

Duiven zijn deze week goed hersteld na vorige week, begin van de week was nog wel te zien aan de mest en vlieglust dat ze het niet cadeau hebben gekregen op Blois. Dagen erna heel snel herstel en vlogen ze weer goed, dus daarom besloten om de gewijzigde vlucht vanuit Roye mee te doen.

Weerbeeld voor zaterdag is wat we nu weten een beetje wisselvallig met een wind uit het noordwesten, zondag ziet er op dit moment beter uit. Hoop dat het een beetje mee zit met het weer, zodat de duiven een goede vlucht kunnen afwerken. Wat weer heel belangrijk is voor het zelfvertrouwen van de duiven.

 

Iedereen succes aankomend weekend.

 

Pascal