1e midfond vlucht 2022 PT.ST. Maxence

Gisteren (14-5-2022) hebben we onze eerste midfond vlucht van dit jaar gevlogen, vanuit Pont st Max (322 km). Zoals eerder geschreven hebben we geen specifieke vitesse/midfond duiven maar ligt hier de hele focus op de dagfond. Dat doen we al ruim 30 jaar met praktisch hetzelfde soort duiven. We spelen onze duiven wekelijk (voor ons gevoel) als een soort training richting de dag fond. We proberen onze duiven dus in goede conditie in te korven en zien deze vitesse/midfond vluchten als een opbouw training voor de 6 dag fond vluchten. Deze 1e midfond vlucht was dus voor ons weer een soort check up of alles nog steeds volgens plan verloopt.

Het was wederom prachtig duivenweer en we hadden donderdagavond 62 duiven ingekorfd, die er (zoals gewoonlijk) weer prima opstonden. De duiven trainden (samen met de duiven van buurman Arie) geweldig en dan weet je eigenlijk wel dat het goed zit. Met veel vertrouwen werd er dan ook zaterdag morgen op de duiven gewacht nadat deze vroeg (8.15) gelost werden. We verwachtten de duiven rond 12.00. Onze trouwe letter Nico had een longontsteking, dus die bleef thuis en zijn broer Jan kon deze zaterdag ook niet.

Jochem moest eerst naar zwemles met zijn dochtertje maar kon volgens de berekeningen nog precies op tijd zijn. Nadat Lida en ondergetekende samen de voorbereidingen voor de thuiskomst van de duiven hadden geklaard begon rond kwart voor twaalf het wachten.

Gelukkig kwam Jochem net op tijd en begon hij bij mij hier op de plaats met een handdoek het haar van zijn dochtertje pas goed af te drogen. Dan zien we net voor 12.00 prachtig en uit de goede lijn een doffer hoog naar beneden knallen en met een korte swing, zo op de klep.

Het was een 3 jarige zoon van Mike, die op de zware Chateauroux verleden jaar onze 2e duif en onze eerste doffer was. De kop was eraf en we verwachtten eigenlijk dat de rest als een treintje zou volgen maar dat liep toch even stroever. Het duurde bijna 2 minuten voor dat nummer 2 (een jaarling duivin) geconstateerd was en een halve minuut later viel ”Kleine Mirjam”(onze Vierzon teletekst duif 2021).Bij onze eerste 3 duiven zitten dus twee bewezen top vliegers op de zware dag fond. We vinden dat een goed teken!

De duiven kwamen mooi en goed verzorgd thuis en er was er niet één die het zwaar had gehad. We hadden in een halfuurtje 48 van de 62 thuis die allemaal prijs vlogen. In een uur tijd hadden we er 60 van de 62 en een kwartiertje later was alles thuis. In de club beginnen we met prijs 4 tegen 790 duiven en hadden we nu weer 3 andere liefhebbers voor ons. We beginnen in rayon a “Gouwe en IJssel” tegen 2313 duiven met de 6e prijs en 62/46. In de hele “Gouwe en IJssel” is het weer raak en wordt rayon A totaal overrompeld door Gouda en Bodegraven. Rayon A heeft er 15 bij de eerste 100 en 33 bij de eerste 200. Nog net niet zo erg als 14 dagen terug op Quievrain.

Gelukkig heeft duivenvriend André Klip uit Gouda 2 jaar terug een paar zomerjongen van me gehad. André speelt dit weekend met een zoon van Mike en Starlight een prachtige vroege prijs in “Gouwe stroom” de 6e tegen 995 duiven en de 29e in de hele afdeling tegen 12.321 duiven. Volgens mij de enige “van Zon” duif die er in Gouda rondvliegt.

Terwijl 2 broers en één zusje hier verleden jaar geweldig vlogen op de dagfond is André zuinig op zijn doffertje en werd hij verleden jaar helemaal niet op de dagfond gespeeld. We kijken er naar uit als André hem dit jaar wel op de dagfond gaat spelen. We hebben vertrouwen in André en vertrouwen in de duif dat dit goed gaat komen.
Volgende week nog één midfond vlucht en dan gaat het echte werk beginnen.

Martin