ZUIDOOSTEN WIND !!

Volgens de weerkaart worden onze jonge duiven dit weekend gelost met een Zuidoosten wind en dat is iets waar ik bepaald niet naar uit kijk. Alle winden zijn wat mij betreft goed maar Zuidoosten wind vind ik gevaarlijker dan regen,mist,temperaturen boven de 30 graden en de ergste inversie. Waarom? Duiven die gelost worden met Zuidoosten wind gaan direct omhoog. Ze gaan zo hoog dat je ze met het blote oog nog amper kan zien.

Dat is ook de reden dat je vaak de meest vreemde uitslagen krijgt met een Zuidoosten wind en zoals Willen de Bruyn ooit eens heel mooi citeerde. “Zuidoosten wind is goed voor de club, dan krijgt je vaak een uitslag op zijn kop” En daar heeft hij helemaal gelijk in. Dat heeft weer te maken met duiven die precies in de snelste luchtlaag terecht komen. Dat kan er zelfs ook voor zorgen dat een duif uit de uitslag gehaald wordt, omdat de duif ogenschijnlijk een veel te hoge snelheid heeft gemaakt ten opzichte van de rest. Vaak zie je ook overnacht fond duiven in het snuitje van de uitslag.

Maar al deze factoren zijn niet de reden van mijn ongerustheid dat gaat ergens anders over. Duiven die op zo’n grote hoogte vliegen en in Zeeland en Noord en Zuid-Holland thuis horen, worden richting de Noordzee geblazen en zien “het kanaal” niet in het juiste perspectief. Ze vliegen in Engeland voordat ze het door hebben en als ze voelen dat ze verkeerd zitten moeten ze tegen de wind in terug. Dan gaan ze naar beneden wat vlieghoogte betreft en staan ze ineens op reële hoogte voor de Noordzee. Voor oude duiven is dat niet echt een heel groot probleem maar jonge duiven die al uren aan het vliegen zijn en misschien( de kans is groot) amper of niet gedronken hebben is dit wel een groot probleem. Met deze wind gaan de duiven namelijk direct uit de wagen omhoog en is kans op drinken onderweg nihil.

Op die beruchte Nanteuil in 2012 was niet alleen de hitte op de losplaats het grote probleem maar ook de Zuidoosten wind deed in flinke duit in het zakje. De eerste volgende jonge duiven vlucht na die beruchte Nanteuil werden er 9000 jonge duiven minder ingekorfd.

Wij slaan dit weekend in ieder geval over want we kregen verleden week jonge duiven thuis die onderweg hadden gedronken. Wat mij betreft is dit een prima ervaring maar dat betekent ook dat ze nog niet in de auto hadden gedronken. Het is niet mijn bedoeling om ook maar iets negatiefs te lanceren en staat het iedereen vrij hoe met mijn boodschap om te gaan. Maar ik vind het wel mijn plicht om dit te publiceren.
Doe er vooral mee wat jezelf het beste vindt dit weekend, maar mijn advies is duidelijk!!