Weer een bijzonder weekend.

Deze week vlogen onze duiven twee vluchten ,een NPO sector vlucht vanuit Blois en onze eerste jonge duivenvlucht van het jaar. We zullen met de jonge duivenvlucht beginnen. Ons plan was om de eerste africhtingen in te korven in Hendrik Ido Ambacht om te voorkomen dat onze jonge duiven zouden leren om verkeerd te vliegen. De massa duiven richting Gouda (en verder) is hier zo extreem dat jonge duiven waar wij wonen vaak meevliegen en dan weer van af het Noorden terug moeten komen. Er stond een mooi midweeks oefenprogramma op de afd. 5 site met diverse keren Meer en dan nog een keer Duffel op woensdag. Als het een beetje  slecht weer dreigt worden worden deze oefenvluchten al heel snel afgelast. Maar we hebben toch onze jonge duiven 2 keer naar Meer mee gehad en keken dus uit naar verleden week Duffel op woensdag. En van Duffel naar Quiévrain durfde ik met gemak aan.

Wat schetste mijn verbazing toen er op Zondagavond op de site van Afd. 5 stond dat Duffel in verband met geringe deelname niet door ging. Prachtig weer in het vooruitzicht, nu ben ik aangesloten op 2 apps maar er is mij niet gevraagd of er interesse voor deze vlucht was. Ik moest dus hop op Quiévrain. Nu heb ik veel vertrouwen in mijn duiven maar het zat me toch niet lekker en begreep niet waarom deze vlucht zomaar afgelast werd. Daar kwam ik tijdens het inkorven wel snel achter nadat ik ontdekte dat er weer volop oude duiven werden ingekorfd. Duffel werd afgelast in mijn optiek zodat er op Quiévrain weer flink wat oude tussen de jonge duiven konden worden gestopt. Alles om maar een geweldige vlieglijn te creëren.

Ongelooflijk dat we dit blijven pikken, laten we de koppen bij elkaar steken en dit gezwel verwijderen en de jonge duiven vluchten vrij houden van oude duiven. Het hoort niet en is totale concoursvervalsing.

De jonge duiven werden gelost in Quiévrain om 10.00 omdat er een laaghangende bewolking aanwezig was. Ik was deze keer alleen omdat Jochem met zijn gezinnetje heerlijk in Italië is neergestreken voor een welverdiende vakantie. De lucht was toen de duiven moesten komen niet OK, er zat geen trek in en ik sprak mijn ongerustheid dan ook uit tegen de buren. We verwachtte de duiven zo rond 12.00 en toen het later werd steeg de ongerustheid. Terwijl ik over de schutting kijk zie ik Andre Maurik ( Arie’ s vaste letter) naar boven en achter mij wijzen en roepen daar komt er één. En ja hoor daar kwam er eentje, die naar een paar vreemde draaiingen uiteindelijk naast de valplank landt en even later samen met de figurita op de plank springt. Dan komen de jonge zoals verwacht over de hele dag naar huis en zijn er bij het afslaan nog 5 weg van de 83.Daar moeten we het mee doen. We hebben vandaag de doffertjes en de duivinnen gescheiden zodat als de mooie vluchten straks beginnen we de boel klaar hebben. Onze uitslag viel niet tegen en zijn trots op onze jonge duiven die op hun eerste serieuze vlucht af moesten rekenen met deze vervelende weer omstandigheden. Quiévrain 2037 duiven 2-6-7-28-35-76-82-98-101-108-enz 82 /27. De 1e in de kring rayon A werd gewonnen door clubgenoot Jan Ouwerkerk ,die verleden week zelfs 1 en 2 in de kring vloog. Zijn hele leven al een groot kampioen (op alle disciplines) en die nu op zijn 81e nog zulke prestaties neerzet, GROTE KLASSE daar maak ik een diepe buiging voor.

Dan de oude duiven die in Blois terecht gekomen waren ,zij werden gelost om 9.00 uur. Pascal, Nico en Kees Trouwborst waren dit keer onze letters achter op mijn plaats ,verder zat de tuin bij buurman Arie vol en de brug was ook bezet. Heel wat letters deze keer dus en we hadden goede verwachtingen want de duiven waren weer tip/top ingekorfd en trainde echt perfect.

Rond half 4 begon de spanning te stijgen en dan even na kwart voor 4 tussen de huizen door recht van af Krimpen ad IJssel een flits en pats boem op de klep een klein jaarling vet kras duivinnetje. De 130 een duifje dat als jonge duif ook geweldig goed vloog en ook 2 keer de 1e won. Zo de spanning was er van af en terwijl ik bezig was met melden zie ik precies uit de goede lijn hoog een doffers steken en pats op de klep landen. Ook dit was verleden jaar een topper met de jonge duiven en speelde ook 2 keer de 1e prijs en TT op een zware Pont Max. Ik had die twee met elkaar gepaard dus dat kon niet mooier. Dan weer een jaarling doffer die gekweekt is door Carlos uit de Robinjo van v d Driessche en als 4e “Deep Impact” die dit jaar al TT heeft gevlogen.( dochter Arie x Bonte Mirjam).

Dan is het ongelooflijk hoe geweldig de een na de ander uit de lucht kwam vallen. Het was op en top genieten voor iedereen alleen onze “Bonte favoriet” was voor het eerst dit jaar niet van de partij, hij was veel te laat voor zijn doen. Na een snelle inspectie bleek hij een geweldig groot gat in zijn vleugels te hebben. Hij had zijn 3e en 4e pen bijna tegelijk gegooid de 3e stond er een klein stukje door en zijn 4e eruit en dan moet je hard vliegen om een volle vleugel bij te houden. Erg jammer maar daar was ik al bang voor, dat de rui hem in zou gaan halen. We vlogen van deze vlucht ook een prachtige uitslag en begonnen in de club  137 duiven met 1-2-5-8 enz en in de kring vlogen onze duiven tegen 409 duiven 2-3-7-14-24-28-32-33-38-39-45-enz 54/23.In de sector tegen 11.464 duiven beginnen we met 24-36-74 enz 54/32.Hoe snel het hier op deze vlucht ging blijkt uit het volgende, de 1e in de kring wordt gewonnen door Wim Noorlander, ook een buitengewone topspeler. Wim woont op bijna dezelfde afstand als wij hier en constateert zijn duif ruim een minuut eerder. Wat is een minuut in principe als we praten over 6,5 uur vliegen. Wim vliegt keurig een 10e plek op TT en in die ruime minuut die ik later constateer sta ik op plaats 24. Dan kun je toch wel zeggen dat de duiven hard gekomen zijn hier in de regio. Op naar volgende week en op naar de laatste midfond vlucht.

Martin.