Warm (vrij) weekend.

Het is zondagavond als ik deze woorden aan het papier(computer) toevertrouw. We hebben dit weekend niet ingekorfd terwijl ik het wel van plan was. Mijn jaarling ploeg weduwnaars heeft dit jaar eigenlijk alles al tegen gehad.Na drie waardeloze vluchten waarvan de laatste Vierzon was vlogen 18 overgebleven weduwnaars heel succesvol een mooie pittige Issoudun. Maar we hebben nog 6 weduwnaars zitten waarvan er 5 weer gespeeld zouden kunnen worden. Toen afdeling 5 besloot om deze week geen Melun te vliegen maar Peronne kwam mij dit zeer goed uit en besloot ik al mijn weduwnaars in te korven voor Peronne. Dit voornamelijk om hun neuzen weer de goede kant op te krijgen en de later terug gekeerde strijders weer in het vlieg ritme te krijgen. Vlak voor het inkorven besloot ik toch nog even op de weersvooruitzichten te kijken.Ik zag toen dat er overal een Zuidoosten wind werd voorspeld. Toen ik dat zag riep ik vanachter de computer naar Marjan.”Ik doe niet mee van de week” Mijn vriendin snapte er niets van” “Net zei je nog dat je vanavond in ging korven en nu doe je in eens niet mee” sprak Marjan dan ook verbaasd. “Kijk, Marjan als ik vanavond in ga korven dan doe ik mijn duiven morgen echt geen plezier maar wel het tegen over gestelde en dat hebben mijn duiven juist op dit moment helemaal niet nodig. Terwijl ik die woorden uitsprak klapte ik het beeldscherm van mijn computer dicht. Dat is het voordeel van ervaring en een goed geheugen.

Zuidoostenwind en vaak hoge temperaturen brengen een hoop ellende. Vrijdag avond heb ik in mijn club iedereen die meedeed en hoop geluk toegewenst maar ook voorspeld dat als de duiven niet heel vroeg los zouden gaan het zaterdag er een hoop kommer en kwel op veel hokken zou zijn. Gelukkig kon afd. 5 heel vroeg los en bleef de schade beperkt maar kommer en kwel was er toch nog zat, sommige hadden de helft nog niet thuis toen we af gingen slaan.Vooral veel jaarlingen waren(nog) niet aanwezig en daaronder vallen de meeste slachtoffers. Gelukkig had afd. 5 Melun geschrapt anders was er weer een drama ontstaan. Als we naar nationaal Montélimar kijken in België (die gewoon heel vroeg gelost zijn 6.20) dan zien we overduidelijk wat Zuidoosten wind aan kan richten. Van de 4674 duiven wisten er ongeveer 150 dezelfde dag hun hok te bereiken. Zuidoosten wind is de meest vervelendste wind die je kunt bedenken en wat mij betreft mogen ze bij Zuidoosten wind gewoon uitstellen of de duiven terug laten komen. En als die Zuidoosten winden steeds meer voor gaan komen dan wordt het tijd om weer van uit het Oosten(de Oostlijn) te gaan vliegen.

We zijn Zaterdagmorgen vroeg met de jonge duiven van de 1e ronde naar Tholen gereden en hebben ze daar één voor één gelost om ze toch een beetje wakker te houden. Want onze aandacht was deze week helemaal naar de 2e ronde gegaan. We konden heerlijk doorblazen op de heen en terug weg en waren terug voor de duiven arriveerden. Ze kwamen ook bijna allemaal alleen aan vliegen en zelf op zo’n kort stukje kon je de invloed van de Zuidoosten wind al weer zien. Sommige waren al zeer hoog geklommen en kwamen dan ook heel hoog uit de hel blauwe lucht dwarrelen. Rond elf uur kwamen de laatste 2 thuis en nu gaan we maandag inkorven voor een africhting. We hebben zeer veel vertrouwen in onze jonge duiven en kijken uit naar de eerste midfond vluchten met de jonge duiven. Onze ervaring leert ons dat die paar honderd duiven die naar Krimpen a/d Lek moeten geen enkele invloed heeft op de duizenden andere Zuid-Hollandse duiven. We kijken dus echt uit naar de midfond vluchten omdat dan de invloed van de massa dan wat minder is. Deze week gaan we de weduwnaars klaar maken voor Argenton en de jonge voor hun 1e en 2e vlucht van hun leven (vermoedelijk Duffel).

Fijne zondag

Martin.