Vierzon een zware dobber.

Gisteren Vierzon gevlogen en dat is een zware dobber geworden. Niemand had kunnen verwachten dat de uitgestelde lossing van Zaterdag zo uit de hand zou gaan lopen. Vooral eerst wil ik de onbenullen die nu op sociaal media verkondigen dat afd. 5 op zaterdag had moeten lossen en dat het lossen op zaterdag van andere afdelingen van lef getuigd, even goed duidelijk maken dat lossen op zaterdag met zware storm op staart en heftige buien niets met inzichten en kennis te maken heeft. Maar alles met belangen die niets met het dierenwelzijn te maken hebben. Natuurlijk is het verleidelijk om achteraf te roepen hadden ze gisteren maar gelost. Gisteren had niemand moeten lossen punt uit. Als ik zie hoe lang het bijvoorbeeld bij afd. 7 open staat en hoeveel duiven er dan nog niet thuis zijn. Dan weten we ook gelijk hoeveel duiven er dan nog tegen die storm in terug moeten vliegen. Als je dat je duiven aan wilt doen heb je weinig gevoel voor de duif als dier. Met zo’n storm komt er altijd een uitslag en die uitslag wordt gemaakt door duiven die recht of bijna recht over hun hok vliegen en een klein aantal die er net naast vliegen. Maar de grote massa moet tegen die storm in terug vliegen en als ze dan in zo’n bui terecht komen is dat heel triest en hoeveel er nu nog weg zijn lees je niet op de uitslag. Als je dan praat over lef dan begrijp je niet veel van duivensport. Degene die zaterdag hebben gelost hebben andere belangen gehad om te lossen en hebben niet gehandeld in het belang van de duif maar veelal in belangen van logistieke (commerciële) en/of principiële aard. Onze LC heeft de juiste beslissing genomen door zaterdag niet te lossen.

Onze duiven werden dus verplaatst van Issoudun naar Vierzon en na een korte break vroeg gelost. We verwachtte de duiven zo rond de klok van één uitgaande van de snelheden die andere afdelingen maakten op kortere vluchten. Ik was gisteren samen met Marjan en verder geen letters bij mij achter op de plaats. Wat mij opviel was de regenboog rondom de zon, er was een soort grote kring rondom de  zon te zien die leek op een regenboog. Ik lees met veel genoegen de info die we wekelijks krijgen van onze convoyeur Chris. Toen Chris meldde dat er rond Parijs een zuid-oosten wind stond kreeg ik een onbehaaglijk gevoel. Verleden week heb ik nog benadrukt in mijn blog hoe gevaarlijk die wind is. Die vreemde zon, die zuidoostenwind des te langer het duurde des te ongeruster ik werd. En toen er even voor drie een jonge Brutus op grandioze manier hoog uit de lucht kwam vallen was mijn ongerustheid nog niet over. In zijn broedbak kon ik duidelijk zien dat hij het heel zwaar had gehad. Niet veel later kwam nummer twee en er kwamen redelijk vlot achter elkaar 7 duiven die nog boven de 1000 m/pm vlogen en dan valt het stil en heel stil en duurt het een uur voor nummer 8 valt. Tegen de avond komen er nog 2 en dat waren herintreders duiven die gewond waren terug gekomen en weken niet meer gespeeld waren. Duiven die achter de kopvliegers hebben gevlogen in mijn optiek. Van mijn kopvliegers en 1e prijs winnaars was geen spoor te bekennen. We moesten gisteren avond dus nog maar liefst 22 duiven van de 32. Leuk detail ,we hebben uit Young Powerboy 3 doffers tussen onze weduwnaars zitten ,een supertje ,een topper en eentje die nog geen prijs heeft gevlogen. Je mag drie keer raden welke van de drie thuis is. Er zullen dus nog veel goede duiven weg zijn.

Ik sprak gisteren in onze club mijn angst uit dat het morgen niet veel beter zou worden. De duiven zitten in mijn optiek te ver van huis. Anders waren er gisteren avond veel meer duiven gevallen .Wat er gebeurd is raad zich raden maar ik heb toch wel ruim 50 jaar ervaring in de duivensport en deze dingen meer mee gemaakt. Ik denk persoonlijk dat het passeren van de grens van twee weerfronten in combinatie met de zuidoosten wind de oorzaak is. De grens van twee verschillende weerfronten vormt een soort barrière waar duiven de grootste moeite mee hebben. Dit heeft in het verleden ook tot rampvluchten geleid. En zuidoosten wind daarbij heeft nog nooit wat goeds opgeleverd. Duivensport een fijne hobby. Voor mijn jaarling doffers is dat het zeker niet. De eerste midfond vlucht werd voor hun een drama vlucht, de eerste dagfondvlucht was een drama en nu de 2e dagfond vlucht weer een drama. Drie vluchten achter elkaar een drama. Je zou van minder moedeloos worden. Maar ook dit hoort bij de duivensport. Vrijdag verwacht ik nog een aantal van mijn beste duiven terug en verder moeten we het er mee doen. Gewoon door gaan met het verzorgen en koesteren van onze duiven en het beste er van hopen. Kun je niet tegen dit soort tegenslagen dan is duivensport misschien niet de juiste hobby voor je.

Fijne maandag verder.

Martin.