Toch nog een mooie strakke vitesse vlucht!

We hebben dit weekend niet meegedaan met onze reguliere vliegduiven. Nadat we donderdag vlak voor het inkorven het bericht kregen dat alle NPO vluchten waren gecanceld, was eerst het plan om al onze duiven op Grevillers (270 km) te spelen. Toen we vrijdag echter lazen dat het heel onzeker zou zijn of er dit weekend wel duiven gelost konden worden, hebben wij besloten om de duiven een weekje vrij af te geven.

Gelukkig is alles goed afgelopen maar voor hetzelfde geld hadden de duiven weer terug naar huis gekomen. Het risico van “heen en weer slepen” en ook nog eens een slechte vlucht was mij veel te groot. Onze focus is dagfond en over 14 dagen gaan we het gewoon weer opnieuw proberen. Maar ben heel blij voor iedereen dat het toch nog een mooie vitesse vlucht is geworden.

Wij hadden wel 16 duiven ingekorfd maar dat ploegje bestond uit 14 late jongen en 2 oude duivinnen die bij de jonge duiven wonen. De late jonge zijn de hele winter bijna iedere dag los geweest en door mijzelf dit voorjaar een keer of vier opgeleerd met de botte bijl. Ze zijn tot nu toe 2 keer met de midweekse opleervluchten mee geweest en afgelopen vrijdag voorzien van een chipring. De 2 oude duivinnen die we hadden ingekorfd zitten dus bij de jonge duiven, één daarvan is lesbisch en niet geschikt voor het weduwschapspel, maar wel een prima vlieg duivin en de andere heeft een serieus vleugel probleem.

We hadden dus eigenlijk maar één duif mee voor het duivensport spelletje. Dat was dan ook onze eerste duif en die vliegt nog een leuke prijs in de club. Ze vliegt de 33e prijs van 717 duiven. Geen verkeerde uitslag met één normale vliegduif mee.

Maar waar we heel erg van genoten hebben is onze 2e duif,een super laat doffertje, die ook prijs vloog. Hij is echt een super laatje, ik denk van eind oktober. Hij komt van onze beste kwekers en we hebben van dit koppel nog 3 broers en 2 zussen op het vlieghok zitten. Hij draagt nog zijn jonge duivenpak en begint net zijn 1e pennen te gooien. Toen die ploeg laatjes al volop uit vlogen moest hij nog gespeend worden.

We hebben eigenlijk geen plaats voor die late duifjes. De late duivinnetjes hebben we verdeeld over onze reguliere vlieg duivinnen en de jonge duiven .De late doffertjes zitten in een open opslag hokje waar ze niet uit kunnen vliegen ,vlak boven een sloot. We zijn tot nu toe 3 jaarling doffers kwijtgeraakt en hebben dus 3 broedbakken leeg op het vlieghok.

Enkele weken terug heb ik zo’n lege broed bak aan een laat jong doffertje gegeven. Dat deed ik op vrijdag toen de rest van de weduwnaars in de mand zaten. Deze jonge doffer deed het goed en wist zich te handhaven ,daarom besloot ik verleden week weer een laat jonge doffertje in een andere lege broedbak te plaatsen.

Dat lukte ook weer en afgelopen week is hij elke dag met de andere weduwnaars gaan trainen en hij deed dit meer dan geweldig. Het is een klein krasbont doffertje met 2 hele witte vleugels dus je ziet hem tussen de groep vliegen als geen ander.

Afgelopen vrijdagavond kreeg hij zijn duivin voor het eerst ,een chipring om en hup de mand in. En gelijk 2 nachten mand voor zijn kiezen. Het was vandaag een prachtig mooi vluchtje, dus toen we onze 1e getekende binnen hadden verwachtten we eigenlijk geen laatjes die prijs konden vliegen. Maar wie zagen we op een gegeven moment met grote klappen uit het noorden terug komen vliegen? Het bonte late doffertje. Hij heeft amper enige vliegervaring en dan met zo’n mooie vlucht gewoon prijs vliegen. (114e van 717 duiven). Zijn zusje een laatje van een ronde eerder vloog trouwens ook prijs( 126e) . We zijn nu nog één laat duivinnetje kwijt en de rest is allemaal weer thuis. Volgende week gaan al die laatjes naar de midfond en ben zeer benieuwd hoe het met dit groepje laatjes gedurende het vliegseizoen verder af gaat lopen. Voorlopig ben ik behoorlijk verbaasd wat ze tot nu toe hebben laten zien.