Quievrain , een primavlucht.

Gisteren vlogen onze duiven Quiévrain een vlucht van 177 km voor ons. Een mooi vluchtje waar van we het idee van hebben dat er een beetje afstand in het spel begint te komen. Verleden jaar was het de laatste vlucht waarin onze duiven automatisch werden gelost en behaalde we een uitstekend resultaat. We waren dus benieuwd of we dit resultaat dit keer weer konden benaderen. Ik was zelf de hele week nog niet fit maar aan het eind van de week toch wel weer aardig opgeknapt. De duiven trainde de hele week echter geweldig goed en ik was zeer tevreden over hun conditie. Daar zou het in ieder geval niet aan liggen.

De duiven werden lekker vroeg gelost (830) op precies hetzelfde tijdstip als verleden jaar. Even gauw op de oude lijst gekeken en we vlogen toen in de club 1 en 2 om precies 10.45 .Deze tijd hielden we dus weer aan .

Het weer werd ondertussen steeds beter en het zonnetje begon ook beetje bij beetje door te breken, Nico was weer niet aanwezig want had dit keer verplichting als lid van een zangkoor en moest gisteren meerdere keren optreden. Lida was begin van de week (dinsdagmiddag) naar huis toe gegaan en zou zaterdagmorgen weer vroeg terugkomen. Helaas begon zij vrijdag morgen griep verschijnselen te krijgen en lag zij gisteren met griepklachten in Maarssen in bed. Heel jammer want zij vindt de duiven sport echt heel leuk en mist ook haar jonge duifjes. Hopelijk knapt ze weer snel op want ik mis mijn lieve maatje echt wel .

Dan hebben we eind van het jaar (2021) contact gezocht met de broer van Nico, en die heet Jan, Jan Botter. Jan is net als Nico met een duif in het hart geboren maar kon (op zijn jeugd na) door allerlei praktische reden zelf nooit duiven houden. Na zijn pensionering kwam Jan bij een wat oudere duiven liefhebber terecht hier in de regio (Spelt uit de Vlist ) en hielp hij deze liefhebber met hand en span diensten en het opleren van zijn duiven. Dat ging heel goed want je zag de resultaten (zeker bij de jonge duiven) steeds beter worden bij Spelt. Toen ik hoorde dat Spelt ging stoppen met de duiven sport heb ik Jan benaderd en hebben we na een serieus gesprek afgesproken dat hij ons ging helpen met opleren van onze duiven. Ik ben hier heel blij mee want als je thuis komt van het opleren en alle duiven lopen hier te zwalken rond het huis, dan ervaar ik dat toch als een grote handicap.

Jan kwam Zaterdag voor het eerst duiven letten. Jan is ook een hele goede bekende van Jochem, want mijn ex-vrouw Corine heeft met onze kinderen, Jochem en Hannah, een bepaalde tijd naast Jan gewoond. En in die periode is er ook een vriendschap tussen hun ontstaan, zeker toen Dely (de vrouw van Jan) mijn kinderen opving van school en mijn kinderen dan ook een beetje bij hun familie gingen horen.

Dus Jan en Jochem zijn echt oude bekende van elkaar en Jochem vind het dan ook prachtig dat Jan ons komt helpen.

Jan arriveerde al ruim op tijd, maar die was dan ook op de fiets uit Bergambacht gekomen. Jochem moest eerst met mijn kleindochter naar zwemles en die kwam nog net op tijd. Zo stonden we gedrieën het lucht ruim af te turen maar er waren weinig duiven te zien. Af en toe een duifje dat van west naar oost vloog. En toen de tijd van verleden jaar niet werd gehaald werd het spannend.

Dan zien we plots een duif vanuit het binnen land richting ons hok vliegen en die valt als een raket bij Arie. We trainen onze duiven altijd samen en ook de duiven van Arie verkeren in prima conditie. Maar we weten dan zeker dat er elk moment eentje van ons aan komt stormen. En ja hoor daar zien we er behoorlijk hoog 4 tegelijk aankomen, met grote klappen dalen ze steeds lager en maken alle 4 aanstalten om te landen. Eén was er het snelste op de klep en ja hoor daar stond hij weer de “539”. 4 jaar oud ondertussen en heeft alles gevlogen wat er te vliegen is en weer als eerste op de klep, direct gevolgd door onze “493” ook een 4 jarige doffer. Knap hoor dat deze mannen (die ook bijna 20 dagfond vluchten achter hun kiezen hebben) gewoon weer op tijd vliegen van zo’n kort vluchtje. De ander 2 waren jaarlingen en die waren ook even later op de klep.

En dan wordt het genieten!! De een na de ander komt geweldig mooi uit de lucht vallen en bijna allemaal zo op de constateerklep. Jan ,Jochem en ondergetekende hebben geweldig genoten van de aankomsten van de duiven en ze kwamen dan ook werkelijk prachtig. In onze club begonnen we tegen 911 duiven met 8,10,11.en 13 en vliegen onze duiven 44/61 ( 1 op 4 ) prijzen. In ons rayon A 2435 duiven. 29-32-33-56 en 61/40 prijs. Onze club en heel ons rayon (buiten het feit dat Patrick Rodenburg de 1e van alles vloog, Chapeau Patrick!! ) kwam in heel het verhaal niet voor. Alles werd volledig gedomineerd door de clubs 1731 en 1744. Gouwe stroom en Bodegraven. In de 1e 100 van de kring zijn 7 duiven te vinden van rayon A ( 2435 d)  en in de 1e 200 prijzen vinden we 26 duiven van rayon A. Ik heb hier meer dan genoeg over geschreven. Op naar volgende week ,onze duiven zijn goed en we zullen volgende week zeker weer genieten van de aankomsten van onze duiven.

Fijne zondag,

Martin.