We hebben vrijdag de laatste midfond vlucht van het seizoen 2021 weer prima afgesloten. Het werd deze keer een kortere vlucht dan op het programma stond. Dit naar aanleiding van de behoorlijk pittige Chateauroux verleden week. Veel duiven trekken dit soort vluchten niet en komen als ze in de buurt komen van 10 uur vliegen in de problemen. Wij hebben daar jaren op geselecteerd en alleen maar gekweekt uit duiven die dit wel kunnen. Als je er dan 35 van de 50 in de prijzen speelt dan krijg je nog commentaar ook, zoals een mail waarvan ik de volgende zinnen voor publicatie geschikt vind.

“Er zijn ook duiven-coachen die, respectloos voor de duif, elke week alles inkorven. Gezien het verloop van de vluchten in 2021 en de vele extra nachten mand mogen we blij zijn dat het afdeling 5 bestuur de komende vluchten heeft ingekort. Dier vriendelijk noemen we dat.” En nog zo’n zin “Deze duiven moet je dus in bescherming nemen tegen de duiven-coaches die omwille van allerlei (commerciële) competities alles blijven inkorven”. Ter info! Mijn duiven zijn alle weken mee geweest.

Ik kreeg van een ander zelfs het predicaat massa inkorver en las ook regelmatig dat duiven beschermt moeten worden tegen hun baas.

Om al dit soort onzinnige opmerkingen de mond te snoeren besloot ik al onze Chateauroux duiven weer in te korven voor Pont Max. Ik wist dat ik met 1-0 achterstond omdat ik (mijn duiven) dan zou moeten vliegen tegen alle specifieke snelle/midfond duiven die 4 dagen terug GEEN 10/14 uur (tegen de wind in) hebben moeten beuken om thuis te komen. Maar vond dit toch een mooie gelegenheid om iedereen te laten zien dat echte goede dagfond duiven totaal geen problemen hebben om kort na zo’n zware Chateauroux en enkele dagen rust weer succesvol een pittige midfond vlucht af te haspelen.

De hele Chateauroux ploeg werd  donderdag dus weer ingekorfd voor Pont Max. Ze hadden afgelopen week maar 3 keer getraind maar trainden echt goed, vooral de laatste keer.

Vrijdagmorgen werden de duiven gelost om 9 uur onder prima condities. We verwachtten de duiven rond een uur of één maar dat viel iets tegen. Het werd bijna een uur later toen mijn 2e getekende als een raket ,iets te veel westelijk uit de luchtruim kwam vallen. Net naast de valklep bleef ze even omhoog kijken en nadat ik ze met mijn stok voorzichtig had geactiveerd dook ze op de valplank. Het was de “856” een geweldig goed gespierd jaarling duivinnetje gekweekt uit “Ronnie” (1e Gouwe en IJssel Peronne) x Gea (een duivin die ik bij vader Arnold en zoon Mathijs Kok heb gekocht). Dit duifje kwam van Chateauroux veel te laat maar werd door mij toch zo goed in conditie bevonden dat ik ze als 2e getekende zette. Dan komt langzaam maar zeker de trein weer op gang en komt de één na de ander prachtig uit de lucht vallen.

In de club moesten we het opnemen tegen 33 verse duiven van een van de beste midfond spelers van Gouwe en IJssel. En dat verloren we nipt tegen zijn 1e getekende met een meter. Maar we zetten weer een prima uitslag neer en van de 208 duiven vliegen we er weer 26 van de 51 in de eerste 52 prijzen. Club 208 duiven 2-4-7-16-18-19-20-28-29-30-31-32-35-36-38-40 enz 51/26.Rayon afd. 5 3664 beginnen we met prijs 35 en winnen 51/32 prijzen. En alles binnen de korts mogelijke tijd weer thuis van deze pittige midfond vlucht.

Op naar de laatste (dagfond) vlucht van dit jaar, die helaas is ingekort naar een midfond afstand. Onbegrijpelijk maar waar. Ik kan hier weer een hele discussie aan wagen maar het blijft belachelijk dat zoiets gewoon kan. Een paar belangrijke Zuid-Hollandse (commerciële) hokken kraken aan alle kanten en om hun nog meer gezicht verlies te besparen wordt ons dagfond spelletje afgepakt.

Althans zo voelt het voor mij en voor vele anderen die ik spreek. Alles onder het mom “in het belang van de duif” (Of dat we zelf niet capabel zijn om wel of niet in te korven) Ik heb op deze mooie midfond vlucht weer eens laten zien dat mijn duiven een week later weer met de beste meekunnen op een kortere afstand. Dus over het “belang” van mijn duiven hoeft het afdelingsbestuur zich geen zorgen te maken, die redden zich prima!!

Martin.