Prachtige vlucht van uit Gien 488 km en T.T vermelding.

De duiven krijgen het dit jaar niet voor niets daar is vriend en vijand het wel over eens. Zelfs de Bruyn en Verkerk hadden maar 30 duiven ingekorfd op Blois( Gien) en alhoewel ze deze 30 duiven uit hebben kunnen kiezen uit een hele grote ploeg vliegduiven ( Verkerk startte met 250 en de Bruyn met 121 duiven).Als je dus elke week de keuze hebt om daar je 30 best presterende duiven uit te kiezen dan is dat 100 keer makkelijker dan dat je met 30 duiven moet starten in het begin van het seizoen. Vandaar dat het Zuid-Hollandse systeem “de eerste  30 van de lijst ” een lachertje is. Maar daar over niet gezeurd er was nu eindelijk eens sprake van het basis principe “gelijke monniken gelijke kappen”. Ik heb altijd geroepen dat ik er dan van overtuigd ben dat ze ( de Bruyn en Verkerk) dan het verschil niet kunnen maken. Zonder de massa (stayerende duiven) maken ze nu op deze Gien een prima uitslag maar zijn ze absoluut niet “outstanding” goed.

Wij zijn dit seizoen begonnen met 33 duiven en hebben op Gien 30 duiven ingekorfd. De 3 andere hebben we op Peronne gezet ,2 daarvan waren herintreders ,de “251′ was vanaf Asse Zelik niet meer mee geweest na een vleugel kwetsuur en de ‘457” was een week onderweg geweest van Pontoise en verleden week vrijdag pas terug gekomen. Dus in feite hadden we maar 1 normale duif mee op Peronne. Buurman Arie had een mooie vroege duif en we zagen dat de duiven op Peronne flink hun best hadden moeten doen. Ik had onze duiven weer super ingekorfd en mijn verwachtingen waren (net als elke week) weer hoog. We verwachtte de duiven om kwart voor twee en de spanning steeg en steeg toen dat tijdstip naderde.Dan roept Jochem “ja” en bukt razendsnel en ik zie een zwarte schim in een streep over Jochem heen op de klep vallen. En ja hoor daar is ze weer “Sara” zo fris als een hoentje of ze even een half uurtje getraind heeft. Ongelooflijk met een zeker 2 cm afgebroken 8e pen vliegt ze haar zoveelste kopprijs. Pff de spanning is van de ketel en nu is het wachten op nummer 2 en dat duurt maar liefs 12 minuten en dan komt er een jaarling (kleindochter “Bonte Mirjam”) ook die ziet er nog goed uit. Dan komt de trein langzaam op gang en het blijkt deze vlucht een zware krachtproef te worden. In de club waren 139 duiven mee en daar vliegen onze duiven 1-2-3-4-6-8-9-10-11-12-13-15-16-18-20-25-27-28 18/30. NPO afd. 5 Oost beginnen we tegen 4464 duiven met prijs 10-36-58-74 en hebben er op prijs 435 al 13 geconstateerd en maken totaal ook 18 prijzen. Een goede start van het dagfond seizoen zullen we maar zeggen.

Ik ben geen koper van duiven maar eens in de 10 jaar koop ik een paar duiven van een bepaald soort die ik inkruis met mijn beste duiven.Dat geeft altijd een boost aan nieuwe topduiven.

Afgelopen winter kreeg ik de kans om weer eens een echte superduif te kopen.Deze doffer 13-1201894 (Jonge Powerboy) presteerde het om maar liefs 2 jaar op rij de beste asduif te worden van de kring “Zuid-Hollandse eilanden “( 12 verenigingen). Zijn specialiteit was echter de dagfond. Hij presteerde het om zowel van Chateauroux als van Argenton een kwartier los te vliegen in de kring. In 2016 vloog hij van de 4 fondvluchten in afd 5 rayon west 3 absolute kopprijzen ,de 1e NPO Argenton( 2071 d) de 3e NPO Bourges(3657 d) en de 4e NPO Ruffec (1275 d).Ik was en ben ontzettend gecharmeerd van deze doffer en zag en zie er een ware topkweker in. Ik koppelde hem dit voorjaar op een van mijn beste kweekduivinnen en ga zo dadelijk met 6 jonge duiven van hem vliegen. Ik kocht deze duif bij de sympathieke broers  Kees Stoop en Rinus van Huizen. Zoals het vaak gaat als je zo’n superduif op het hok hebt zitten wil iedereen van zo’n duif graag een jonkie hebben .De broers hadden dus praktisch geen duif van deze crack op het hok zitten. Kees en Rinus hebben dit jaar echter voor het eerst 2 jaarling zoons van deze superduif op hun vlieg hok zitten. Toen ik verleden week bij Kees op bezoek was vertelde hij dat de 2 zoons van de “894 “geweldig kwamen.De “097”vloog verleden week zelf de 1e prijs en de 22e provinciaal van 7570 duiven vanuit een pittige Pontoise. Deze doffer heeft echter de gewoonte om een minuutje op een speciaal plekje boven de invliegklep te gaan zitten. Kees vertelde afgelopen woensdag enthousiast dat hij deze jaarling als getekende op Blois zou gaan zetten. Vanavond belde Kees op en vertelde me dat deze jaarling vanmiddag als een raket uit de lucht viel daarna gewoon weer 40 seconden( door een letter met een stopwatch opgenomen) op zijn speciale plekje bleef zitten en dan nog tijd over heeft om los vooruit de 1e te winnen van het hele Zuid-Hollandse concours vanuit Gien tegen maar liefs 12.689 duiven. Kees feliciteerde me met de aankoop van zijn vader. Ik kon alleen maar tegen hem zeggen “we mogen blij zijn dat hij niet in China zit”( dat scheelde verleden jaar namelijk niet veel).Stoop van Huizen maakte vandaag overigens een super uitslag.Ze speelde niet alleen de 1e van het hele concours met hun 2e getekende maar ook nog de 18e van het hele concours met hun 1e getekende en pakken 12 van hun 15 ingekorfde weduwnaars in de prijzen.Dat is “outstanding” goed. Gefeliciteerd mannen dit is dus absolute top en petje af voor zo’n uitslag.

Fijne zondag

Martin.

Las net dat de vader van de 1e Nat Bourges Belgie gekweekt is uit een van Zon duivin (via Harm Vredeveld).(Altijd leuk om zo iets te weten).