Prachtige laatste vlucht 2019.

Gisteren hebben we een prachtige afsluiting van het seizoen 2019 mogen ervaren. Het seizoen 2019 was voor ons wat oude duiven betreft geen mooi seizoen. We hadden afgelopen seizoen 2018 besloten om met 32 jaarling doffers de dagfondvluchten in 2019 te gaan vliegen.

Deze doffers gingen geweldig van start en lieten op de korte vluchten direct hun kwaliteiten goed zien. Maar in de aanloop naar deze fond vluchten begon de ellende al direct met de 1e midfond vlucht. We vlogen op deze vlucht nog wel een 11e van het hele concours in Zuidholland maar bij ons regende het pijpenstelen en kwamen de jonge doffers thuis als verzopen katten. Dit zelfde scenario herhaalde zich op de 1e dagfondvlucht. Op deze Blois was het ook baggerweer en kwamen onze jonge doffertjes weer zeiknat thuis. De volgende vlucht werd Vierzon die de geschiedenis in zal gaan als een van de slechtste vluchten in de geschiedenis van afdeling 5. Gevolgd door een zware Issoudun waar in de aanloop daarheen regelmatig nog laatkomers terugkwamen van de rampvlucht Vierzon. Dan krijgen we nog een Argenton die ook weer een bijna dramatisch verloop had. We vlogen op deze vlucht 23/10 en begonnen in onze kring rayon A met prijs 3 na meer dan 10 uur vliegen. Sommige jaarling doffers kwamen na 14 uur vliegen pas thuis. Dan komen er nog 2 mooie gladde vluchten waarvan Argenton wordt ingekort tot Vierzon. Waar op veel midfond duiven hun slag sloegen. We zijn buiten de ramp vanuit Vierzon geen doffer verspeeld en zijn geëindigd op een mooie 3e plaats in onze kring rayon a nadat we 2 jaar op rij 1e kampioen dagfond zijn geworden.

Als ik zie hoe vaak dit seizoen duivinnen het mooie weer maakten(speciaal met 2 nachten maand) dan mag ik niet anders dan zeer tevreden zijn. Van deze 24 overgebleven jaarling doffers kunnen er maar 8 blijven omdat we volgend jaar toch weer met duivinnen gaan vliegen. Dit hebben we aan Jochem te danken. Vaak als ik terug kwam van het afslaan en met een mooie 3e of 4e plek op de lijst stond kreeg ik van Jochem te horen “En wat denk je zelf,hoeveel duivinnen had je voor deze jaarling doffers gehad als je gewoon met duivinnen had gespeeld?” En om heel eerlijk te zijn heeft hij gewoon gelijk, zeker op dit soort slechte vluchten met 2 nachten mand zijn het bij ons altijd de duivinnen die de lakens hebben uitgedeeld. We hebben het in 2019 geprobeerd en de pech gehad dat de start van het dagfond seizoen zo dramatisch was. Met de jonge duiven ging het gewoon goed en hebben we met tevredenheid onze jonge duiven gespeeld. We zijn in de kring rayon A 1e op de Vitesse jonge duiven geworden en 2e op de midfond. En daar zijn we tevreden mee, we hebben tenslotte geen enkele Vitesse of midfond duif op het hok zitten. Alle oude duiven vliegen hier gewoon 6 dagfondvluchten.

Zaterdag vlogen we dus Pontoise ruim 350km en tijdens het inkorven hadden we zoals gewoonlijk een duiven praatje met Jan Ouwerkerk en Henk Spiering. Ik vertelde dat ik een aantal duiven thuis gehouden had omdat ze te ver in de rui waren gevallen.Enkele hadden de 5e pen gegooid en ik had ook 2 jonge doffers niet ingekorfd omdat ze pas hun 3e pen hadden gegooid en direct er achter aan ook hun 4e pen. “Die had je gewoon in moeten korven dat maakt niets uit” wist de 80 jarige Jan mij vol overtuiging te vertellen. Ik heb ze altijd thuis gehouden met zulke grote gaten in de wieken maar Jan is niet van gisteren en zijn mening doet er bij mij toe. Zijn woorden lieten me niet los en toen schoot mij te binnen dat ik die 2 jonge doffers mooi in kon korven op Peronne voor de na lijn. Ik kwam vrijdagavond dus met de 2 jonge doffers in de club. En vertelde iedereen in de club dat ik mee deed om te kijken of de oude nestor Jan gelijk had en ik die twee doffers voor niets thuis had gehouden.

De duiven werden om 8.15 gelost in Peronne en toen Nico arriveerde voor Pontoise was hij verbaasd dat ik ook 2 duiven had ingekorfd voor Peronne. Even na half één stonden we klaar en samen in de prachtige blauwe lucht te turen. Dan komt er op eens een koppel duiven over het dak scheren en even later weer. Het waren de duiven van John Bethlehem die vlak bij mij woont en na een kortstondige poging ondertussen weer gestopt is met de actieve duivensport. En waar ik bang voor was gebeurde toen mijn 1e getekende jonge doffer als een raket uit de lucht vallen maar werd opgeveegd door de koppel duiven van John.Hij vloog dus al klappend vrolijk een paar rondjes mee. Nog geen minuut later kwam nummer 2 en ook die bleef ook even mee vliegen. Desondanks hadden we een mooie uitslag .Peronne 151 duiven we vlogen dus 5 en 10. Jan had dus gelijk het maakt niet veel uit, voortaan korven we ze dus gewoon maar in.

We hadden 58 duiven mee op Pontoise en we stonden rond half 2 op onze post. Jochem was er nog niet en ik was bang dat hij het niet zou halen om op tijd te zijn. Het was weer prachtig weer en ik wist zeker dat we onze duiven goed zouden krijgen. Dan precies uit de goede lijn zien we weer een stip naderen die langzaam een duif wordt en zich begint op te vouwen en na een ruime draai op de klep land. Enkele seconden later zien we nummer 2 aankomen en even later nummer 3 en 4 en dan komt Jochem om de hoek en die ziet nummer 5 nog net aan komen stormen. Eén voor één komen ze achter elkaar prachtig uit de blauwe lucht aanzetten. Je kon niet zien dat ze gevlogen hadden. In de club had alleen Edward in gekorfd en ik had hem beloofd even te bellen als ik wat had. Toen ik om kwart over twee Edward belde en hij vroeg hoeveel duiven ik dan al had moest ik 40 zeggen. Edward begon heel hard te lachen en zij al lachend tegen zijn vriend Jaap, Martin heeft er al 40. Het duurde even voordat ik hem ervan overtuigd had dat ik er echt 40 had. In de club konden we er even later samen om lachen. “Ik dacht echt dat je een grapje maakte wij stonden samen op de eerste duif te wachten en dan bel jij op dat je er al 40 hebt” sprak Edward met een big smile. We vlogen in Lekkerkerk tegen 370 duiven 8-10-12-13-17-25-36-40-41-54-55-56-57-63-70-74-76-77-89 19/58.Afd 5 tegen 6517 d beginnen we met prijs 183 en 58/35.Sector 8068 duiven beginnen we met prijs 189 en vliegen we 37 prijzen. Gezien de omstandigheden zijn we gewoon zeer tevreden over deze laatste vlucht. We kunnen gaan selecteren voor 20120.
Fijne Zondag.