Prachtig duivenweekend !

Het is alweer zondag laat in de middag als ik even de tijd heb om achter mijn computer te kruipen en mijn belevenissen van afgelopen duivenweekend op papier te zetten. We hebben donderdagavond 29 duiven voor Chateauroux ingekorfd in Gouda.Toen we vrijdagavond onze klokgegevens in onze club in wilde laten lezen liepen we tegen een groot probleem aan. De andere clubleden die in Lekkerkerk ingekorfd hadden bleken helemaal geen klok bij hun te hebben. Het bleek dat hun gegevens al door Lekkerkerk waren opgestuurd naar Compuclub. En dan heb je een aardig complex probleem. Ik werd dus door inkorfcentrum Gouda naar huis gestuurd met de mededeling dat het geen Nat maar een sectorvlucht was en dat ik dus gewoon in de club kon laten inzenden en afslaan. Inkorfcentrum Lekkerkerk dacht daar heel anders over en handelde volgens hun volgens de richtlijnen en ze hadden  dus de klok gegevens (van mijn club leden) opgestuurd. Met de opdracht dat er in Lekkerkerk dan ook moest worden afgeslagen. En daar was ik dus het slachtoffer van geworden en geloof me dat is niet leuk. Dus vrijdagavond 21.00 moest er voor dit probleem nog een oplossing worden gevonden. En dat is uiteindelijk gelukt maar zo’n geintje is niet goed voor je bloeddruk. En dat alles omdat twee inkorfcentra (in het zelfde samenspel) de regels anders interpreteren. Maar goed uiteindelijk stonden we zaterdagmorgen vroeg op met een goed gevoel.Het weer was prachtig en de vooruitzichten waren goed.Onze duiven waren in super goede conditie ingekorfd en ik vertrouwde op een goede uitslag.

Het was enigszins teleurstellend dat de jonge duivenvlucht vanuit Duffel niet doorging. Natuurlijk is het heel vervelend als je heel veel jonge duiven verspeeld op de eerste africhting. Maar de redenering om dan weer Meer te gaan vliegen kan ik niet begrijpen. Door weer Meer te vliegen krijg je de verspeelde jonge duiven namelijk niet terug. Ook kun je de opgehaalde en latere thuis gekomen jonge duiven hier nog niet op spelen. En de op tijd teruggekomen jonge duiven hebben zoveel geleerd dat die makkelijk ingekorfd hadden kunnen worden voor Duffel. Dus er was er wat mij betreft geen enkele logische redenering om Duffel af te lassen en om weer Meer te vliegen. En de vraag waarom er bij de ene liefhebber zoveel jonge duiven zijn verspeeld en waarom er bij de andere liefhebber alles gewoon thuis is gekomen is nogal complex. Dat gezondheid hier een onderdeel van is,is voor mij zeker en dat veel liefhebbers hun hand in eigen boezem kunnen steken is voor mij ook zeker. Maar het is heel wat makkelijker om alles en iedereen de schuld te geven. Het is amper een maand geleden dat mij nog het ene verhaal na het andere verhaal te horen kwam. Verhalen van doodzieke jonge duiven, hier waren er zoveel dood en daar vielen ze dood bij de drinkensbak, de verhalen, het kon haast niet erger.En bijna al die hokken hadden toch gewoon ingekorfd. Ik ben er van overtuigd dat jonge duiven die flink ziek zijn geweest meer tijd nodig hebben dan dat hun gegeven wordt. Als troost tegen diegene die er veel kwijt zijn kan ik zeggen dat elk nadeel zijn voordeel heeft. De duiven die wel teruggekomen zijn zitten nu wat ruimer en worden niet meer opgehouden door duiven die misschien niet helemaal fit waren. Vaak zie je dat na wat verliezen er meer ruimte beschikbaar komt en een jonge duivenhok beter gaat marcheren.

We hadden van onze 48 jonge duiven van de eerste ronde gewoon weer 30 duiven gepakt(een mand vol) en die weer ingekorfd op Meer.Ik heb niet gekeken welke en/of ze verleden week Meer hadden gevlogen. Deze duiven werden gelost om 8.30 onder prachtige weer condities .Dus verwachtte ik de jonkies rond 9 uur en om vijf minuten voor 9 tuurde zoon Jochem en ondergetekende gespannen het luchtruim af. Plots zagen we een koppel duiven de goede richting op vliegen en we riepen beiden” Dat moeten ze zijn” en terwijl we de koppel overzagen vliegen zagen we heel hoog boven de overvliegende duiven enkele duiven steken en prachtig naar beneden komen dwarrelen en even over 9 uur vielen er 5 tegelijk op de valklep. Gevolgd door de een na de ander, prachtig om te zien, ondertussen viel het me op dat buurman Arie ze ook geweldig kreeg maar dat bleken achteraf oude duivinnen te zijn.(Ik wist niet dat Arie die had ingekorfd omdat ik de vrijdagavond in Lekkerkerk had doorgebracht.) Binnen een uur hadden we er 28 thuis toen nog één om kwart voor elf en de laatste kwam weer een kwartiertje later. Nu op naar Duffel waar we alle jonge duiven op gaan spelen ,dat wil zeggen de eerste en ook tweede ronde (die ik deze week op ga leren).We kijken er met alle vertrouwen naar uit!

Chateauroux was het hoogte punt van de zaterdag en we verwachtte gezien de weerberichten dat het een zware kluif zou worden. We hadden hierop geanticipeerd door de duiven met barstensvolle tank in te korven. Elke week kijken we in volle vertrouwen uit naar de thuiskomst van onze duiven maar nu met nog meer vertrouwen omdat het een zware kluif zou worden. Onze verwachtingen waren dat er rond 3 uur duiven zouden moeten kunnen vallen. Om even over drie slaakte Jochem een kreet “Kijk nou eens ,wat is dat?” “Wat bedoel je “vroeg ik nieuwsgierig. “Wat vliegt daar zo hard, het lijkt wel een jonge duif ” sprak Jochem terwijl hij mij vragend aankeek .” De jonge duiven zijn allemaal thuis” kon ik net nog uitbrengen toen ik Sara weer als een dwaas rond zag suizen. Recht over en paar duivenliefhebbers die bij Arie in de tuin stonden te praten kwam ze aan gieren. Ongelooflijk maar daar zat ze weer, geen veertje  verkeerd net of dat ik ze 5 minuten daarvoor ingekorfd had. En even later stond ze weer te knikken in haar broedbak. Ze is hard op weg om mijn superstar “108” te gaan overtreffen. Wat een geweldige duif ,met zo’n duif kun je alle wedstrijden winnen van 100 tot 800 km ,als je op het juiste plekje woont verslaat ze alle sprinters. En op de dag fond kun je op zo’n duif een huis op bouwen. In België wonende zou ik ze wekelijks vol poulen. Ze staat bij ons in de kring met elf prijzen op de 1e plek voor de titel beste oude asduif. En dat met een flinke handicap ,(mist een groot stuk van haar 8e pen en heef al eens 15 minuten in het hok gezeten zonder geconstateerd te zijn.) De andere duiven kwamen na Sara ook als een tierelier en Chateauroux met Noordenwind leek voor mijn duiven meer op een strakke midfond vlucht dan op een zware dagfond klassieker. We hadden er dus binnen de kortste keren 27 van de 29 thuis. En de laatste duiven hadden bijna allen wel iets waardoor ze wat mij betreft ook wat later mochten komen. Afgebroken pen/gewond/kapotte vleugel etc. Toen ik terug kwam van het afslaan was alles weer thuis en daar was ik blij om.Toen ik rond 8 uur bij mijn doffers ging kijken lagen ze erbij of ik ze zo weer in kon korven. Perfect verzorgd onderweg ,vroeg gelost, prachtig vliegweer wat wil een duivenmelker nog meer. Voor mij een prachtige duivenweekend. De uitslag in mijn kring was 431 duiven mee. 8-16-20-25-37-40-41-43-47-51-53-59-60-65-70-99-102 17/29.

Fijne Zondag

Martin.