Pontoise, weer een pittige midfondvlucht.

Zaterdag werden onze duiven om 8.30 gelost in Pontoise, een dikke 360 km voor Krimpen aan de Lek. We wisten op voorhand dat het weer een zware vlucht zou gaan worden. Ik fiets ieder morgen met mijn hond een flink rondje in de polder en ervaar dan precies de wind waar onze duiven tijdens de vlucht mee te maken krijgen. Er stond deze zaterdagmorgen een behoorlijke strakke Noordoosten wind waar onze duiven recht tegen in moesten vliegen om thuis te komen. Een pittige opdracht dus.

We hadden besloten onze doffers een weekje rust te geven omdat ik vond dat ze het gewoon nodig hadden. Veel jaarling doffers(met weinig vliegervaring) hebben verleden week al een pittige opdracht uitgevoerd en me zeker niet teleurgesteld. Enkele kregen het niet voor elkaar om op zaterdag thuis te komen en deze ervaring is best belangrijk. Maar dan komt het metertje flink in het rood te staan en moeten deze duiven echt een weekje rust krijgen om volledig te recupereren.

We hadden deze week 25 duivinnen ingekorfd en van deze 25 vlogen er verleden week 20 prijs. De verwachtingen waren wel iets hoger omdat de verduistering afgelopen week was gestopt. Het was weer gezellig druk tegen de tijd dat de duiven verwacht werden. Nico was weer van de partij en dat was de eerste keer dit jaar. In al die jaren dat Nico bij mij komt letten is dit nog niet eerder voorgekomen.

Meestal was Nico er van de eerste tot de laatste vlucht bij. Samen met zijn broer Jan was hij nu weer van de partij en hij werd hartelijk begroet door Jochem en ondergetekende.”Dan weten we nu weer precies hoe laat we de duiven kunnen verwachten” was een van de eerste woorden die Jochem lachend tegen Nico sprak.

Nico heeft in al die jaren een behoorlijke reputatie opgebouwd in het voorspellen van de aankomst van onze eerste duif. En hoe hij het voor elkaar krijgt weet ik niet maar het klopt vaak op de minuut. Terwijl ik deze woorden opschrijf schiet me een mooi voorval te binnen van ik denk wel 10 jaar geleden.

Patrick Mudde en zijn duivenmaat André Herpst kwamen een keer in Berkenwoude duiven letten op een dagfondvlucht. Ook toen kwam Nico’s profetie ter sprake en de duivenmannen waren zeer benieuwd of hij het deze keer weer goed zou raden. Nico voorspelde dat de duiven net voor vieren zouden vallen.”Nu zit je er naast Nico” riep André en wees op zijn horloge toen het vier uur was geweest. Op dat zelfde moment viel er een duif uit het niets als een raket op de valplank. “Kijk eens even hoe laat die duif is geconstateerd “riep Nico droogjes.”15.59.59” riep ik Nico toe. Lachend keek Nico de beiden duivenvrienden uit Krimpen aan de Ijssel aan en vroeg hun met een brede smile op zijn gezicht “ Hoe bedoel je, waar zat ik naast ?” We hebben er ontzettend om kunnen lachen die middag. Ook dat is duivensport.

Nu voorspelde Nico dat de eerste duiven net voor 2 uur zouden vallen en Jochem en ik dachten wel iets vroeger. We zagen af en toe een duifje overvliegen maar het was niet druk in de lucht. Even voor tweeën zagen we een ooievaar uit het zuiden aan komen vliegen. Tergend langzaam richting ons hok. Onze angst voor ooievaars boven het hok is heel terecht, gezien onze ervaring enkele jaren terug.

Eindelijk vloog hij boven ons hok heel langzaam richting het noorden. Dan zien we uit het niets een grote groep kauwtjes verschijnen, die al krijsend en door elkaar vliegend het luchtruim pal boven ons hok beginnen te vullen. En dan roept Jochem “daar komt een duif” Ik zag inderdaad een duif recht uit de vluchtlijn aan komen steken. Maar in plaats van te landen trok ze weer hoog op en bleef rond vliegen als een jonge duif en verdween zelfs weer even uit zicht. “Ik denk dat ik me vergist heb,want ik zie ze niet meer” hoorde ik Jochem enigszins teleurgesteld zeggen.

Toen de ooievaar vertrok en de kauwtjes rustig werden viel ze alsnog in één streep op de klep. Het was een jaarling duivin uit een broertje van de “539” die voor het eerst liet zien wat ze in huis heeft. Het werd de 1e prijs in de club en de 3e prijs in de cc tegen 1091 duiven en de 16e in de afd. oost tegen 8289 d en de 46e van de hele lossing tegen 24.495 duiven. Dan moeten we te lang wachten en zijn we nog niet tevreden ondanks dat we 20 prijzen vliegen van de 25 duiven. De vroege duif geeft wel weer hoop dat we op de goede weg zijn maar we zijn er nog niet. En Nico had de tijd van de eerste duif weer perfect voorspeld, we constateerden onze eerste duif op: 13.58.44.

Groet Martin.