pffffffff!!!!! Laatste marathon vlucht van het seizoen zit erop

Het laatste weekend met de oude duiven heeft niet gebracht wat we er van hadden verwacht. Vrijdagmorgen gaan de duiven los om 07.00uur in Perpignan en de weersomstandigheden zijn prima, met in het begin een NW-wind draaiend naar ZW-wind. Die zelfde avond moeten er duiven doorkomen dat kan bijna niet anders!!!. De meldingen op de website van Pipa blijft heel lang leeg, totdat de eerste meldingen komen op 750/800km rond 18.30uur. Dan ga je rekenen en kom je tot de conclusie dat het moeilijk gaat worden voor onze duiven op een afstand van 1045km om die avond door te komen. Het wordt in deze periode al een stuk sneller donker dan in de maanden juni/juli, dus met dezelfde snelheid van de eerste meldingen zouden we theoretisch rond 21.30uur een duif kunnen verwachten. Eerste melding in Nederland om 20.22uur in Kerkrade 949km en dan komt er een melding vanuit Klaaswaal wat een afstand is van 1025km om 21.38uur. Als de neutralisatietijd in gaat (22.35uur) zijn er rond de 12 meldingen in Nederland. Zaterdagmorgen weer vroeg bij de hokken aanwezig en dan zie je op de meldingslijst dat er toch duiven in de nacht zijn gevallen. Het concours verloopt heel stroef voor een vlucht die al in de avond ervoor begint. Wat hebben de duiven in de nacht meegemaakt?, hebben er regenfronten in de lucht gehangen die roet in het eten hebben gegooid?. Zaterdagmorgen was het op veel plekken slecht weer en ook in Noord-Frankrijk en België want de duiven met een zaterdaglossing worden uitgesteld of later in de morgen gelost. Dus hoogst waarschijnlijk hebben de duiven van Perpignan op vrijdagavond al veel rottigheid op hun dak gekregen onderweg naar huis.

 

Bij ons arriveert de eerste duif om 12.35uur dit is de 430ste nationaal en de tweede pas om 16.20uur en dat is prijs 1184 van de 1198 prijzen nationaal. Het concours loopt dus tot ongeveer 16.30uur op onze afstand, wat relatief lang is. We hadden 11 duiven mee en missen de 2de,3de en 4de van de inkorflijst nog!!!!?, dit zijn bewezen duiven die hun prijsje al hebben verdiend en we balen enorm dat deze duiven nog niet terug zijn gekomen. De laatste duif die thuis is gekomen kon ik zondagavond rond 21.00uur van de straat pakken, deze doffer had zich helemaal gegeven en zat in een hoekje van de tuin. Hij had een flink stuk (om)gevlogen wat aan zijn vleugels was te zien en had heel wat lichaamsgewicht ingeleverd. Waar heeft deze doffer gezeten en waar zijn onze achterblijvers, dit zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen. We kunnen alleen maar gissen, dat de duiven door de weersomstandigheden een heel stuk van hun vlieglijn zijn geraakt en tegenwind weer naar huis moesten komen met alle risico’s onderweg. Hoop dat de duiven nog terug keren naar ons hok. Na zo’n weekend zit je aardig in een dip maar gelukkig hebben we genoeg “veerkracht” om dit om te zetten naar een positieve kijk naar de toekomst. We zullen vol goede moed doorgaan met het opbouwen van onze duivenstam. Tevens zal in deze periode ook nog een aanpassing aan het hok plaats vinden om een nog beter klimaat op de hokken te creëren.

 

Het seizoen voor de oude zit erop en geven de duiven vanaf nu rust, om aan de ruiperiode te beginnen. We zullen ze zeker wel een aantal keren per week laten vliegen, maar dan is het lekker freewheelen rond het hok.

Voor de jongen duiven staan nog drie vluchten op het programma met aanstaand weekend Pontoise, vervolgens nog Pt.St. Maxense en Fontenay Sur Eure.

In verband met het zondag thuiskomen en maandag heel de dag slecht weer, zijn de jongen maar twee keer los geweest tot donderdag!!!.Om deze reden hebben we de vlucht vanuit Pontoise voorbij laten gaan en hebben alle jongen op vrijdagavond ingekorft op de nalijn vlucht vanuit Duffel.

We hebben ook nog een 30 tal late jongen zitten die we gaan opleren met de kar in Oudewater. Deze vereniging organiseert aan het einde van het seizoen nog een aantal vluchten, waar iedereen aan kan deelnemen.

 

Dit was voorlopig mijn laatste blog in het vliegseizoen 2017. Er zullen in de rustperiode ook zeker een aantal blogs verschijnen als er voldoende nieuws te vermelden is.

Iedereen succes dit weekend.

Pascal