Onze mooie duivensport!!

Het lijkt er op dat ik de laatste tijd steeds meer een behoorlijk negatief beeld van de duivensport naar de buitenwereld breng. Ik krijg ook nogal wat reacties van duivenliefhebbers die zich afvragen of ik van plan ben met de duivensport te stoppen. Zeker nu het gerucht gaat dat één van de beste spelers in mijn regio ook gaat stoppen, na ruim 50 jaar duivensport op hoog niveau.

Nee, ik ben niet van plan om er mee te stoppen maar ga het wel wat anders aanpakken. Ik heb er jaren terug al eens uitgebreid over geschreven en helaas zijn mijn voorspellingen al aardig uitgekomen en nog steeds aan het uitkomen.

Onze duivensport is zo hard aan het veranderen dat ik moet inzien dat ik heel veel los moet laten wat ik eigenlijk niet los wil laten. Waar ik van hou en dus ook ga missen. Het jonge duiven spel is hier van een prachtig voorbeeld. We hebben eigenlijk een leven lang leuk meegedraaid met de jonge duiven en daar is in Zuid-Holland nu echt een einde aangekomen. Duivenliefhebbers die nog een beetje in het vlieglijntje van de massa wonen kunnen nog een prijsje winnen maar voor het gros van de modale liefhebbers is het gedaan met het jonge duivenspel.

De commercie heeft genadeloos toegeslagen. Jarenlang heeft één bepaalde Zuid Hollandse duivensporter als koning één oog in het land der blinden de scepter mogen zwaaien. Hij deed dat met een massa jonge duiven en een nog al extreme aanpak. Maar er is iets aan het veranderen. Hij heeft namelijk concurrentie gekregen van nog enkele liefhebbers die het op dezelfde manier hebben aangepakt. In forums riep koning één oog altijd luid en duidelijk “als jullie echt het willen kunnen jullie dat ook” Nou vond ik die uitspraak altijd heel kort door de bocht. Want elk jaar 300 jongen kweken is voor 99% van de liefhebbers sowieso niet te realiseren. Maar er zijn er nu toch enkelen die het ook zo hebben aangepakt.

Het gevolg hebben we dit weekend gezien op Pont st Max, de 1e midfond vlucht in afd. 5 met de jonge duiven. Er stonden meer dan 20.000 jonge duiven in concours en de eerste 13 prijzen waren voor 4 liefhebbers. Dat zijn 4 commerciële liefhebbers die het op diezelfde manier hebben aangepakt. Wat zien we verder, deze 4 liefhebber korven samen 619 duiven in en komen op een gemiddelde van 165 jonge duiven per liefhebber.

En dit is nog maar het begin want er liggen er nog een paar op de loer, die dit ook kunnen en gaan doen. En dan bedoel ik financieel gezien want wat dit kost is ook voor jan modaal echt niet op te brengen.

Is duivensport een sport? Dat is het voor de meesten onder ons wel dacht ik. Dan ga ik er van uit dat er ook spelregels zijn. Die spelregels zijn nooit bijgesteld of aangepast en dit is dus het gevolg. Een handje vol commerciële liefhebbers domineren heel de duivensport en zorgen ervoor dat er voor het gros van de liefhebbers geen reet meer aan is.

Ik ben zo’n liefhebber!! , vitesse? Kun je hier vergeten en al heb je hier de beste vitesse duiven van de wereld Zolang we op Duffel (90 km) 3 minuten voor onze duiven arriveren in Krimpen aan de Lek de duiven van de regio Gouda (onze concurrenten) al zien overkomen, dan weet je wel hoe laat het is. Ook op de midfond wordt je er hier aan alle kanten van afgevlogen omdat je steeds tegen groepen stayerende duiven moet vliegen. En tegen koppeltjes stayerende duiven met dezelfde bestemming is het voor een individuele duif niet te doen. Een koppel duiven met dezelfde bestemming vliegt altijd harder dan één duif alleen. Dat zelfde verschijnsel zien we ook al op de dagfond en als je het niet gelooft, kijk dan maar naar de uitslagen.

Ik zelf presteer al jaren het beste op de dagfond als we nationaal vliegen en de duiven door elkaar komen tijdens het vertrek en mijn duiven niet tegen groepen stayerende duiven hoeven te vliegen.

De jonge duiven? Gewoon een kansloze missie tegen de profs. Dus wat blijft er dan nog over? Wat blijft er over van de hele duivensport hier in de regio? Waarom ik niet, net als mijn grootste sportieve concurrent de handdoek in de ring gooi? Omdat ik oprecht hoop dat er ooit iets gaat veranderen en er wordt ingezien dat dit zo niet langer kan. Voor mij is duivensport op dit moment heel veel werk en heel veel kosten waar ik op sportief gebied niets voor terug krijg. De liefde voor de duif, het kweken van nieuwe talenten en de hoop op verandering houd mij nog in de duivensport.

Laat afd. 5 een voorbeeld voor de rest van Nederland zijn want geloof me ,al heb je de beste duiven van de wereld en speel je de sterren van de hemel waar je nu woont. Het is hier in afd. 5 echt een beetje anders.

Laten we met elkaar gewoon eerlijke spelregels creëren ,zodat de duivensport weer terug een leuk spel wordt voor iedereen. Laten we er vooral voor waken dat de ruif die gevuld wordt door de passie van alle Nederlandse duivenliefhebbers voor hun sport, niet heel snel wordt leeg gevreten door een handjevol individuen, die van onze mooie sport een verdienmodel hebben gemaakt.

Ken je nog de slogan van vroeger op onze auto’s? “Duivensport een fijne hobby!!” Ik hoop misschien ooit weer.