Basis bloedlijnen

Ik ben gestart met duiven van liefhebbers die in de jaren 90, tot de absolute top van Europa behoorden. Ik zocht toen duiven die in staat waren op alle afstanden kop te vliegen met als specialiteit de dag fond  (500-750 km). Ik vind de dag fond het meest eerlijke spelletje wat de duivensport ons te bieden heeft. Ook zocht ik naar duiven die afstamde van echte kweekkoppels, of dicht in familieverband waren gekweekt. Duiven met zoveel mogelijk dezelfde voorouders in de afstamming. Alles wat ik aanschafte werd voor de kweek gebruikt of (als ze als jonge duiven aangeschaft waren) soms verwijderd. Ook vind ik het belangrijk dat duiven een bepaalde overcapaciteit hebben wat betreft hun actieradius, zodat bij één of andere rampvlucht alles uiteindelijk toch weer thuis komt.

Ik ben begonnen met duiven van Wim Nederstigt uit Bergambacht.

Wim Nederstigt had het soort duiven op zijn hok die ik zocht en dat was gebaseerd op enkele echte kweekkoppels. Deze duiven voldeden aan de eisen die ik mezelf had gesteld. Een bepaald kweekkoppel, had bij Nederstigt mijn speciale voorkeur en dat koppel noemde Wim zijn Havenith koppel. Diverse kinderen uit dit koppel vlogen 1e prijzen tegen duizenden duiven op de dagfond en zware midfond.

Een van deze kinderen vloog de 1e provinciaal vanuit Chateauroux in Zuid-Holland, maar ook de 1e prijs vanuit Bergerac. Een andere zoon vloog een kop prijs vanuit Perpignan

In dezelfde periode vloog er in Bergambacht nog een kampioen met een grote K, zijn naam was Dirk Verstoep. Deze beschikte over een ongelooflijke super duif “de 79 “, deze doffer werd niet op de dag fond gespeeld omdat hij daar gewoon te goed voor was. Maar zijn nestmaat de “80” vloog 3 keer de 1e prijs vanuit Bergerac (900 km), echte allround duiven dus. Ik kocht de “79” van Dirk toen hij stopte met de duivensport en tevens een broer en zus van de “79’. Ik kweekte uit 2 kleinkinderen van de “79”. De “Sprint 1” deze doffer vloog 6 maal de 1e prijs in groot verband en vloog kop op alle afstanden. Toen ik hem verkocht aan Marcel Sangers kreeg hij een nieuwe naam “Hayabusa King”. Een andere topper “Sunstar” van Harm Vredeveld, komt uit broer en zus. Deze broer en zus had ik al ingeteeld gekweekt uit een zoon van de 83 (broer “79”) maal een dochter “79”. Deze duiven waren dus al zwaar ingeteeld en toen nog eens broer en zus op elkaar. Daaruit werd “Sunstar”geboren, samen met zijn geweldige zus die eigenlijk net zo goed presteerde. “Sunstar” vloog op een loei zware Derby Morlincourt tegen 19.533 duiven de 1e NPO.

Dat zegt denk ik genoeg over de klasse van de “79” van Dirk Verstoep.

Ik kruiste de Nederstigt- duiven met de Verstoep-duiven en kweekte daaruit diverse toppers, zowel bij mijzelf als voor Bertus van de Horst in Gouda. In diezelfde periode beleefde de combinatie H&O zijn hoogtepunt en presteerde wat mij betreft het beste van heel Nederland op de dag fond. Ook hun duiven waren gebaseerd op een kweekkoppel (18×28) en enkele goede kwekers. Ook deze duiven hadden een hele grote actieradius en schrokken niet van 900 km. Bij hun kocht ik een hele ronde van de kwekers en van een bepaald kweekkoppel kocht ik er 4. Ik liet ze als jonge duif uitvliegen en aan het eind van het seizoen, selecteerde ik er 5 voor het kweekhok en deze 5 kweekte alle 5 top. Jaren heb ik met deze 3 bloedlijnen aan de top van Zuid – Holland gevlogen.

Toen kwam Kees Bosua in zicht met zijn “Autokoppel”, ook dit was één van de beste kweekkoppels ooit. Deze duiven voldeden ook helemaal aan mijn eisen. Ik kocht 6 duiven uit dit koppel en ook deze inbreng voldeed weer prima. Eén van deze duivinnen uit het autokoppel, het “Asduifje”stond gekoppeld aan de “Ballerini” ( 1e nat Orleans). Uit dit koppel kocht ik 2 doffers en ook deze kweekte weer geweldig. Ik speelde in deze periode in 6 jaar tijd maar liefst 46 x de 1e prijs in groot verband. In 2004/2005 vlogen mijn duiven maar liefs 9x op Teletekst en dat tegen duizenden duiven.

In 2007 kreeg ik bij Hans Gelderbloem enkele duiven in handen van Jan Nooijens uit Poppel (België) .Ik was zwaar onder de indruk van de kwaliteit van deze zware midfond duiven.

Na kennisgemaakt te hebben met Jan Nooijens,  heb ik ook deze duiven in mijn stam gebracht.

Ook deze duiven waren allemaal heel dicht verwant aan elkaar. Toen Jan stopte met de duivensport kocht ik zijn allerbeste duiven, waaronder de twee Asduiven van de Hafo club Turnhout. Mijn superstar “108”werd geboren uit één van mijn eerste kruisingen met de Nooijens -duiven.

De laatste jaren zijn geen nieuwe duiven ingebracht, maar wel vaak halve Van Zon duiven die dan terug gekruist worden op de basis zoals:

  • “Super Jozef”, (basiskweker) gekweekt uit Van Zon duif gekruist met een duif van Romain Legiest Oostakker (zus beste as duivin Duitsland Ernst Nebel).
  • “Franka” van Ko Eusman, zij vloog 2e Nationaal Frankfurt /ad Oder en is tevens nestzus 1e NPO st.Quentin 27.034 d.
  • “Kyra” van Bernard van Oerle, zij vloog 1e NPO Bourges 6045 d .
  • “Bonte Mirjam”van Johan Stok jr, zij vloog onder extreem zware condities 1e NPO Bourges tegen maar liefs 13.490 Zuid Hollandse duiven.
  • “Zusje Karin” volle zus “Karin” zij vloog 1e int Chateaudun tegen ca. 50.000 duiven voor Henk en Mike v/d Haar.

In 2017 kregen we de gelegenheid om een fantastische doffer aan onze kolonie toe te voegen.

Tijdens een gesprek met Kees Stoop (combi Stoop / van Huizen) kregen we te horen wat hun superduif “Young Powerboy 894” allemaal wel had gepresteerd.

Deze doffer was 2 jaar achter elkaar de beste oude duif van de cc Zuid-Hollandse eilanden (12 clubs) en had als specialiteit om op zware eendaagse fond vluchten los vooruit te kunnen vliegen.

Op de eendaagse NPO fondvluchten won hij in rayon west afd. 5 maar liefs een 1e NPO (op een loei zware) Argenton, een 3e NPO Bourges, een 4e NPO Ruffec,een 4e NPO Chateauroux en nog een 5e NPO Argenton.

Een ware superduif dus met een prachtige palmares achter zijn naam en een geweldige pedigree. Zijn vader is namelijk een volle broer van “Super Mario”( J vd Made en zn Achthuizen).Dit was ook één van de beste as duiven van Nederland en ook nog eens een bewezen goede kweker. Toen ik “Young Powerboy” mocht bewonderen was ik zwaar onder de indruk van zijn kwaliteit, vooral zijn vleugels waren indrukwekkend. Ik was er van overtuigd dat deze duif iets extra toe kon voegen aan onze eigen kweekduiven. Toen deze duif ook nog te koop bleek te zijn, aarzelde we geen moment en kochten we deze geweldige doffer. De combinatie had er zelf 2 jaarling zoons van gekweekt die in 2018 hun kunsten nog mochten gaan vertonen.

De 1e dagfond NPO vlucht in 2018 werd een loodzware editie vanuit het Franse Gien. Dit zware weer was dat weekend ook duidelijk voorspelbaar en befaamde Zuid-Hollandse duivenspelers zoals Verkerk en de Bruyn durfde het zelfs niet aan om hun jaarlingen op deze vlucht te spelen en gingen met een kleine selecte ploeg (30 stuks ervaren duiven) de strijd met de rest aan.(Iets wat nog nooit eerder was voorgevallen) Het werd ook een prachtige zware vlucht en deze Gien stond dan ook meer dan één uur open!!!

Er was maar één duif die boven de 1200 mpm vloog en dat was een jaarling doffer van Stoop/van Huizen, een zoon van onze nieuwe aanwinst “ Young Power boy” die afgetekend de 1e vloog tegen maar liefst 12.689 duiven. Deze jaarling doffer werd enkele weken later verkocht en kon zijn kunsten dus niet meer vertonen maar zijn overgebleven nestbroer won enkele weken later van Argenton nog eens de 4e NPO.

Voor ons was het natuurlijk prachtig dat onze nieuwe aankoop ook direct bewees een top kweker te zijn.

In 2018 brak ook onze duivin “Sara” door als een geweldige vliegduivin. Wekelijks was ze in de kop van de uitslag te vinden en vloog met een afgebroken 8e pen, een 5e NPO Laon 8578 duiven ,een 10e NPO Gien 4446 d en een 11e NPO Argenton 2091 d en toen werd ze niet meer gespeeld omdat we ze in 2019 op Young Powerboy wilde koppelen. Ze werd in 2018 met voorsprong beste asduif fond en allround in ons rayon vd kring.

We hebben uit “Young Powerboy” gekoppeld met “Sara” een paar geweldige vliegduiven gekweekt en een er ook een aantal prachtige kwekers van op het hok zitten.

“Wonderfee” (Blog geplaatst 26-06-2021 door Martin)

Afgelopen week was ik bij mijn vrienden Cees en Pascal in Ammerstol op bezoek om voer te halen. Toen we even gezellig aan de koffie zaten werd de zware vlucht vanuit Vierzon afgelopen week nog eens doorgenomen. Al gauw komen de verhalen over wie er nog veel kwijt zijn en wie ze goed gepakt hadden. Die had er zoveel thuis en die moest er nog zoveel ,je kent die verhalen wel.

“Heb je Addy van de Wal op TT zien staan?” vroeg Cees tussen neus en lippen door. Addy van de Wal had de 1e prijs in Streefkerk op Vierzon gevlogen. Natuurlijk had ik dat gezien en bevestigde dat ook. “Weer ééntje uit die super duivin van Piet Ros” ging Cees verder.” Het is werkelijk ongelooflijk wat die duivin al gegeven heeft” “Volgens Piet heeft ze al toppers gegeven met 5 verschillende doffers” ging Cees verder. Nu had ik het al diverse keren met Pascal over Piet Ros gehad maar ik kende hem niet. De aanleiding was steeds dezelfde, knalvroege duiven, op NPO vluchten.

Enkele jaren terug(2018) op een eerlijke bloedhete zware Argenton speelde Piet de 1e NPO in oost (Dordrecht Reeuwijk, Gouda) en de 2e van het hele concours. Toen was mijn interesse gewekt en bleek dat zelfde duivinnetje aan een indrukwekkend reeks kopprijzen bezig. Ze vloog in 2018 de 2e van Peronne in de cc ZHO( Zuidholland oost) tegen 2045 duiven dan de 2e van Sezanne ZHO tegen 1010 d dan vliegt ze op een loodzware Melun (bijna 400km) de 1e in ZHO tegen 1043 d ,dan komt de dagfond en vliegt ze weer de 1e in ZHO op Chateauroux tegen 739 d en 14 dagen later weer de 1e in ZHO op Argenton tegen 566 duiven en tevens de 1e NPO tegen 2091 duiven.

Dat ze toen de naam “Wonderfee” kreeg was niet echt vreemd. Dat dit duifje ook nog eens hele goede genen heeft en dat ook door geeft bleek dat volgende jaar in 2019. Ze was ingekorfd op de misschien wel de grootste rampvlucht van de laatste jaren Vierzon 2019. En ook zij was weg, net als heel veel andere toppers, maar gelukkig meldde ze zich weer maandagavond. Piet was natuurlijk blij dat hij zijn duifje weer terug had.

Iedereen zou dit duifje gelijk op de kweek zetten maar Piet korfde haar weer gewoon in voor de volgende dagfondvlucht Issoudun (580 km) samen met 2 dochters en één zoon. Het werd een hele zware editie net boven de 1100 meter en Piet vloog 1-2-3-4 in zijn club, alle 4 in de 1e 14 in de kring en alle 4 in de 1e 100 NPO. De 1e was een dochter, dan “Wonderfee” herself, dan weer een dochter en dan de zoon. Als ze alle 4 thuis zijn staan de meeste tophokken in Zuid-Holland nog op het gros te wachten, of hebben zelfs nog amper een duif.

Dat dit geen toeval was bleek dit jaar weer. Een jaarling duivinnetje en dochter van “Wonderfee” vliegt na 3 nachten mand de 1e NPO op Salbris tegen 17.448 duiven gewoon bij Piet Ros op zijn hokje in de tuin. En nu dit weekend vliegt een andere dochter weer een 8e NPO tegen 11.257 d. Er zullen wel betere kweek /vliegduivinnen zijn dan “Wonderfee” maar ik ken die nog niet. Op de terugreis naar huis belde ik Pascal voor het telefoonnummer van Piet Ros. Een half uur later belde ik Pascal weer voor het adres van Piet Ros. Een dag later belde ik Pascal weer, nu om te zeggen dat “Wonderfee” onze collectie dagfond duiven komt versterken.

Het is een prachtige blauwe duivin met onbegrensde spieren, machtige vleugels, super keeltje en een prachtig intelligent oog die aan al mijn eisen voldoet. Ze is gekweekt door Jawin van Namen. De vader is zijn beste vliegdoffer de “10”( lijn “ijsmachine” Piet Ros ) en de moeder komt ook van Jawin via pipa elite centre en is van “Geerinckx” orgine .We zijn er heel blij mee en kijken er naar uit als haar jongen hier zo dadelijk onze duiven als team komen versterken. Piet bedankt dat ik de trots van je hok van je kon kopen.

 

Ook onze nieuwe crack ” Bonte favoriet 539” die we kweekte uit onze “Stip” maal het “Bontje Nooyens” krijgt door middel van zijn broers en zussen ook een steeds grotere invloed in ons kweekhok.”Sara”is gepaard met een broer van hem. ”Wonderfee”is gepaard met een andere broer. De “400” (onze beste kweek duivin) ook met een andere broer. En “Young Powerboy”is gepaard met een zus van hem.

Ook hebben we dit jaar van onze “Bonte favoriet” 2 jonge duiven op het kweekhok zitten met als moeder”Miss Unbelieveble”.(Goorbergh Couwenberg Breda).We hebben onze “Bonte favoriet”daar (bij Paul) afgelopen najaar een paar weken gestald om samen met “Miss Unbelieveble” een paar eitjes voor ons te produceren. Voor mijn gevoel een zeer geslaagde combinatie waar we snel de vruchten van zullen gaan plukken.

De jonge blauwe doffer uit deze unieke combinatie genaamd “Kefas”(21-390) staat gepaard tegen een dochter van “Wonderfee”( Piet Ros).Twee super laatjes op elkaar waar we blind vertrouwen in hebben.

De late blauwe duivin die geboren is uit deze uit deze combinatie noemen we “Thalitha Kum”(21-389) en zij is gekoppeld tegen een late zoon “Mike x Hennie ,(duiven die geen nader intro behoeven).

We gaan deze zomer “Young Powerboy”nog koppelen tegen”Wonder Fee”.We koppelen dan twee 1e NPO (rayon) overwinnaars tegen elkaar, die beiden op zich zelf ook al een 1e NPO (totaal)winnaar hebben gegeven. De jongen uit dit koppel zijn bij geboorte al broertje of zusje van de 1e NPO Gien 12.689 duiven en de 1e NPO Salbris 17.448. Mijn inziens een ook best unieke combinatie.

 

Een selectie van mijn kweek- en vliegduiven