Hoe mooi kan de duivensport zijn? En hoe groot kan de ergernis daar over zijn? Het ligt heel dicht bij elkaar, dat ervaren we nu weer een beetje extra, nu de jonge duivenvluchten gestart zijn.

Gisteren hadden we 71 jonge duiven ingekorfd voor Quiévrain in Lekkerkerk. We hebben dit jaar een geweldige groep jonge duiven zitten waar we veel vertrouwen in hebben. Ook hebben we er dit jaar veel tijd in geïnvesteerd om ze goed op te leren. Jochem kwam s’morgens om 5 uur voor zijn werk de jonge garde pakken en in de manden steken en ik ging – nadat de oude duiven waren uitgetraind – met de hele handel op stap om ze goed wegwijs te maken.

We hadden dit jaar een extra motivatie en dat was de nieuwe (sportieve) concurrentie in onze club. Het beste van België (op het gebied van de snelheid) gehuisvest in Lekkerkerk onder de naam L&W  Flanders kwamen deze winter onze club versterken. Deze Belgische duiven worden gesoigneerd door de topmelkers Lahib en vader en zoon Seton. Ik vond het een geweldig idee om hier tegen te mogen vliegen en hoopte ze op de wat verdere vluchten met de jonge duiven concurrentie te kunnen bieden. Wat ik niet kon begrijpen was waarom ze Lekkerkerk als locatie hadden uitgezocht. Misschien op de landkaart ? En een paar lijntjes getrokken? Ik heb ze het niet gevraagd maar ik was oprecht blij dat ze onze club kwamen verrijken. We waren in ieder geval zeer benieuwd wat deze goed gemanagede specialistische snelheidsduiven hier in onze club zouden presteren. En dat prikkelde ons weer om een extra stapje te zetten ter voorbereiding van het jonge duivenspel.

Met heel veel vertrouwen hebben we tot nu toe onze prachtige jonge duiven ingekorfd en we staan (tot nu toe) wekelijks werkelijk voor Jan en de korte achternaam op de kring lijst. Hoe dit zit heb ik al diverse keren uitgelegd en wie dat wil weten leest mijn blogs er nog maar eens op na.

Afgelopen Zaterdag kreeg ik bezoek van een echte Fries, deze man had15 jaar terug ooit duiven bij mij  gekocht en die hadden het daar in Friesland uitstekend gedaan op de vitesse en de midfond. Maar hij wil in de toekomst echt alleen naar de dagfond toe. Jochem en Nico waren deze zaterdag absent, Nico had een begrafenis en Jochem had een klus samen met zijn broer.

Dus was ik hier samen met mijn Friese sportvriend. Het weer was goed, een buitje hier en daar en ook het zonnetje kwam regelmatig te voorschijn. Nadat de duiven waren gelost om 9.10 in Quiévrain, verwachtte we de duiven zo rond een uur of 11 en betrokken we onze post rond kwart voor elf.

Wat ik ervan verwachtte vroeg mijn Friese vriend? “Mijn duiven zijn in topconditie maar ik verwacht er helemaal niets van” was mijn antwoord. “Kijk” Zei ik, terwijl ik naar het Zuidwesten wees “daar zouden mijn duiven zo dadelijk vandaan moeten komen”. “Maar de invloed van de massa en de manier van lossen maken ons hier compleet kansloos” Alles komt zo dadelijk terug van uit het Noorden” Ik zag de “Fries”( ik weet niet precies hoe ik zijn Friese voornaam schrijf) een beetje ongelooflijk kijken.

Er waren geen duiven in de lucht en de spanning steeg langzaam, met een figurita in de hand wachtend, komt er plotseling een duif recht uit het Noorden laag aanvliegen en valt bij buurman Arie, direct gevolgd door nog een duif ook vanuit het Noorden en die was van ons. Dan zien we de een na de ander vanuit het Noorden en Noordwesten aan komen vliegen, echt allemaal (niet een uitgezonderd) terug vliegend en dan weet je het al, weer een week al mijn energie voor niets in de duiven gestopt, weer een kansloze missie.

Geen wonder dat er hier in de regio geen programma speler meer overblijft. Als je dan leest over melkers in andere delen van Nederland met super prestaties op vitesse, midfond en jonge duivenspel dan ben ik vaak jaloers. En dan denk ik, kom met jullie toppers maar eens hier in deze regio wonen, dan zal je ervaren hoe leuk dat spelletje hier nog is. Ik ben duivenmelker tot op het bot maar als ik hier (op mijn locatie) alleen vitesse/midfond/jonge duiven zou moeten spelen dan stopte ik er morgen mee. “Duivensport” de belangen zijn zo groot geworden dat er van een “hobby” hier in de regio niets meer over is. Triest maar het is niet anders!!