Nat,natter,natst.

Gisteren hebben we een waterballet vlucht mogen beleven waarvan ik vind dat het eigenlijk zonde van de tijd is.Ik bedoel dan zonde van de tijd die je een week lang in je duivenverzorging hebt gestoken. Natuurlijk komt er een uitslag en het is altijd mooi voor de winnende duiven maar met zulke heftige buien komt er wel degelijk een grote geluksfactor om de hoek kijken. Een duif die zich niet naar beneden wil laten regenen zal om de buien heen vliegen. En wat nog belangrijker is waar woon je op het moment dat de duiven vallen.Regent het daar op dat moment of is het daar droog. Als we nu de uitslag van afd. 5 zien dan is het één grote Peter van de Merwe show.

Toen ik de uitslag zag moest ik denken aan het “kampioentje” van Bertus v.d. Horst. Het “kampioentje”99-2363745 was een ooievaar duivinnetje en vloog in 1999 ongelooflijk goed. Zo goed dat ze de laatste jonge duivenvlucht met ruime voorsprong op de 1e plaats stond in de kring “Gouwe en Ijssel”.Ze was gekweekt uit een zoon van “Silverman” de vader van “Silverboy” Vredeveld. Ook op afdeling 5 niveau stond ze op plaats 1. De eind vlucht werd onder ongeveer dezelfde condities vervlogen als gisteren. Boven de rivier de Lek was het noodweer toen de duiven moesten vallen. Maar in Dordrecht was het gewoon droog en ondanks het feit dat het “Kampioentje” weer vroeg vloog in Gouda in de stromende regen verloor ze het jonge duifkampioenschap afd.5 aan een duif van Peter v.d. Merwe. Ze werd wel de jonge beste duif van de Kring Gouwe en Ijssel. Was later een mooi gezicht op de uitslag lijst. Het “Kampioentje” stond op de lijst van jonge duifkampioenen fier op plaats 1 gevolgd door ik dacht wel 15 duiven van Willem de Bruyn. Begrijpelijk dat ik hier weer aan moest denken toen ik gisteren de afdeling 5 uitslag van Peter v.d. Merwe zag.

Rond 12.00 verscheen gisteren Jochem even later gevolgd door Nico en het regende af en toe een beetje. Om kwart over 12 werden de figurita’s gepakt en kon het feest beginnen. Op datzelfde moment zagen we van uit het Noordwesten een hele donkere lucht onze richting op komen. Ik sprak mijn bezorgdheid uit dat die zwarte lucht wel eens boven ons hok voor heel veel regen kon gaan zorgen op het moment dat de eerste duiven zouden vallen.

Even later kwamen mijn angstige vermoedens uit en stopte het met regenen maar ging het stort regenen. Ik ging in de ren staan en Nico en Jochem strak tegen het huis waar ze door een brede bakgoot boven hun hoofd droog konden staan. Buurman Arie was ziek en had niet ingekorfd maar kon vanuit zijn slaapkamer in pyjama toch droog de vlucht meemaken.Terwijl het eigenlijk onmogelijk was kwam er toch een duifje door deze stort regen pal uit het oosten aan vliegen en werd om 12.30 geconstateerd. Dan amper een minuut later vallen er nog 2 duivinnetjes op het dak van het hok. Deze 2 waren heel dorstig en gingen proberen om uit de golfplaten te drinken. Toen ze wat water hadden gedronken hadden ze geen interesse meer om naar binnen te komen. Ze zijn dan ook pas na de prijzen naar binnen gelopen wat heel jammer was. Want we moeten nu 6 minuten wachten voordat de volgende 4 worden geconstateerd die toch nog allemaal bij de 1e 10 vliegen in Lekkerkerk. De uitslag was in Lekkerkerk 241 duiven 2-7-8-9-10-12-18-21-enz 62/24.In de kring rayon a beginnen we met de 3e prijs maar die uitslag is nog steeds niet online.

Jammer dat deze vlucht zo in het water is gevallen want ik zou op deze vlucht geen selectie durven loslaten. Onze jonge duiven heb dit jaar in ieder geval wel alle weer types mogen ervaren. Bloed heet, strakke oostenwind, Zuidoosten wind,loeiend voor de wind en een paar mooie strakke vluchten.Op naar de laatste vlucht van het jaar en hopelijke wordt deze laatste vlucht een mooie afsluiting.
Fijne zondag.
Martin.