Mooi duivenweekend.

We hebben afgelopen zaterdag een prachtige duivensportdag mogen beleven.
Afgelopen donderdag hadden we 63 jonge duiven ingekorfd in het NIC Lekkerkerk voor de vlucht Fonteney (450 km). Enkele duiven die te ver in de rui waren en enkel duiven die geblesseerd waren hadden we thuis gehouden. Het opgegeven weer voor zaterdag was veelbelovend. Een Noordoosten wind en droog weer is een droomscenario voor onze duiven. We hebben namelijk geen enkele snelheids duif op het hok zitten maar uitsluitend dag fond duiven.En deze duiven komen als jonge duif (om een mooie serie neer te zetten) veel beter uit de verf als het wat zwaarder en verder is. Dit was dus een mooie kans om een mooie uitslag neer te zetten. De afstand was er en de voorspelde weersomstandigheden zagen er dus ook goed uit.

Enkele weken terug zijn Jos Voortman ( koerier duivenfilms) en ondergetekende het eens geworden om samen weer een duivenfilm te gaan maken. In deze film zal ook aan het van “Zon hok” uitgebreid aandacht worden gegeven. Daar ben ik erg blij mee want ik wordt haast suf gebeld en gemaild om informatie omtrent dit type hok.
Alhoewel ik echt niet te beroerd ben om iedereen te helpen en dat altijd met liefde doe mag het wel een beetje minder. Afgelopen week bijvoorbeeld 3 dagen achter elkaar bezoek gehad van potentiële hokken(ver)bouwers. En deze mensen hebben dan ook ervaren hoe vaak hier de telefoon gaat.

Na het zien van deze film kan iedereen zijn hok veranderen in een van Zon hok. Of besluiten een nieuw hok te laten bouwen met mijn verluchting principe zoals o/a door Brandy Snoeijink op de markt wordt gebracht. Jos wilde Zaterdag de aankomst van mijn jonge duiven en wat hok impressies komen filmen. Met dit mooie weer was het dan ook een prachtige dag om te filmen. Nadat Jos al het een en ander had gefilmd werd het tijd om op onze duiven te gaan wachten. We dachten dat de duiven iets meer dan 6,5 uur zouden vliegen dus rond 2 uur stonden Jos (met camera) zoon Jochem,Nico,Marjan en ondergetekende vol spanning op de duiven te wachten.

Als we hier op mijn achter plaats voor de hokken naar het zuidwesten kijken staan we vol in de zon. Het werd al wachtende dus heter en heter tot het verlossende moment dat ik er één zag steken. “Komt er één” riep ik luid, zodat Jos de duif met de camera kon vangen. Na een paar rondjes landde de duif op het dak waar het als verlamd doodstil bleef zitten. Een buizerd zwevend boven ons recreatiebos was daar de oorzaak van. Na zeker een dikke minuut kwam ze uit haar hypnose en liet ze zich van het huis dak naar het hok glijden.Dit allemaal keurig door Jos op film vastgelegd. Ondertussen kwam nummer 2 al aan scheuren die 20 seconden later op de klep landde. De trein kwam op gang en de een na de ander kwam uit de fel blauwe lucht vallen. Prachtig om te zien en dus ook om op film vast te leggen. Wat niet mooi was en waar ik niet blij van werd was het feit dat mijn 3e duif al hoog vanuit het Noordwesten terug kwam vliegen.Meerdere duiven kwamen ook heel hoog(veel te hoog) uit de lucht vallen. Van een zware vlucht (waar ik op gehoopt had) bleek dus geen sprake meer te zijn.Het werd wel een prachtige vlucht maar geen extra zware dag fondachtige editie. Na mijn melding bleek Henk Spiering de eerste melding te hebben in ons inkorf centrum ( goed voor een hele vroege ( 3e sectorale tegen 14.516 duiven) topnotering.Na het afslaan en het bestuderen van de uitslag ( waar we tot ver in de zondag op moesten wachten) was het toch echt jammer van het minuutje dak zitten van onze eerste duif. In deze minuut gaan er heel wat duiven net voor mijn neus over de antenne. Het minuutje scheelt me een dikke 25 prijzen provinciaal. We zijn verder heel tevreden over de uitslag.

In Lekkerkerk waren 194 duiven en we vlogen daar 2-3-4-5-6-7-8-12-13-19-21-22-24-25-27-33-37-41-42-43-45-46-47-49. 63/24.
In onze kring 712 duiven 6-7-11-16-17-20-24-42-44-55-69-70-75-76- 90 enz. 63/27
Afd. 5  5438 d 63-67-89-179 enz. 63/31.
Sector afd. 5/6  14.516 duiven 95-103-141 enz. 63/35.

Het duifje dat verleden week in de regen op mij zat te wachten de “527”( dochter Argenton dus halfzusje “517”) en toch nog de 1e won, dat duifje vloog dit weekend met mooi weer gewoon weer de eerste prijs.
We hadden 50 duiven van de 63 in ongeveer een uur thuis en dat van 450 km, daar kunnen we tevreden mee zijn. We zijn tevreden over onze jonge duiven maar zijn bezorgd wat betreft de komende laatste twee vluchten. Het jachtseizoen is in Frankrijk afgelopen zaterdag geopend en met de kennis die ik daar over heb ben ik daar niet blij mee. Ik twijfel dan ook nog over hoe en wat ik zal inkorven voor de komende twee laatste jonge duivenvluchten.
Martin.