Martin heeft geen gelijk (volgens AS)

Een column goed lezen en de geschreven feiten goed interpreteren is soms heel moeilijk, dit keer reageert de door mij gerespecteerde schrijver A.S op mijn voor het “Spoor der Kampioenen” geschreven column ” Kansloos “

Ad schrijft op zijn weblog een kop met de tekst “ M. van Zon heeft geen gelijk.” Dat zou ook best heel goed mogelijk kunnen zijn. Niets menselijks is mij namelijk vreemd. Nieuwsgierig begon ik daarom zijn blog te lezen maar toen ik alles gelezen had kon ik nergens mijn ongelijk ontdekken. Daarom zal ik hier reageren op AD’s commentaar.

We zullen beginnen met Ad zijn eigen commentaar zo als hij het zelf schreef op zijn weblog:

In Het Spoor maakt M van Zon gehakt van de manier waarop duivenuitslagen worden berekend. Met de huidige berekening is de voorvlucht bij voorbaat KANSLOOS aldus Martin .

Mijn commentaar:

Deze stelling heb ik absoluut niet geschreven ,ik heb het in mijn column over vluchten zoals Asse-Zellik 115 km en/of korter. Op deze vluchten vliegt de achtervlucht soms meer dan 20 % van de te vervliegen afstand verder dan de voorvlucht.

Dat is een wezenlijk verschil en natuurlijk is de voorvlucht ook dikwijls in het voordeel, zeker als het een wat verdere en zwaardere vlucht is.

Ik heb daar nota bene in een van mijn columns( massa, wind, ligging en vluchtlijn) zelf uitgebreid over geschreven.

Dan gaat Ad verder in zijn commentaar.

BIZAR
Enkele jaren terug wilde de NPO hetzelfde als wat Martin nu wil. ‘Eerlijker uitslagen.’ Onderzoek had namelijk geleerd dat je erg benadeeld bent in de OVERVLUCHT. Dhr A Coolen toonde met feiten aan dat je veruit de meeste kans hebt om vluchten te winnen als je in de voorvlucht zit. Daarom opperde men vanuit de NPO het idee de overvlucht een bonus te geven voor elke kilometer dat meer gevlogen werd. Er werd, ik meen van Nationaal Chateauroux, zelfs een schaduw uitslag gemaakt. Hun visie stond dus 100% haaks op die van van Zon.

Mijn commentaar:

Dit onderzoek van dhr Coolen klopt en daar sta ik ook helemaal achter maar heeft niets te maken met wat ik in mijn column schrijf ,Coolen heeft het over afdelings vluchten (dus verdere afstanden) en hoezo haaks op mijn visie? Ik denk daar namelijk precies hetzelfde over!

Ad gaat verder:

 PLANK MIS
Martin stelt dat deze materie (kansloos in de voorvlucht) geldt voor alle liefhebbers in Nederland in een samenspel met een diepte verschil van 10 kilometer of meer. En het is hier dat hij de plank mis slaat. Op die door hem verfoeide zaterdag dat Asse in Zuid Holland rampzalig verliep voor de voorvlucht wonnen in Rayon 1 van Brabant 2000 tien liefhebbers in de voorvlucht de 10 eerste prijzen. Van heel Brabant 2000 verscheen een ‘top tien beste hok prestaties’ in het Spoor. Daarvan kwamen er twee uit Hoogerheide, een uit Rijsbergen, een uit Baarle Nassau en een uit Rijsbergen. Meer in de voorvlucht kon niet. In Antwerpen is op de vitesse, HaFo en kleine fond amper te spelen tegen de regio Berlaar. In de voorvlucht van de provincie.

Mijn commentaar:

Uitslagen uit andere streken hebben niets van doen met mijn (onderbouwde) theorie. In sommige streken zitten de duiven en top hokken geografisch veel breder uit elkaar en kunnen liefhebbers op de kortere afstanden daar  gewoon vroeg vliegen.

Ad gaat verder,

TOEGEGEVEN
Normaal zou een mens zeggen ‘maak je niet druk Martin, het is een incident. De wind het laatste stuk harder gaan waaien’. Of iets daaromtrent. Maar hij refereert naar meerdere vluchten met cijfers die er niet om liegen. Hij heeft echter ongelijk als hij in deze materie verwijst naar HEEL Nederland. En de NPO had evenmin gelijk toen die het tegendeel beweerde door te zeggen dat de overvlucht altijd benadeeld is. Je zou zeggen dat Zuid Holland een verhaal apart is. De vraag rijst ‘waarom?’ Toch niet door amper een handvol liefhebbers uit de regio Gouda zeker? Ik weet het niet. Martin kennelijk evenmin.

Mijn commentaar:

Wat ik bedoel zal ik nog wat duidelijker uitleggen.

Met een groep top liefhebbers als Verkerk ,de Bruyn, Ton v/d Hoogen,  gebr Epping , gebr Lugthart, Herman Kulik, C. Everling en zn ,Cees Broekhuizen en zn  (en nog enkele anderen) wiens duiven allemaal dezelfde bestemming hebben( Gouda/Reeuwijk) en bij wijze van spreken in ploegen en ploegjes richting Gouda vliegen) 20 km verder dan de kortste afstand. Dan ben je waar je ook woont en hoe hard je ook vliegt volstrekt kansloos op de door mij bedoelde korte vluchten. Als zo’n groepje topspelers bijvoorbeeld in Almelo( en misschien wonen dergelijke spelers daar ook wel) zou wonen dan ben je op een daar 20 km kortere locatie ook kansloos of als zo’n groepje topspelers bijvoorbeeld in de Haag zou wonen dan ben je op de kortste afstand in het Westland ook volstrekt kansloos. Dat is wat ik bedoel met in heel Nederland.Simpelweg omdat onze manier van rekenen in heel Nederland niet klopt! en dat dit heel duidelijk te zien is in onze kring(Gouwe en Ijssel) met een aantal tophokken bij elkaar op 20 km in de over vlucht.

martin