Het zit er weer op, het duiven seizoen 2021 is weer voorbij en we kijken terug op een vervelend seizoen met veel slecht weer en dito zondag lossingen. Een onbevredigend seizoen, wat betreft het weer en vooral wat betreft de totale oneerlijke manier van sport belevening hier in de regio.

We zagen net de eindstanden van de jonge duiven in de “Gouwe en IJssel” en dan zien we dat iedereen in rayon A eigenlijk voor “Jan met de korte achternaam” op de eind uitslag lijst staat. Een voorbeeld: Bij de eerste 20 kampioenen vitesse jong komt 1x (op de 18e plaats ) een liefhebber van rayon A voor.

Bij de de 1e 40 duifkampioenen vitesse zien we alleen namen van liefhebbers uit Gouda en Bodegraven.

Op de midfond komt er dan eindelijk een beetje verandering (omdat het verleden week een mooie midfond vlucht was waar goede jonge duiven iets recht konden trekken) en vinden we 5 kampioenen uit rayon A  bij de eerste 20( de eerste 10 weer allemaal uit Gouda en Bodegraven) en bij de eerste 20 duifkampioenen staat één naam uit rayon A.

Een volstrekt kansloze missie hier in rayon Á om ook maar iets plezier te beleven aan het jonge duivenspel. Als daar niets aan veranderd het volgend seizoen ga ik daar op geen enkele manier meer energie in steken. De jonge duiven zullen we dan gewoon wekelijks voor de vracht mee geven ,alleen om ervaring op te doen, zodat ze als oude duif op de serieuze vluchten niet achter lopen. We hebben er genoeg over geschreven en hopelijk gaat er deze winter iets gebeuren want dit is hier voor een gedreven liefhebber gewoon niet vol te houden.

De laatste jonge duiven vlucht stond deze keer weer eens in het teken van pittige regen buien. De duiven waren vroeg los( 9.30) en we hoopten op een mooie afsluiting van dit seizoen. Toen Nico even voor tweeën arriveerde vertelde hij, dat hij onderweg van huis (Bergambacht) naar Krimpen ad Lek zo’n zware bui had gehad dat hij was gestopt. Nico is de tachtig gepasseerd maar kon zich niet herinneren ooit zo’n zware bui te hebben mee gemaakt.

Deze uitspraak maakte ons niet echt gelukkig en we hoopten maar dat onze duifjes daar niet in terecht zouden komen. Buurman Arie had “de pijp al aan Maarten gegeven” dus alle duiven die hier zouden vallen waren voor ons. Dan even over half drie zie ik het verlossende duifje aankomen precies uit de vluchtlijn als een streep naar de valplank maar besluit op het laatste moment nog even wat rondjes te draaien en valt dan op de schuur. Na even treuzelen sprong ze alsnog op de valplank en werd ze geconstateerd, ze bleek de 1e melding te zijn bij Teus (onze meldpost).Dus dat kon nog wel eens een mooi tijd duifje zijn. Dan verschijnt al snel nummer twee pal uit het oosten en nummer 3 ook weer pal uit het oosten.

We pakken 5 duiven behoorlijk snel achter elkaar en dan moeten we 10 minuten wachten en hebben we even tijd om naar de thuiskomers te kijken .Deze hadden allemaal een pak regen over zich heen gehad, dat was goed te zien. De duiven komen daarna redelijk tot goed naar huis maar we missen toch nog een paar duiven. De uitslag is niet goed en niet slecht. Rayon 743 duiven 7-11-13-20-24-53 enz 62/22. In de sector tegen 12.375 d beginnen we met 56-107-145-260-284 enz 62/22. We moeten het er mee doen, er waren maar heel weinig liefhebbers dit weekend met een hoog prijs percentage, maar daar zal de regen wel aan ten grondslag liggen.

We stoppen er mee, want om nu nog duiven Frankrijk in te sturen voor een attractie vlucht vind ik onverantwoordelijk. Mijn column die ik destijds voor het “Spoor” schreef over de ” Jacht in Frankrijk” laat nog steeds niets aan duidelijkheid over. De hele maand September moet je geen duiven willen lossen in Frankrijk !!!

Martin.