Kruiden elixer van Jan Smit.

 

Alhoewel ik altijd (vooral in het openbaar) geprobeerd heb commercie niet te vermengen met mijn commentaar, kun je daar niet altijd omheen. Als het dan toch gebeurd is dat niet om er zelf financieel beter van te worden maar omdat dit beter is voor het publiek. Zo is het ook met de kruiden elixer van Jan Smit. Hier volgt een duidelijk verhaal dat ik graag met mijn lezers wil delen. Geschreven omdat ik al jaren ervaar dat er heel veel onduidelijkheid bestaat betreffende de relatie Jan Smit kruidenelixer en Duo kruiden elixer Jan Smit.

De ontmoeting.

Ik zal proberen chronologisch van uit mijn geheugen op te starten. Jan Smit(1939) Veendam heb ik 17 jaar terug leren kennen op de najaars- beurs in Rosmalen. Hij mocht daar gebruik maken van een piepklein hoekje in een grote stand bij een handelaar in sportduiven attributen. Jan stond daar met een flesje in zijn hand en sprak me aan terwijl ik met mijn vriend Arie wat aan het rondkijken was. Jan keek me recht in mijn ogen en ik ervoer een gesprek met iemand die niet alleen enthousiast maar ook heel oprecht vertelde wat hij in zijn flesje had zitten. Het bleken kruiden en mineralen te zijn die hij naar jaren research (vanaf halverwege de jaren 50) was gaan produceren voor mens en dier. Jan was ook een duivenliefhebber en stond daarom op de najaarsbeurs voor postduiven. Nu ben ik altijd geïnteresseerd in alles wat de natuur ons te bieden heeft en er ontstond een geanimeerd gesprek. Ik voelde intuïtief aan dat deze man heilig in zijn eigen product geloofde en het koste hem dan ook niet veel moeite mij te overtuigen om een flesje van hem te kopen en uit te proberen.

Het uittesten.

Thuis gekomen had ik toch nog wel wat twijfel (mede omdat de aangegeven dosering zo laag was) en ik besloot het elixer alleen aan het drinkwater van mijn kwekers toe te voegen. Jan had me verteld dat het effect van zijn elixer pas na 14 dagen toediening echt zichtbaar resultaat op zou gaan leveren. Deze informatie zorgde ervoor dat ik eigenlijk al dagenlang de elixer verstrekte zonder dat ik echt naar opvallende veranderingen speurde. Ik vergeet echter het moment nooit meer dat ik voorbij mijn kweekhok liep en daar een duif in de ren zag zitten die ik in eerste instantie niet eens herkende. Na twee keer goed kijken en dubbel te checken door naar zijn kleur ring te kijken bleek het toch om mijn “Zeal” (zoon “79”) te gaan. Ik stond werkelijk perplex, deze doffer had ik na 4 jaar vlieghok enkele weken daar voor op het kweekhok gezet. Hij zat daar midden in de winter in de ren terwijl de wind de natte sneeuw de ren in blies te glimmen als een spiegel. Ik had deze doffer in heel zijn vlieg carrière( waar hij een waslijst aan kop prijzen had verdiend) nog nooit zo diep glanzend en mooi gezien. Ik legde in eerste instantie niet eens het verband tussen de elixer van Jan Smit (dat ik ondertussen al 14 dagen had toegediend ) en de topconditie waarin mijn “Zeal” verkeerde. Dat veranderde toen ik de volgende dag een paar liefhebbers uit Duitsland op bezoek kreeg. Ze waren werkelijk stom verbaasd van de staat waarin mijn kweekduiven verkeerden. Ik zag toen ook pas echt in dat al mijn kwekers zo ten goede waren veranderd. Toen de Duitsers mij vroegen wat ik deze kwekers te eten en drinken gaf viel voor mij het kwartje definitief. Jan Smit had zijn belofte waar gemaakt en beschikte over een drankje dat werkelijk iets toe voegde aan de conditie van postduiven. Ik belde diezelfde middag mijn vriend Arie op om hem te vertellen over de weldaad van het elixer dat ik op de beurs had meegenomen.

Het succes.

Een ieder die me kent weet dat ik mijn hart op de tong heb liggen dus al snel begonnen al mijn vrienden en kennissen het elixer te bestellen en later hun vrienden en kennissen ook weer. Jan kreeg het er maar druk mee en zijn product werd een topper. Niet veel later kreeg Jan bezoek van een ondernemer, een verkoper van duivensportartikelen. Deze ondernemer zag wel brood in de verkoop en productie van Jan’s elixer. Jan twijfelde want hij wist dat hij zijn receptuur dan uit handen moest geven. Een recept waar Jan jaren maar dan ook jaren aan gewerkt had. De ondernemer ging regelmatig met Jan mee als Jan weer eens uitleg ging geven over zijn elixer aan mensen die zijn elixer wilden testen. Jans’ elixer werd onder meer getest in Wageningen. De ondernemer zag ook dat de test resultaten echt super goed waren. Ondertussen had Jan een hele klus gekregen aan het fabriceren van zijn product. De roep van de ondernemer om de productie uit handen te geven werd voor Jan steeds verleidelijker. De ondernemer had al een bedrijf gevonden die in een professionele omgeving het elixer wilde gaan produceren. Toch twijfelde Jan nog steeds maar dat veranderde snel. Jan kreeg als donderslag bij heldere hemel een inval van enkele inspecteurs van de N.V.W.A Nederlanse Voedsel en Waren Autoriteit (vroeger A.I.D). Jan werd vriendelijk maar uitdrukkelijk verzocht de productie van zijn kruiden elixer in zijn eigen woning te stoppen. Wie deze heren wel eens op bezoek heeft gehad weet dat je zo’n advies beter niet in de wind kan slaan. Jan werd door het bezoek van deze N.V.W.A heren dus bij toeval (of niet) recht in de armen van de ondernemer gedreven.

De samenwerking met uiteindelijk desastreuze gevolgen.

Jan ging dus in zee met deze ondernemer en de professionele productie en de verkoop werd allemaal door de ondernemer overgenomen. Jan is zelf geen ondernemer een heeft ook geen ervaring met dit soort acties dus vertrouwde hij de ondernemer en wachtte af. Ondertussen kwamen er snel nog wat andere flessen op de markt er waren nu drie flessen Duo kruiden elixer, een fles met een rode ,een fles met een blauwe en een fles met een witte dop. Ik had in die tijd niet veel contact met Jan Smit en bestelde mijn flessen dan ook gewoon bij de ondernemer. Niet veel later kreeg ik klachten van liefhebbers. De klacht was over het algemeen dat de liefhebbers het idee hadden dat ze een fles water kochten in plaats van hun vertrouwde kruidenelixer. Toen een van mijn betere vrienden Hans ook met deze klacht kwam werd ik ongerust. Hans had de ondernemer namelijk opgebeld met zijn klacht. De ondernemer gaf als antwoord dat de productie van het elixer nu veel sneller ging dan bij Jan Smit thuis en dit zou de oorzaak zijn van het verschil. Hans stopte met het geven van zijn kruiden elixer en ik kreeg ondertussen steeds meer klachten. Ik heb Jan Smit toen opgebeld en mijn beklag gedaan. Ook Jan was al op de hoogte van deze klachten en na een lang gesprek werd het een en ander duidelijk. De ondernemer was snel en in hoog tempo begonnen met het produceren van Jans’ elixer. Jan was zakelijk gezien geheel buitenspel gezet en had geen contact meer met de ondernemer. Jan heeft financieel gezien ook volledig achter het net gevist en is van de hele samenwerking niets wijzer geworden. Jan vertelde verder dat de oorzaak van de klacht vermoedelijk lag bij de producent. De ondernemer had wel zijn recept gekregen maar kruiden hebben soms een specifieke behandeling en tijdsduur nodig hebben om volledig en goed benut te kunnen worden.

Een nieuwe start.

Ik vroeg Jan of hij zelf weer een fles wilde gaan produceren. Dat is Jan toen weer gaan doen en ik adviseerde iedereen in mijn kennissenkring om voortaan gewoon rechtstreeks bij Jan thuis zelf een fles te bestellen. Jan kwam weer met een eigen fles op de markt en we zijn al jaren weer super tevreden. Als je op internet op zoek gaat en de naam Jan Smit kruidenelixer intikt kom je al snel bij Duo kruiden elixer terecht. Voor alle duidelijkheid Duo Kruidenelixer is de merknaam van de ondernemer waar Jan al jaren niets meer mee van doen heeft. Jan heeft de laatste jaren niet stil gezeten en zijn elixer significant verbetert. Omdat Jan altijd heeft geprobeerd de prijs zo laag mogelijk te houden is de inhoud van zijn fles nu ook meer geconcentreerd geworden. Jan is een samenwerkingsverband aangegaan met een professioneel laboratorium in Heerenveen. In dat lab wordt zijn fles nu onder wettelijk vereiste en optimale omstandigheden geproduceerd. Om aan alle twijfel een duidelijk eind te maken heeft Jan de “echte”fles van Jan Smit voorzien van een pasfoto en een handtekening. Ik hoop door het schrijven van deze blog voor veel duivenliefhebbers het een en ander helemaal duidelijk te hebben gemaakt.

Martin van Zon.
.