Na 2 nachten mand een erg frisse Peronne.

Vandaag moesten onze jaarling weduwmannen een koude en natte Peronne afwerken. Gisteren durfde de LC het niet aan om de duiven te lossen. Ik denk ook dat ze tot deze beslissing zijn gekomen omdat er voor Zondag beter weer werd verwacht. Vanmorgen werd al snel (9 uur) het startschot gegeven en konden onze duiven aan de terugreis beginnen.

Noordwesten wind is een apart verhaal in de duivensport. Toen ik pakweg 20 jaar terug samen met mijn grote duivenvriend Puck de Jong ergens in Zeeland op duiven pad was belandde we na ons bezoek in een leuk restaurantje. Terwijl de ober aan onze tafel bezig was sprak Puck zijn zorgen uit betreffende het weer. De  weersberichten voor die aankomende Zaterdag waren niet bepaald rooskleurig en Puck had er die dinsdag een paar  ingekorfd voor een of andere grote fondvlucht. Plots nam de ober/eigenaar het woord. Hij zei” Jongens ik ben bekend met duiven maak je maar niet druk “Ik heb ook 30 jaar gevaren en weet wel wat van het weer”. “Zaterdag geeft hij Noordwesten wind op met buien en geloof me die buien stellen niets voor. Dat zijn op zee leeg geregende buien. Daar valt wel wat uit maar daar heeft een duif niet veel last van.” We geloofden die beste man en het eten smaakte gelijk beter. Sindsdien heb ik altijd ervaren dat deze oud zeeman helemaal de waarheid sprak. Noordwestenwind en buien lijkt veel erger dan dat het is. De buien zijn bijna allemaal al leeg geregend op de Noordzee.

Rond 12.00 kwamen Nico en Jochem en na een kopje koffie gingen we om 10 over 12 naar buiten. We verwachtte de duiven zo rond 12.30.Ook Andre en buurman Arie hadden dezelfde tijd van aankomst in gedachten. Dan volkomen onverwacht komt er achter ons vandaan een duif recht uit het Oosten. Terwijl hij bezig is om een draai te maken om op de klep te kunnen landen zien we 3 doffers zij aan zij uit het Zuidwesten aan komen steken. Eén van deze drie laat zich als een kogel op de klep vallen en de andere twee vallen samen met de eerst aankomende duif enkele seconden later op de klep. Dat waren er dus 4 in amper 7 seconden. Anderhalve minuut later komt de trein dan op gang en komt de één na de ander prachtig uit de lucht vallen. Sommige hebben behoorlijk natte neusdoppen ook zijn erbij met opgezette dikke oogranden. Binnen 19 minuten hebben we er 26 van de 32 die ook allemaal prijs vliegen. Er waren in de club 220 duiven ingekorfd voor Peronne en onze duiven vliegen 1-2-3-4-5-6-7-8-12-15-18-20-23-26-28-29-31-32-36-40-42-47-51-52-53-55. 32/26. Ook in groot verband maken we een prima uitslag. Gouwe en Ijssel rayon A 1987 duiven daar hebben we ook een prachtige uitslag. 7-8-9-10-22-30-49-72-86-107-133-157-179-199-207-208-229-230 enz 32/24. Op naar de 1e midfond vlucht we hebben maar een kort weekje deze week.

Dat mijn duiven heel makkelijk inkruisen bij andere goede spelers is al jaren bekend.Afgelopen jaar hebben we zelf ingekruist met een handvol duiven van dezelfde bloedlijn. We vonden dit kruising materiaal bij twee topspelers en zwagers van elkaar v.d. Made en zn. en Stoop/van Huizen. Bij mijn eerste 8 duiven zitten maar liefs 6 nieuwe kruisingen.De 2 zoons van Young Powerboy(894) vliegen 2 en 3 en de twee zoons van Mack (zoon Super Mario) vliegen 4 en 5 maar dat is nog niet alles want we kregen aan het eind van de middag nog een leuk telefoontje van Martin Borsje uit Papendrecht.

Martin kocht enkele jaren terug 5 duiven bij mij die hij nodig had om beter dagfond te kunnen gaan vliegen. Martin ging van deze duiven kweken en bracht ze bij zijn duivenmaat Teun Hubers. Gekruist en zuiver, ze vlogen bij topmelker Teun vanaf dag één geweldig en niet alleen op de dagfond ,menig 1e prijs winnaar en kampioensduif zijn al uit de door mij verkochte duiven gekweekt. Dit weekend was het weer helemaal raak, Teun en Martin’s duiven vliegen 1 en 3 van de hele afd. 5 lossing tegen maar liefs ( 32.182 d).Dit met weer 2 gekruiste van “Zonnetjes”. Geweldig mannen, ben er echt heel trots op wat jullie uit mijn duiven gekweekt hebben en nog steeds kweken. En het spelen met duiven dat is bij Teun in de best denkbare handen. Enkele weken terug hadden ze ook al de snelste van het hele afd. 5 concours met een gekruiste van Zon duif .We zullen dit jaar meer van deze mannen horen!!

Martin.