Kort duivensport weekend.

Onze duivensport hoogtepunt was dit weekend van hele korte duur. Zowel de oude als de jonge duiven vlogen dit weekend dezelfde vlucht vanuit Asse-Zelik. Een vlucht van 115 km waar ik allergisch voor ben. In een column enkele jaren terug in het “Spoor” heb ik daar al eens uitvoerig aandacht aan besteed. Hier in deze regio kom je nooit fatsoenlijk op de lijst.Mijn duivensport begint dus altijd na Asse-Zelik. Asse-Zelik geeft mij net zo gevoel als een pijnlijke tandarts behandeling. Je moet er na toe maar bent o zo blij als je er weer vanaf bent. We hadden alle doffers ingekorfd (die konden vliegen) dit als voorbereiding op de klassieker Chateauroux volgende week. Dit natuurlijk ook om ze in beweging te houden en weer een beetje af te kicken van de zware Argenton verleden week. Ook hadden we alle jonge duiven (zonder blessures) ingekorfd. Dat waren er 73 er waren er nog 5 gewond thuis. We zijn verleden week dus 11 jonge duiven kwijtgeraakt en bijna allemaal van de 2e ronde. Deze duiven waren maandag/dinsdag/woensdag/donderdag/ elke morgen naar Zevenbergen gebracht en daar om half 7 gelost. Geen centje pijn en kwamen al raketten naar huis. Dan gaan ze met de auto naar Duffel en worden om kwart voor 10 gelost en arriveren rond 11 uur en je ziet het resultaat. Stress ( de duiven werden zowat midden in de nacht pas op gehaald) in combinatie met hoge temperaturen en laat lossen levert hele dorstige duiven op. De eerste ronde jonge duiven konden dit net handelen maar de latere jonge kwamen in de problemen en het resultaat is dat we elf jonge duiven zijn verspeeld. Vroeg los is het sleutel woord maar succesvolle liefhebbers met ervaring worden niet gehoord. Nee we luisteren naar selfmade weer professoren die geen enkel gevoel voor duiven hebben. Natuurlijk hebben we in deze tijd een instituut al het I.W.B nodig. Maar houdt dit instituut is tegen het licht. Wat zijn dit voor mensen? Wat zijn hun geloofs brieven ,wat hebben ze met postduiven. Mijn info komt niet verder dan 3 man waarvan er één een gepensioneerde kolenboer is en de ander een gepensioneerde afluisteraar die van duivensport totaal niets snapt. Iedereen begrijpt toch dat duiven onder deze tropische weersomstandigheden beter zo vroeg mogelijk gelost kunnen worden. Hoeveel betalen we deze gepensioneerde selfmade weer professoren eigenlijk? Hoe lang gaat deze vorm van IWB kwelling nog door? Duivenmelkers zijn raar volk. Ze laten alles maar over zich heen komen.

De LC van afd 5 Zuid-Holland heeft dit weekend gewoon vroeg gelost en dat heeft een prachtige vlucht dag opgeleverd. Duiven kwamen achter elkaar naar huis zonder noemenswaardige verliezen (ben er één kwijt).We hebben zoals ik al eerder schreef een prachtige ploeg jonge duiven zitten waar we heel veel vertrouwen in hebben. Natuurlijk moeten onze vluchten nog komen( we hebben geen enkele vitesse duif op het hok) maar een gezonde ploeg jonge duiven moet met dit weer ook zijn kunnen laten zien.
En dat deden ze dus ook,even over negen zag ik een jonge duif precies uit de goede hoek aankomen vliegen. Toen hij vlak bij het hok was gooide ik een figurita op en geloof het of niet deze lokduif vloog vrolijk met de jonge duif mee.( Nog nooit gebeurd).Samen vlogen ze uit het zicht richting het Noorden. Even later kwam de jonge duif terug (zonder de figurita) en landde achter op het hok. Daar bleef ze zitten en kwam pas naar voren toen er 2 oude doffers op het hok landde. Na verloop van tijd hupte ze ook op de klep en ondertussen vloog er een koppel duiven rond. Ook die verspeelde echt heel veel tijd want er kwamen er steeds meer bij vliegen. Het is dus een uitslag met vertraging geworden zullen we maar zeggen. In amper 9 minuten hadden we er 34 op de uitslag staan en de rest was ook zo thuis. Een prachtige vlucht dus,we hadden in onze club 219 jonge duiven in concours en wij beginnen met 1-5-6-7-8-10-11-12-13-14-16-17-18-20-23-24-25-26-28-30-31-32-33-34-36-39-40-42-43-48-4950-51-52. 73/34. Oude duiven nog maar 80 in concours 1-2-6-12-14-18-19. Ik vind dit toch knap van mijn weduwnaars verleden week een loei zware Argenton achter hun kiezen en nu weer een vluchtje van 115 km op tijd vliegen.
Fijne zondag
Martin.