IWB en feiten.

Afgelopen weekend hebben we als duivenliefhebbers in Zuid-Holland dus alle beproevingen van geduld en uiteindelijk ook ergernis moeten ondergaan. Ik ben het gewend om bakken stront over me heen te krijgen maar als niemand de waarheid meer durft te zeggen is het heel triest met ons duivenliefhebbers gesteld. Ik wilde even terug komen over de feiten van afgelopen week. Ik las zaterdag op de site van afd.7 het volgende IWB advies.

Het IWB adviseert voor de losplaats Blois een oostelijker losplaats te kiezen, bijvoorbeeld Gien.
Morgen wordt ten westen van Parijs eerst lage bewolking (stratus) en slecht zicht verwacht.
Volgens verwachting knapt dit pas tussen 9 en 10 op.
Komen de duiven eind middag, begin avond aan, dan worden er met name in afdeling 9 onweersbuien verwacht .
Zondag lijken er geen lossingsmogelijkheden te zijn voor de dag fond.
Ook alle andere losplaatsen aan de westkant zullen tot 10 uur met die omstandigheden te maken hebben.
Groet   IWB.

Ik ga er dus vanuit dat onze LC ook een dergelijk mailtje heeft gehad en ik vermoed dat we daarom in Laon terecht gekomen zijn. Gelukkig hebben we door dit afd. 7 mailtje een inkijkje gekregen in het IWB advies dit weekend. Zoals ik al eerder schreef heeft het IWB heel wat melk in de pap te brokkelen en kunnen LC die niet luisteren maatregelen verwachten. Zoals afd. 10 op dit moment maatregelen boven hun hoofd hangen.Hun LC maakt niet of weinig gebruik van het IWB en dat kan natuurlijk niet volgens het IWB want hun wil is in hun ogen wet. Alle LC weten dat en de adviezen van het IWB worden dus meestal( door angst voor maatregelen) opgevolgd. Gevolg er wordt geen duif meer op tijd gelost en de duivensport wordt voor iedereen steeds minder leuk.

Maar nu de feiten, ik had zelf al mijn duiven ingekorfd op de dagfondvlucht Issoudun/Laon en ben één duif verspeeld. Dat was een duif die al een keer een week onderweg was geweest dus die redt zich wel weer. Maar de duiven die op Peronne zijn ingekorfd zijn er minder goed van afgekomen. Ik heb informatie dat er heel wat duiven nog onderweg zijn en ik wil mijn eigen nest niet bevuilen dus ik ga niet met (geschatte) getallen strooien.Maar de feiten zijn alarmerend laten we het daar maar op houden. Heel veel oude ervaren top(ook grote fond) duiven zijn nog weg, de eerste berichten van opgevangen duiven vanuit het Noord-Oost Nederland en Duitsland komen al binnen.Alleen in mijn club al hoorde ik dat zelfs ervaren overnachtfond duiven van 2014/15 die zelfs op TT hadden gestaan nu nog weg zijn. Eigenlijk kunnen we dus van een drama spreken en dat had voorkomen kunnen worden. Duiven die jarenlang de westelijke lijn hebben gevlogen en in één keer op een oostelijk station worden gelost kunnen met dubieus en moeilijk weer gewoon hartstikke verkeerd vliegen. En dat is nu dus gebeurd, de jaarlingen met veel minder ervaring zijn veelal wel thuis gekomen. Dus dit heeft het gesol dit weekend met onze duiven nu uiteindelijk opgeleverd. Een hele hoop ellende en verdriet van weggebleven duiven. Nog even een kort vluchtje voor de komende fond vluchten en nu één of meerdere van je beste duiven weg.

Wordt het niet eens tijd om als LC in heel Nederland dat hele IWB gebeuren gewoon te negeren en/of als NPO bestuurders die 2 oude “heren” die daar de dienst uitmaken met een goudenhanddruk met pensioen te sturen. Ik vind en heb dat al eerder geschreven dat deze heren met hun gezever over slechte zichten en laag hangende bewolking een serieuze bedreiging zijn voor de duivensport. Ik word al onpasselijk als ik denk aan de jonge duiven vluchten over enkele weken. Hoe vaak gaan we weer naar de computer lopen en moeten we weer wachten en wachten tot de laatste wolk voor de zon is verdwenen. En wij duivenliefhebbers en ook alle LC moeten die kul maar ondergaan wat een sport en wat een bestuurders.

Martin.