Issoudun en Duffel twee prachtige vluchten.

We hebben dit weekend een prachtige dagfond vlucht gevlogen en ook de eerste jonge duivenvlucht. Laten we beginnen met een korte terugblik naar de rampzalige dagfondvlucht Vierzon nu 14 dagen terug. Deze vlucht zal de geschiedenis van afdeling 5 in gaan als een grote dramavlucht waar veel goede duiven op verspeeld zijn. Onze “Fijne” (516) ( de allerbeste van 2019) kregen we op vrijdag op gegeven door een liefhebber uit Lepelstraat. Groot was mijn vreugde en ik sprong gelijk in de auto op weg naar de duivenliefhebber in Lepelstraat. Daar aangekomen ontmoette ik een hele fijne en aardige man die heel goed voor de “516”  had gezorgd. Een buurvrouw had de “516” op straat zien zitten bij een af gebroken regenpijp en had hem daar opgepakt. Zij had hem bij de dichtstbijzijnde duivenliefhebber gebracht die mij direct heeft gebeld. Toen ik de “516” zag zitten vreesde ik al voor het ergste. Zijn prachtige diepe warme staalogen waren van kleur veranderd in melkwit. Zijn spieren waren compleet weg en ik voelde alleen nog bot en veren. Zijn gewicht was zo weinig dat ik hem thuis gekomen op de weegschaal heb gezet. Onze dappere held bleek nog 220 gram te wegen. Zijn nek was nog zo glad als een paling en de poeder lag nog op zijn slagpennen.Thuis gekomen heb ik hem in zijn broedbak en in zijn schotel gelegd maar hij wilde/kon niet meer eten. Marjan heeft hem regelmatig wat druivensuiker op gespoten maar we zagen hem langzaam wegglijden. De volgende avond rond 8 uur blies onze dappere strijder zijn laatste adem uit. We stonden alle drie( Marjan Jochem en ik) met tranen in onze ogen.We zullen deze topper nooit vergeten hij vloog tot nu toe alleen maar kopprijzen en de laatste 2 vluchten waren ook hele slechte vluchten maar daar won hij 2 keer de 1e prijs op. Maar op deze drama vlucht Vierzon vond hij zijn Waterloo.

Ik heb geen zin om wie dan ook de schuld te geven van dit drama want niemand heeft dit gewild. Ik hoop dat de verantwoordelijken er heel veel van geleerd hebben en dat we dit soort fouten in de toekomst kunnen voorkomen. In de loop van verleden week heb ik dus van de 32 ingekorfde duiven 24 duiven weer thuis gekregen. Sommigen zo licht als een veertje en anderen nog redelijk op gewicht. Het moge duidelijk zijn dat de terugkerende duiven niet bevorderlijk zijn voor de conditie van de rest van het vliegduiven bestand. We besloten afgelopen donderdag om 18 doffers in te korven voor Issoudun. De overige 5 doffers die nog veel te licht waren voor Issoudun hebben we ingekorfd voor Duffel (een combinatie vlucht voor jong/oud).En we hadden 43 jonge duiven ingekorfd voor Duffel. Duffel werd gelost om 8.45 en we hadden(zoals gewoonlijk) alle vertrouwen in onze jonge duiven (allemaal van de1e ronde). De zon scheen overvloedig en om 9.54 zagen we een streep over het dak aankomen en recht op de klep vallen. Het bleek een van de herintreders te zijn die vlak voor het hele peloton van Wim en Patrick Rodenburg de 1e prijs won en ook in de hele kring knettervroeg bleek te zitten.(7e van 2128 duiven).Ongelooflijk dat zo’n half magere doffer die half vorige week helemaal verkleurt (Is een lichte blauwe en lijkt nu een schalie inclusief zijn neusdoppen) thuis is gekomen nu alle toppers van rayon B op Duffel ruim voorblijft. Dan komt er iets later een jong duivinnetje dat redelijk snel valt maar niet op de valklep. Ze was duidelijk geschrokken van de lossing en bleef dan ook zeker 2 minuten stokstijf zitten voor dat ze werd geconstateerd . Dan komt er nog een en langzaam maar  zeker komt de een na de ander en ieder op zijn eigen manier uit de warme lucht vallen. We hadden dus 43 jonge duiven mee en vliegen 19 prijzen. Er stonden 215 duiven in concours en de uitslag is 2-3-9-14-17-21-22-24-30-31-34-35-39-42-43-47-48-49-52. Zaterdagavond miste we nog 2 jonge duiven en die meldde zich vanmorgen vroeg(flink afgevlogen) Onze nieuwe leden John en zijn zoon Dinand Bethlehem geven gelijk hun visite kaartje af en begonnen met de 1e prijs.

Dan gaan we wachten op Issoudun en ik had tijdens het wachten wel wat twijfels. Niet over de kwaliteit of conditie van mijn jonge doffers maar over wat ze al hebben meegemaakt. Ze bleken fantastisch te hebben gepresteerd op alle Vitesse vluchten. Dan gaan ze in stappen naar de dagfond. De eerste midfond vlucht was een waardeloze rotvlucht. Dan de eerste dagfondvlucht worden ze verrot geregend en ook een draak van een vlucht. Dan de volgende vlucht was het drama Vierzon. Deze jaarling doffers hebben de laatste drie vluchten alleen maar ellende meegemaakt. Mijn gedachte gingen nu uit naar alle duiven die geen Vierzon hebben gevlogen en nu mijn inziens voorliggen op mijn duiven. Deze duiven gaan met volle moed van start en ik ben toch bang dat mijn doffers na drie waardeloze vluchten mentaal( zelfvertrouwen) wat voorzichtiger zijn geworden. Ik was bang dat ik de absolute kop vandaag niet zou kunnen pakken. Rond een of drie verzamelde zich een vijftal letters op de brug en bij mij achter waren ook Nico, Pascal, Kees en Jochem. De tijd tikte door en de snelheid werd steeds lager dan om 8 over 4 zie ik uit het zuidwesten onze “Bonte’ aan komen vallen. Terwijl ik kijk hoe hij op de klep valt zie ik vanuit het Noorden een broertje van de “Fijne” aan komen steken. In amper 3 seconden heb ik dus 2 duiven en dit na 9 uur vliegen!!  Langzaam maar zeker komt de trein dan op gang en valt de een na de ander uit de warme lucht. De duiven zagen er prima en heel goed verzorgd uit en als we af gaan slaan hebben we er 16 van de 18 thuis. Rond 7 uur kon de klep dicht en was alles weer thuis. Waar ik al bang voor was kwam uit, we maken een prima uitslag maar geen echte kop. In  Afdeling 5 stonden in ons rayon 2153 duiven en daar beginnen we met 61-62 en maken we 13/18 prijzen en dat is goed. Ik ben zeer tevreden en mijn jongens hebben nu hoogstwaarschijnlijk hun zelfvertrouwen enigszins weer terug. We gaan op naar de 4e NPO vlucht over 14 dagen. Volgende week gaan we niet alleen met de 1e maar ook met de 2e ronde jonge duiven naar de 2e jonge duivenvlucht. Hard werken deze week om de 2e ronde klaar te maken voor hun eerste vlucht.

Fijne zondag verder,

Martin.